ΥΠΕΝ: ΚΟΝΤΡΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Τις πρώτες αντιδράσεις στις προτεινόμενες διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με την ασφάλιση κτηρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας, εκφράζουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου.
Ο κλιματικός νόμος, ο οποίος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος του μήνα εισάγει για πρώτη φορά στην χώρα μας την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ευαίσθητες περιοχές.
Μάλιστα στο άρθρο 19 του σχεδίου προβλέπεται ότι από το 2025, τα νέα κτήρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη δε ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.
Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε περιοχές δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας κατόπιν σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών κ.α). Επίσης περιλαμβάνονται οι δασικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
Οι προβλέψεις αυτές του νόμου, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρόσφατης τηλεδιάσκεψης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).
Κατά την συνάντηση αυτή, με την συμμετοχή του Προέδρου της ΕΑΕΕ, κ. Α. Σαρρηγεωργίου και άλλων εκπροσώπων της, οι νέες ρυθμίσεις χαρακτηρίστηκαν μεν θετικές από τον κλάδο της ασφάλισης ωστόσο τονίστηκε ότι απαιτείται περισσότερη επεξεργασία.
Ο πρόεδρος των ασφαλιστικών εταιρειών αναφέρει ότι είναι αναγκαίο η βεντάλια των υποχρεωτικά ασφαλισμένων κτηρίων να ανοίξει. Όπως λέει χαρακτηριστικά, αν προχωρήσουμε με τις υφιστάμενες προβλέψεις του νόμου είναι σαν να ασφαλίζουμε ένα σπίτι που βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα ή σαν να ασφαλίζουμε έναν ενήλικα που έχει διαγνωστεί με προχωρημένο καρκίνο.
Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί προτάσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των κτιρίων τόσο σε σεισμό και πλημμύρες όσο και σε φωτιά και έχουν αναλυθεί μοντέλα από την Καλιφόρνια έως την Ρουμανία.
«Η ιδέα είναι να μοιραστούν δημόσιο και ιδιώτες το κόστος των επιπτώσεων για την κλιματική αλλαγή…» αναφέρει ο κ. Σαρρηγεωργίου ώστε η κάλυψη να είναι πολύ φθηνή και εφικτή. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν την ιδιομορφία σε όλες τις φυσικές καταστροφές το κόστος να καλύπτει το Δημόσιο.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας κ. Ε. Μοάτσος και η Γενική Διευθύντρια κ. Μ. Αντωνάκη αναφέροντας ότι ο νέος μηχανισμός μπορεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Για το λόγο αυτό συζήτησαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του προτεινόμενου άρθρου 19, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό και αποφασίστηκε να συσταθεί μικτή επιτροπή που θα αναλάβει να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.
Αναδημοσίευση από newmoney.gr
Σχόλια