Κυριακή 8 Μαΐου 2022

ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΤΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Για όσους παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στην παγκόσμια αγορά κάποια πράγματα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει αρνητικά, τόσο την συμπεριφορά των καταναλωτών, όσο και των εταιρειών που βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται σε συνδυασμό με την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που επιδεινώνει τα πάντα από κάθε άποψη.

Σ’ αυτή την άβολη περίσταση έρχεται να προστεθεί και η αύξηση των επιτοκίων, που αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς εκτιμάται πως πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι πολύ πιθανό να παγώσουν, καθώς αναμένεται να οδηγήσει αυτούς που τα κατέχουν σε έλλειψη διάθεσης εισόδου σε επενδυτικά ρίσκα και ανάλογους κινδύνους.

Με πολύ απλά λόγια, οι επενδυτές, όπως λέγεται και γράφεται ευρέως, στην παρούσα κατάσταση αποφεύγουν όσα project υπόσχονται ανάπτυξη! Αυτό ας το κρατήσουμε στην πίσω άκρη του μυαλού σε σχέση με όλα διαδραματίζονται εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Την ίδια στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική παίζεται μια πολύ σκληρή παρτίδα σκάκι με φόντο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ισραήλ, Αίγυπτος αλλά και η Κύπρος έχουν μπει ξανά πολύ δυνατά στην εξίσωση για τις νέες πηγές που θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση της Ε.Ε από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, μετά το πάγωμα που είχε προηγηθεί σε ποικίλα επενδυτικά εγχειρήματα λόγω της στροφής 180 μοιρών προς τις ΑΠΕ.

Οι παραπάνω χώρες φέρουν ένα προβάδισμα σε σχέση με άλλες, γιατί ως κράτη διατηρούν μια πάγια, συντονισμένη και ξεκάθαρη πολιτική θέση (κυβέρνηση, συμπολίτευση και αντιπολίτευση) για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων τους, που μεταφράζεται σε ανοικτές πόρτες για στρατηγικές συμμαχίες με χώρες και εταιρικά σχήματα στον παγκόσμιο χώρο της ενέργειας


ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ

Στην πατρίδα μας, είναι η αλήθεια, πως όλα τα προηγούμενα χρόνια η στρατηγική που θα έπρεπε να έχουμε επιλέξει αναφορικά με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων μας, υποχωρούσε μπροστά σε μια πληθώρα αφηγημάτων αρνητικού περιεχομένου, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων το «ναι στην αξιοποίηση τους», είτε είχε καμιά εκατοντάδα συνοδευτικών «αλλά» με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είτε το έσβηνε μια και καλή με την πάροδο του, ο χρόνος και οι ξεχωριστές ωριμάνσεις που έμαθε να θέτει προς κάθε ενδιαφερόμενο η ξακουστή ελληνική γραφειοκρατία.

Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να οικοδομήσει μια νέα στρατηγική στον καυτό χώρο της ενέργειας και των εξορύξεων με την Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι το 2025 και την έναρξη παραγωγής του φυσικού αερίου να τοποθετείται μέχρι το 2029.

Ο στόχος αυτός δεν είναι εξωπραγματικός. Απαιτείται όμως στρατηγική που θα εμπεριέχει την ανάλογη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, από το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό της χώρας εκπέμποντας και τα ανάλογα μηνύματα σε εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Στις μέρες μας, που ο ενεργειακός πυρετός και οι ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας καίνε στην κυριολεξία και κανένα επενδυτικό σχήμα από εξορυκτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά fund δεν είναι διατεθειμένο να παίξει καθυστερήσεις σε δικαστικές αίθουσες ή όπου αλλού.

Πιο απλά, κανένας επενδυτής δεν θα βρεθεί ξανά να επιδείξει την υπομονή και την πίστη στο όραμα της, που επέδειξε για παράδειγμα, η «Ελληνικός Χρυσός» όταν η επένδυση της στο κοιτασματολογικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής περνούσε από 1.040 κύματα στην κυριολεξία, έως ότου υπογραφεί η νέα επενδυτική συμφωνία με την κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτιο του 2021 και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, χωρίς σκόπιμες καθυστερήσεις και άλλα εμπόδια.

Μια συμφωνία που έφερε και τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της εταιρείας μέχρι και το 2024, που ξεκαθαρίζει στη δημόσια σφαίρα, με σαφήνεια τις δεσμεύσεις της εταιρείας της εταιρείας απέναντι στο κράτος, την τοπική κοινωνία και  βεβαίως στο φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιείται με ακριβή χρονοδιαγράμματα και βιώσιμες οικονομικές παραμέτρους.

Ανάλογο Στρατηγικό Οδικό Χάρτη, ίσως θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση από τον εκάστοτε υποψήφιο ενεργειακό συμπαίκτη, που θα επιλεγεί να φέρει εις πέρας την απαιτητική αποστολή της αξιοποίησης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Για να έχουν πλήρη γνώση, εκτός από τους δημόσιους λειτουργούς και οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης, της Πελοποννήσου, των Ιωαννίνων και των Ιονίων Νήσων με ποιους όρους και με ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει επενδυτική δράση ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Υπάρχουν και καλά παραδείγματα εντός της Ελληνικής επικράτειας, τα οποία μπορούν κάλλιστα να γίνουν το έδαφος για να πατήσει ο πυλώνας της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εδώ θαύματα δεν γίνονται. Τα πάντα προκύπτουν από προγραμματισμό, μεθοδικότητα και συνέπεια. Τα διάφορα αφηγήματα και μας εξάντλησαν και εξαντλήθηκαν.