Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΓΓ OPEC+:"ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ"

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται "υπό πολιορκία” λόγω της υποεπένδυσης επί σειρά ετών, υποστήριξε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του OPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσαν να αμβλυνθούν εάν επιτρεπόταν σε Ιράν και Βενεζουέλα να εξάγουν περισσότερο πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και χρόνια οι δύο χώρες υφίστανται κυρώσεις, που έχουν οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής τους.Πλέον, όμως, η αγορά πετρελαίου έχει γίνει πιο σφικτή καθώς η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις και σε βάρος της Ρωσίας, χώρας μέλος του σχήματος OPEC+, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Θα μπορούσαμε, ωστόσο, να ξεκλειδώσουμε πόρους και να ενισχύσουμε την παραγωγική ικανότητα εάν το πετρέλαιο που παράγουν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Βενεζουέλα επιτραπεί να επιστρέψει στην αγορά”, πρόσθεσε ο Μπαρκίντο κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ενέργεια που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Τα προβλήματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία έχουν αυξηθεί και από την προσπάθεια ορισμένων χωρών να αποεπενδύσουν από τον τομέα των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του OPEC.

Ο Μπαρκίντο προέβλεψε ότι η πρωτογενής ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως θα αυξηθεί έως το 2045, τη στιγμή που η ικανότητα διύλισης στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώθηκε το 2021 κατά 3,3%.

"Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πλέον τεράστιες προκλήσεις σε πολλά μέτωπα”, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του OPEC, μιλώντας στο συνέδριο.

"Κι αυτές απειλούν τις επενδυτικές μας δυνατότητες σήμερα και μακροπρόθεσμα. Για να το θέσω ωμά, αγαπητοί φίλοι, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται υπό πολιορκία”, τόνισε ο Μπαρκίντο, αναφερόμενος και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει πολλές χώρες έρμαια της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

"Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία του κορονοϊού που συνεχίζεται, και οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα που προκαλεί σημαντική αστάθεια και αβεβαιότητα στις αγορές των εμπορευμάτων εν γένει. Κυρίως στον τομέα της ενέργειας”, τόνισε.