ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ - ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ο θερμός Αύγουστος στις αγορές
συνεχίζεται με την μητέρα των αγορών να έχει «χτυπήσει» το κάτω εύρος της ζώνης
των 4300 έως 4340 μονάδων και τον δείκτη Dax να κατευθύνεται προς τη δεύτερη
σημαντική αντίσταση των 14150 μονάδων.
Το ράλι οδηγείται από τις καλές ειδήσεις σε σχέση πάντα με τις προσδοκίες όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη, την αγορά εργασίας και τον δείκτη παραγγελιών στις ΗΠΑ ISM και φυσικά ελλείψει συνεδριάσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έδωσαν ένα πολύτιμο time out στις αγορές και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «λίπος» για το χειμώνα.
Η επαφή με την πραγματικότητα είναι ο κύριος λόγος που μιλάμε για «λίπος» μιας και το ράλι των αγορών δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το β’ τρίμηνο, οι ΗΠΑ σημειώνουν τεχνική ύφεση και η πρωτοφανής ξηρασία δημιουργεί νέα καίρια πλήγματα τόσο στον ενεργειακό εφοδιασμό όσο και στις πλωτές μεταφορές.
Την ίδια στιγμή και ενώ οι ροές του φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη παραμένουν περιορισμένες, η Gazprom δίνει νέα φτερά στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις χθεσινές της ανακοινώσεις.
Το «αφανές» κερασάκι στην τούρτα; To δελτίο ρεύματος στις επαρχίες της νοτιοδυτικής Κίνας.
Οι προειδοποιήσεις της Gazprom
«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κ.μ.».
Με αυτή την ανακοίνωση η Gazprom προοιώνισε εκτόξευση κατά 60% στις τιμές φυσικού αερίου, ήτοι τιμή μεγαβατώρας πέριξ των 380 ευρώ, με τη δικαιολογία βέβαια ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για όλα μιας και περιορίζουν τις εξαγωγές και άρα την παραγωγή.
Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις έφτασαν χθες έως και τα 250 ευρώ ανά MWh, για να κλείσουν πέριξ των 223 ευρώ /ΜWh και αφήνοντας τα περσινά επίπεδα των 46 ευρώ MWh στη σφαίρα των ονείρων θερινής νυκτός.
Η ορθοπεταλιά στις τιμές του φυσικού αερίου τροφοδότησε πολλαπλά ρεκόρ στις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες κατά τη χθεσινή ημέρα ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG.
Δεν ίπτανται βέβαια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βλέπετε, πέραν των ανησυχιών για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό λόγω των χαμηλών ροών από τη Ρωσία, η χαμηλή στάθμη του Λίγηρα καθιστά ολοένα και δυσκολότερη την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.
Επιπλέον τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία πλήττουν και άλλες υποδομές της Γηραιάς Ηπείρου, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως από την αιολική ενέργεια, με τους χαμηλούς ανέμους να έχουν καθηλώσει την παραγωγή σε επίπεδα πολύ κάτω του αναμενόμενου ή από την υδροηλεκτρική ενέργεια, με τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Νορβηγίας.
Η Νορβηγία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, προμηθεύοντας περίπου το 20% της συνολικής παραγωγής της στους γείτονές της.
Ωστόσο, λόγω των χαμηλών επιπέδων νερού στη νότια Νορβηγία, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να «γεμίσει» το ρεζερβουάρ της.
Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τις γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν συνηθίσει να βασίζονται στη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα νορβηγικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια
Το μόνο θετικό στην όλη εικόνα είναι ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα για την εποχή και μάλιστα πλησιάζουν τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 74% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα. Όμως, υπενθυμίζουμε ότι η πλήρωση αυτή υλοποιείται με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος, το οποίο αντανακλάται άμεσα στις τιμές ενέργειας.
Προπομπός η Κίνα;
Μια από τις ειδήσεις χθες που πέρασε στα «ψιλά» γράμματα είναι ότι η Κίνα προχώρησε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με το δελτίο στους επαγγελματίες στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, ο υδράργυρος για πολλές ημέρες ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και έως εκ τούτου τα 84 εκατ. των κατοίκων χρησιμοποιούν συστηματικά τον κλιματισμό.
Την ίδια στιγμή οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των αδύναμων ροών νερού. Το γεγονός αυτό για μια επαρχία που εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό.
Αναγκαστικά λοιπόν το κινεζικό υπουργείο Υδάτινων Πόρων εξέδωσε εντολή βάση της οποίας προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια, σε 19 πόλεις της επαρχίας θα ανασταλεί η λειτουργία στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις έως το ερχόμενο Σάββατο... και βλέπουμε.
Αν και προς το παρόν εξαιρέθηκαν κάποιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα μπορούν να λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα και οι ιδιώτες, η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική των συνεπειών της φετινής ξηρασίας που πλήττει τα περισσότερα μέρη του πλανήτη.
Είναι όμως και κάτι άλλο. Η Σετσουάν είναι μια σημαντική περιοχή στην Κίνα όσον αφορά την παρασκευή λιθίου, ένα από τα βασικά συστατικά των ηλεκτρικών μπαταριών.
Λόγω των περιορισμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η παραγωγή λιθίου αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1.200 τόνους, σύμφωνα με ανάλυση της Rystad Energy, ενώ μεταξύ των εργοστασίων σε αναστολή είναι και ένα εργοστάσιο της Foxconn, που είναι ο κύριος προμηθευτής της Apple.
Ενός κακού... μύρια κακά έπονται λοιπόν για αυτό και θα επαναλάβουμε την άποψη που καταθέσαμε στο άρθρο «Πόση διάρκεια θα έχει το bear market rally μετά τα καλά νέα για τον πληθωρισμό». Των φρονίμων τα παιδιά, κάθε σοβαρό επίπεδο αντίστασης, το «τιμούν» αναλόγως.
Πηγή: liberal.gr
Σχόλια