ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: "ΕΞΥΠΝΟ" ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού και με βάση τις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής δραστηριότητας, επενδύει διαχρονικά σε τεχνολογίες αιχμής και εφαρμογές, οι οποίες οδηγούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη νέα εποχή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού μεταλλευτικού κλάδου συνολικά.
Πρόσφατα, η Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με την Cosmote, προχώρησε στην εγκατάσταση του πρώτου Campus Network στην Ελλάδα στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έργο με βασικό στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και τη βελτιστοποίηση συνολικά της παραγωγικής λειτουργίας του μεταλλείου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά έργο, το μοναδικό στη χώρα σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περί τα 10χλμ.
Η καινοτόμα αυτή τεχνολογική λύση αναμένεται να ξεκλειδώσει σημαντικές νέες δυνατότητες για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς εξασφαλίζεται τόσο η δικτυακή κάλυψη, όσο και η αναγκαία χωρητικότητα που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών γύρω από τις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται αφενός η βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την εταιρεία και αφετέρου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης των επιμέρους λειτουργιών του μεταλλείου.
Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων tablets γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και ειδικότερα, με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό του συνόλου των εργασιών.
Παράλληλα, αυξάνεται ο παραγωγικός χρόνος, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η διαχείριση του στόλου, ενώ παράλληλα, μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο κρίσιμα επιχειρησιακά δεδομένα όπως το βάρος και το είδος μεταλλεύματος κατά τη φόρτωση, πιθανές βλάβες μηχανημάτων κ.α.
Επιπλέον, μέσω κατάλληλων αισθητήρων που μετρούν τη συγκέντρωση σωματιδίων ή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα (gas monitoring), το Κέντρο Ελέγχου θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει απομακρυσμένα την παροχή και ποιότητα του αέρα (ventilation on demand) ή ακόμα και να απομακρύνει προληπτικά όπως εργαζόμενους εάν κριθεί απαραίτητο, προστατεύοντάς τους.
Πηγή: athensvoice.gr
Σχόλια