EUROACTIV: "ΔΥΣΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ LNG ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ"
Η Ρωσία καλύπτει πάνω από το 40%
των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης και σε περίπτωση που εισβάλει στην
Ουκρανία, αυτές οι προμήθειες θα απειληθούν εν μέσω της χειμερινής περιόδου.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Euractiv, η Ευρώπη εισάγει τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου που καταναλώνει και διαθέτει εναλλακτικές για να αντικαταστήσει μέρος των ρωσικών ποσοτήτων. Παράλληλα, οι ειδικοί θεωρούν δύσκολο να διακοπούν εντελώς οι ρωσικές προμήθειες.
Οι εναλλακτικές
"Υπάρχουν αγωγοί από τη Νορβηγία, την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά οι χώρες αυτές δεν έχουν πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα", δήλωσε σχετικά ο Τιερί Μπρος, ειδικός της αγοράς στο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να στραφεί στο LNG.
Η Ουάσιγκτον βοηθά την Ευρώπη να βρει εναλλακτικές πηγές για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εισαγωγών και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Καταριανό ηγέτη, Αλ Θανί.
Στις προμήθειες LNG "οι τρεις γίγαντες σήμερα είναι το Κατάρ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ", τόνισε σχετικά ο Βινσέντ Ντεμουρί, επικεφαλής του συνδέσμου φυσικού αερίου GIIGNL. "Άρα είναι βασικά οι τρεις αυτές χώρες που διαθέτουν την ευελιξία να παράγουν περισσότερο ή να στρέψουν προς την Ευρώπη ποσότητες που παραδοσιακά κατευθύνονται αλλού".
Μερική λύση το LNG
"Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε όλο το ρωσικό αέριο με LNG", παρατηρεί ο Τιερί Μπρος. Αυτό ισχύει διότι τα τερματικά της Ευρώπης και της Βρετανίας μπορούν να υποδεχτούν μόνο 19 δις. κ.μ. μηνιαίως. Σήμερα διαχειρίζονται περί τα 8 δις. κ.μ., άρα μπορούν να δεχτούν άλλα 11 δις. κ.μ.
Με τον τρόπο αυτό θα αντικαθιστούσαν το μεγαλύτερο μέρος των 14 δις. κ.μ. μηναίως που λαμβάνει η Ε.Ε. από τη Ρωσία. Εντούτοις, ο Ντεμουρί τονίζει ότι είναι άλλο πράγμα να βλέπουμε την ποσότητα σε ετήσια βάση και άλλο να την εξετάζουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν ο βαθμός χρήσης των LNG είναι πολύ υψηλότερος.
Αν και τα τερματικά της Ισπανίας και της Βρετανίας έχουν αρκετή ελεύθερη δυναμικότητα, τα γαλλικά τερματικά είναι κορεσμένα, σημειώνει ο Ντεμουρί.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές του Eurasia Group θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο το σενάριο να διακοπούν όλες οι ρωσικές εξαγωγές, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομική ευστάθεια της Ρωσίας και θα έχανε και την πολιτική της μόχλευση στην Ευρώπη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπρος παρατηρεί ότι "δεν συμφέρει τους Ρώσους να διακόψουν τις προμήθειες". Η διατήρηση κάποιων εξαγωγών θα επέτρεπε στη Ρωσία να συνεχίσει να προκαλεί διαιρέσεις στην Ευρώπη.
Τέλος, η δεξαμενή σκέψης Bruegel θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια βραχυπρόθεσμη διακοπή όλων των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε «βαθιές οικονομικές συνέπειες» και θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης.
Σε μια ανάλυση το Bruegel δήλωσε ότι αν η Ρωσία διακόψει όλο το φυσικό αέριο, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να επιβάλει έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης – όπως το κλείσιμο εργοστασίων – για να αποφευχθούν σοβαρές ελλείψεις.
Ο Σιμόν Ταλιαπιέτρα από το Bruegel, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε «βαθιές συνέπειες για την οικονομία». «Ένα τέτοιο σενάριο πολέμου θα συνεπαγόταν δύσκολες και δαπανηρές αποφάσεις για την Ευρώπη για την ομαλή διαχείριση της κατάστασης», είπε.
Σε ένα σενάριο με πολύ κρύο καιρό και χωρίς ρωσικό αέριο από τον Φεβρουάριο, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσαν να αδειάσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου διακοπούν τον επόμενο χειμώνα και μετά, η ανάλυση αναφέρει ότι η ΕΕ θα δυσκολευτεί περισσότερο να το διαχειριστεί.
Αναδημοσίευση από energypress.gr
Σχόλια