ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ - ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΙΤΑΛΙΑ

Aποφάσεις και μάλιστα πολύ σύντομα για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας θα πρέπει να λάβουν η κυβέρνηση και η ΡΑΕ, δεδομένου ότι η εναλλακτική λύση, που συζητείται, η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στην Ιταλία θα είχε επιπλέον κόστος 3 ευρώ/MWh, σε σχέση με 0,5 ευρώ/MWh που θα ήταν το έξτρα κόστος στην εγχώρια αποθήκη, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη των εταιριών ΔΕΣΦΑ- ΓΕΚ Τερνα.

Το ενδεχόμενο τήρησης των αποθεμάτων αερίου σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ιταλία, έχει τεθεί στο τραπέζι μετά τους νέους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας ίσων με το 15% της εθνικής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Για τις χώρες που δεν διαθέτουν υπόγειες αποθήκες αερίου, η ΕΕ προτείνει την τήρηση των αποθεμάτων αυτών σε γειτονικές χώρες.

Τα εν λόγω αποθέματα αφορούν σε αέριο το οποίο φυλάσσεται σε υπόγειες αποθήκες και μπορεί να διατηρηθεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Ιούλιο αναμένεται να λειτουργήσει η πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (FSU) που που έχει μισθώσει ο ΔΕΣΦΑ για ένα χρόνο. 

Στη χώρα μας έχουν δρομολογηθεί επίσης και τα τρία πλωτά τερματικά αποθήκευσης - επανεριοποιησης LNG, της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, η Διώρυγα Gas της Mότορ Όιλ στους Αγίους Θεοδώρους, και της «Mediterranean Gas A.E.» στον Βόλο.

Η υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων - ασφαλείας ίση με το 15% της εθνικής ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, που προτείνει η Κομισιόν, σημαίνει ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει αποθέματα ασφαλείας της τάξης των 900 εκατομμυρίων Nm3 αερίου.

Με βάση τους υπολογισμούς που φέρουν σε 3 ευρώ/MWh το επιπλέον κόστος αποθήκευσης στην Ιταλία και μεταφοράς των ποσοτήτων στην Ελλάδα, αυτό θα σημαίνει πρόσθετο κόστος για τους εγχώριους προμηθευτές, σε μία εποχή, με ούτως ή άλλως υψηλές τιμές αερίου. Εκτιμάται δε ότι, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ουσιαστικά για τα επόμενα χρόνια.

Στο ολλανδικό hub αναφοράς, οι τιμές του φυσικού αερίου TTF κινούνται γύρω στα 85 ευρώ/MWh, ενώ τα μελλοντικά συμβόλαια Σεπτεμβρίου προσεγγίζουν τα 90 ευρώ/MWh και του Νοεμβρίου φθάνουν στα 94,3 ευρώ/MWh. 

Την ίδια ώρα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, που αποκλιμακώθηκε κατά 9% τον Μάιο και διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 225,07 ευρώ/MWh, εμφανίζει νέες ανοδικές τάσεις προσεγγίζοντας και πάλι το επίπεδο των 240 ευρώ/MWh που αποτελεί και τη βάση υπολογισμού για τον μηχανισμό στήριξης που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και αναμένει την έγκριση της Κομισιόν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλοκαιρινοί μήνες, λόγω τη μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τη χρήση κλιματιστικών, παρουσιάζουν αιχμές στη ζήτηση που συνήθως συνοδεύονται και από υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Για σήμερα (6/6) η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας καταγράφει αύξηση 10,94% και διαμορφώνεται στα 239,55 ευρώ/MWh. Το φυσικό αέριο καλύπτει το 42,45% του μείγματος καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 22,27%, ενώ η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι μόλις στο 5,87% και του λιγνίτη ακόμη χαμηλότερη στο 4,69%. Οι εξαγωγές αναμένεται να φθάσουν στο 20,53%.

Εάν αποφασιστεί τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου να τηρηθούν σε αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας τότε το κόστος του καυσίμου θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη δήλωσε πρόσφατα ο επιχειρηματίας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, εκτιμώντας ως πιο συμφέρουσα λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας της ελληνικής αγοράς και για την τήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το FSU του ΔΕΣΦΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και της ασφάλειας εφοδιασμού στις νέες συνθήκες, ζητά από τα κράτη- μέλη, ήδη από το 2022 να αυξήσουν τα επίπεδα αποθεματοποίησης αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι χώρες υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι οι υπόγειες αποθήκες σε κάθε κράτος μέλος, έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, θα φτάνουν σε έναν «στόχο πλήρωσης», ο οποίος για το 2022 έχει οριστεί στο 80% της αποθηκευτικής ικανότητας των εγκαταστάσεων και από το 2023 και μετά ορίζεται στο 90% της χωρητικότητας κάθε εγκατάστασης αποθήκευσης.

Τα κράτη που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους υποχρεούνται, σε συνεργασία με γειτονικά Κράτη Μέλη της Ένωσης τα οποία διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ενώ θα αναπτυχθούν μηχανισμοί επιμερισμού των επιβαρύνσεων.

Πηγή: businessenergy.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ