ΕΥΡΩ: ΣΩΖΕΤΑΙ Ή ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;
Μπορεί την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από την
ίδρυση του ευρώ (αύξηση 75 μονάδων βάσης), αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι αρκεί για
να σώσει τη δυναμικότητα του κοινού νομίσματος.
Η αδυναμία του ευρώ να αντιδράσει αισθητά στην απόφαση της Φρανκφούρτης αντανακλά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πόσο μικρή είναι αυτή τη στιγμή η επίδραση της νομισματικής πολιτικής στις αγορές, ιδίως σε σχέση με τις οικονομικές και πληθωριστικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Alexander De Croo, έθεσε το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απο-βιομηχάνισης και κοινωνικής αναταραχής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
«Η ΕΚΤ μάχεται τη βαρύτητα των αγορών συναλλάγματος» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Kristoffer Kjaer Lomholt, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. «Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο είναι καθοδική και η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα».
Άλλωστε, όπως φαίνεται, η ΕΚΤ άργησε χαρακτηριστικά να δράσει. Ενώ το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 1,25%, το αντίστοιχο της Federal Reserve, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ήδη κυμαίνεται στο 2,25%, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου (η επόμενη συνεδρίαση της Fed) δεν αποκλείεται να φθάσει στο 3%.
O πληθωρισμός, στο μεταξύ, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (9,1% τον Αύγουστο), ενώ η ενεργειακή κρίση οδηγεί την οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Την ίδια στιγμή, το ευρώ δεν απέχει πολύ από το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (0,98 δολάριο), καθώς σήμερα ανέρχεται στο όριο της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1.
Και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η πορεία του κοινού νομίσματος εφεξής θα είναι καθοδική. Η Danske Bank, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι η δίκαιη τιμή του ευρώ είναι κοντά στα 0,90 δολάρια.
«Νομίζω ότι η ΕΚΤ θ πρέπει να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μόνο και μόνο για να διατηρήσει το ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα» σημείωνε με νόημα ο Steven Barrow, αναλυτής της Standard Bank.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων και στην ενδυνάμωση του νομίσματος, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού και υποχώρηση του ευρώ.
Πηγή: newmoney.gr
Σχόλια