ΣΒΕ: "SOS" ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Την αγωνία των επιχειρήσεων για
το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μετέφερε στον Πρωθυπουργό η Διοίκηση του
Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε στο
πλαίσιο των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της
Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ.
Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε στον Πρωθυπουργό ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση. Τούτο διότι ο ΣΒΕ έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολλές επιχειρήσεις μέλη του, οι οποίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των αντοχών τους, εξ’ αιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΕ πρότεινε να υπάρχει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και εξαίρεση για το σύνολο της βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Ειδικότερα στο σχετικό υπόμνημα του ΣΒΕ προτείνονται:
- Θέσπιση πλαφόν ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
- Θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία στα 150€/MWh, τιμή η οποία ήταν η ανώτατη που συμφωνήθηκε κατά την υπογραφή των τελευταίων διμερών συμβολαίων ΔΕΗ και καταναλωτών «Υψηλής Τάσης».
- Εξαίρεση συνολικά της εγχώριας βιομηχανίας από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη κατά 15%.
- Εξαίρεση από τον προσωρινό μηχανισμό ΕΕΑΕΗ των ποσοτήτων που διοχετεύονται σε βιομηχανικούς καταναλωτές «Υψηλής Τάσης» που έχουν συνάψει συμβόλαια με σταθερή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Τούτο διότι σήμερα εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις οι βιομηχανικοί καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερές τιμές, γεγονός που δεν τους επιτρέπει αφενός να διαπραγματευθούν και αφετέρου να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις ΥΤ με σταθερή τιμολόγηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει να υπάρχει μεταποιητική βάση στη χώρα.
Σε
αντίθετη περίπτωση, είναι εξαιρετικά πιθανό μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων
μεταποιητικών επιχειρήσεων να μην αντέξει το κόστος από τις υπέρογκες αυξήσεις
ενέργειας και ως εκ τούτου είναι ενδεχόμενη η αναστολή λειτουργίας πολλών
επιχειρήσεων.
Επίσης ανέφερε ότι το μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για την Ελληνική οικονομία από τώρα και στο εξής είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και η δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό πρότεινε να αξιοποιηθεί το διεθνές κύρος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ανάληψη προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό υπό την αιγίδα και την παρουσία του.
Τα υπόλοιπα θέματα που αναπτύχθηκαν από τον κ. Σαββάκη στον Πρωθυπουργό, ήταν:
- Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, με την άμεση εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία».
- Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, με την νόμιμη απασχόληση προσφύγων και μεταναστών.
- Η παροχή λειτουργικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ηπείρου, και,
- Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, για την τροφοδοσία της μεταποίησης με επαρκείς ποσότητες προϊόντων.
Πηγή: newmoney.gr
Σχόλια