ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ – Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕ ΤΟ 2ο ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα πρώτα ευρήματα της απογραφής του 2021, που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤΟ πληθυσμός της Ελλάδας μέσα στην δεκαετία που πέρασε η οποία ομολογουμένως ήταν καταστροφική σε πάρα πολλά επίπεδα, μειώθηκε κατά 3,5%.

Πρόκειται για ένα γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση καθώς και γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πληθυσμού όλης της Επικράτειας σύμφωνα με την απογραφή του 2021, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που αγγίζει το 10% .

Πλέον, ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 255.056 άτομα μειωμένος κατά 10,1% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 που είχε 283.689 άτομα. Οι άνδρες είναι 126.711 άτομα από 141.779 άτομα και οι γυναίκες 128.345 άτομα από 141.910 άτομα.

Και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της δημοσίευσης και άλλων στατιστικών ευρημάτων της απογραφής, που θα συμβάλλουν πιθανώς στην απόκτηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για τα αίτια της μείωσης του πληθυσμού την Ελλάδα, στην περίπτωση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα συνιστά έκπληξη πρώτου μεγέθους, αν αυτή η μείωση δεν αποδοθεί ευθέως στην προσπάθεια ταχείας απολιγνιτοποίησης της μέσα στην δεκαετία που προηγήθηκε.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΕΧΑΣΕ 90.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Μείωση 14,3% μέσα σε μια δεκαετία καταγράφει ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής.

Οι μόνιμοι κάτοικοι στις Σέρρες είναι πλέον 151.124, από 176.430 στην απογραφή του 2011.

Αξιοσημείωτη είναι και η μείωση πληθυσμού της τάξεως του 12,2% στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς Το 2021 καταμετρήθηκαν 70.648 κάτοικοι έναντι 80.419 το 2011. Ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τα αποτελέσματα έκανε λόγο για «την ανάγκη ύπαρξης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων»

 


Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με μείωση πληθυσμού 9,6% και μόνιμα διαμένοντες 126.258. Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του νομού ήταν 139.680.

Έπεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, όπου η μείωση έφτασε στο 7,5%, με τους κατοίκους να ανέρχονται πλέον σε 130.026, από 140.611 στην απογραφή του 2011.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας η μείωση έφτασε στο 5,7% με τον μόνιμο πληθυσμό να φτάνει στους 119.486 κατοίκους. Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του νομού ήταν 126.698 κάτοικοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής η μείωση έφτασε στο 4,3% και με τον πληθυσμό να είναι 101.324 κάτοικοι. Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του νομού ήταν 105.908.

Το μικρότερο ποσοστό μείωσης πληθυσμού καταγράφεται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με 1,7%.

Η δημογραφική κάμψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβληματίζει εξίσου, καθώς οι μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού εμφανίζονται σε περιοχές που έχουν από τις μεγαλύτερες αγροτικές καλλιέργειες και παραγωγές με μεγάλες συνοδές βιομηχανίες μεταποίησης προϊόντων, με εξαγωγικό προφίλ, έστω και εποχικές, μέσα στην ελληνική επικράτεια. Τι φταίει λοιπόν; Μακάρι να εντοπιστεί εγκαίρως η αιτία ή οι αιτίες αυτής της ανησυχητικής μείωσης, έτσι ώστε με τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις να αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο μέσα στη νέα δεκαετία που διανύουμε.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ 4,3% - ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Υπάρχει και ή άλλη όψη του νομίσματος, καθώς μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Πολυπαραγωγικοί νομοί με υψηλές αποδόσεις βιομηχανικής, αγροτοκτηνοτροφικής, αλιευτικής και τουριστικής δραστηριότητας βεβαίως, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες απογειώνεται.

Κλείνοντας όμως, δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε το εξής: Άραγε ποια θα ήταν η θέση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής σε πανελλαδικό επίπεδο, σε σχέση με την μείωση πληθυσμού και μέσα σε μια δεκαετία σκληρής οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αν δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια η σταθερή απασχόληση 12μηνης διάρκειας 2.000 ανθρώπων στον εξορυκτικό κλάδο και βεβαίως οι εφαπτόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες που συντηρεί αυτός ο κλάδος;

Αναφερόμαστε βεβαίως στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Αριστοτέλη και τα Μεταλλεία Γερακινής, που βρίσκονται εντός των ορίων Δήμου Πολυγύρου.

Παρά την άνευ προηγουμένου πολεμική που ασκήθηκε σε βάρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας η εκμεταλλεύτρια εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει την εμπορική δυναμική τους και φυσικά τις θέσεις εργασίας για τους 1.600 εργαζόμενους που απασχολούν με καταγωγή σε ποσοστό 90% από την Χαλκιδική και ειδικότερα από τον Δήμο Αριστοτέλη σε ποσοστό 87%.

Και όλα αυτά χωρίς να έχει αρχίσει η παραγωγική φάση του επενδυτικού έργου. Έχει κάθε δικαίωμα η Χαλκιδική να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα φέρει σε ακόμη καλύτερη θέση τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Δραματικά ήταν στην κυριολεξία τα αποτελέσματα της απογραφής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το ποσοστό μείωσης να φτάνει συνολικά το 7,6%, καθώς ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 562.069 κατοίκους, 46.113 λιγότερους από το 2011.

Στην Π.Ε. Έβρου, που είναι η πολυπληθέστερη Περιφερειακή Ενότητα της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 133.862 κατοίκους, 9,5% λιγότερους από το 2011.


Η Π.Ε. Έβρου με το -9,5% καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού μετά την Π.Ε Δράμας με 11,9%, ενώ μείωση πληθυσμού καταγράφεται σε όλους τους Δήμους του Έβρου, ακόμη και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
To 2015 o ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν λουκέτο στα μεταλλεία.Το 2022 το πιο σίγουρο λουκέτο είναι αυτο που μπαίνει στην Ελλάδα.
Το πολύ μέχρι το 2080 που θα μαστε μειοψηφία έτσι όπως τα πάμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ