ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΞΑΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ανάγκη της ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια φαίνεται να επαναφέρουν στο τραπέζι την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν την Τρίτη στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας οι υπουργοί Ενέργειας των γειτονικών κρατών. Όπως ειπώθηκε τα υψηλά τέλη διέλευσης της Τουρκίας, δυσχεραίνουν τη χρήση των Στενών από τάνκερ και ένα έργο όπως ο αγωγός θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική και συγχρόνως πιο οικονομική λύση.

Συγκεκριμένα ο Βούλγαρος Υπουργός κ. Hristov επισήμανε για το τοπικό διυλιστήριο της Lukoil της Βουλγαρίας ότι στην ουσία δε μπορούσε να προμηθευτεί αργό μέσω τάνκερ λόγω του πενταπλασιαμού των τελών στα Στενά του Βοσπόρου και γι’ αυτό επετράπη στη χώρα να προμηθεύεται αργό από άλλες πηγές. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας τόνισε πως έχει επανέλθει η συζήτηση για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παράλληλα με τη διασύνδεση ελληνικών λιμανιών με βουλγαρικά λιμάνια, προσθέτοντας ότι ένας αγωγός από την Αλεξανδρούπολη στο Μπουργκάς, πέραν του by pass στα Στενά του Βοσπόρου, έχει μεγάλη σημασία για το ΝΑΤΟ.

Το θέμα ετέθη από τον Βούλγαρο υπουργό και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προηγηθεί, δεδομένου ότι η Βουλγαρία επείγεται να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο (έχει ήδη απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο).

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανοιχτή στο να συζητήσει περαιτέρω για πλευρές του συγκεκριμένου project, θεωρώντας μάλιστα ότι θα αναβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, δεδομένου ότι ο αγωγός έχει νόημα ως «αντίστροφης ροής» σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Δηλαδή να μεταφέρει πετρέλαιο από την Αλεξανδρούπολη προς το Μπουργκάς και όχι από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι το κίνητρο υπάρχει, και θα ήταν σκόπιμο να συζητηθεί το θέμα σε προπαρασκευαστικές συζητήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες ούτως ή άλλως συνεργάζονται πλέον στενότερα στα ενεργειακά θέματα.

Οι υπουργοί των χωρών των δυτικών Βαλκανίων πραγματοποίησαν χθες στην Αθήνα την πρώτη Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια (1st Athens Ministerial Energy Dialogue) που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός της Διάσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και να διασφαλιστούν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Στη διάσκεψη μετείχε και ο υπουργός Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και οι κ.κ. Balluku, Hristov, Popescu και Rizvanolli.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστας Σκρέκας επισήμανε τις σοβαρές επενδύσεις της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επιταχύνει τις έρευνες για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Από το 2020 – 2022 ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται σεισμικές έρευνες σε πέντε περιοχές της χώρας, είπε, και πρόσθεσε πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα για να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ απαιτείται αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, των διασυνδέσεων με τα νησιά και των διεθνών διασυνδέσεων. Μεταξύ των διεθνών διασυνδέσεων περιλαμβάνεται και το σχέδιο για εξαγωγή πράσινης ενέργειας στη Γερμανία καθώς και το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο. Στο πεδίο της εξοικονόμησης είπε πως η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά σχεδόν 28%.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας δήλωσαν ότι επιμένουν στην υποστήριξη της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο χωρίς να περιμένουν οριστική απόφαση στο συμβούλιο υπουργών της Πέμπτης. «Δεν πιστεύουμε πως το πλαφόν θα δημιουργήσει πρόβλημα προμήθειας, αλλά αντίθετα βλέπουμε με το σημερινό καθεστώς την Ε.Ε. να πληρώνει το πιο ακριβό αέριο στον κόσμο» είπε ο κ. Σκρέκας, «με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές τιμές και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα ακόμα και αν χρειαστεί αργότερα να τις προσαρμόσουμε».

Οι νέες επενδύσεις και οι ΑΠΕ

Η κα Belinda Balluku, υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας υποστήριξε πως στη γειτονική χώρα το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλή δύσκολη λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων. «Είχαμε εννέα μήνες ξηρασίας» φέτος υποστήριξε. 

Σχεδιάσαμε στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών ώστε να μην είμαστε στο έλεος του καιρού. Κυρίως βασιζόμαστε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στο νέο σχεδιασμό και ήδη έχουμε προσελκύσει ισχυρές εταιρείες όπως η γαλλική Voltalia και η επίσης γαλλική TotalEnergies.

Πηγή: energypress.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ