ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΘΕΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ"

Στο προσκήνιο φέρνουν η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για ασφάλεια εφοδιασμού, το project του «Κάθετου Διαδρόμου» μεταφοράς φυσικού αερίου από το Νότο μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. 

Τέσσερις χώρες η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, αποφάσισαν να υλοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις προκειμένου τα διασυνδεδεμένα δίκτυα τους που μεταφέρουν αέριο να αποκτήσουν την ικανότητα της αμφίδρομη ροής. Έτσι το πολύτιμο για τα επόμενα χρόνια καύσιμο θα ξεκινά από το FSRU της Αλεξανδρούπολης και θα καταλήγει μέχρι τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εθνικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου. Την υπογραφή τους θα βάλουν και η κοινοπραξία του αγωγού IGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας), η ICGB αλλά και η Gastrade που τρέχει το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG. Από την πλευρά των Διαχειριστών είναι ο ΔΕΣΦΑ, η Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία) και η Bulgaratransgaz (Βουλγαρία.

Ο στόχος

Σκοπός της ανάπτυξης του «Κάθετου Διαδρόμου» είναι η σταδιακή απεξάρτηση των χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού τους. Η Ελλάδα μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) έρχεται να προσφέρει δύο τέτοιες πρόσθετες λύσεις. 

Πλοία με LNG θα εκφορτώνουν τόσο στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και μέσω του IGB το αέριο θα ανεβαίνει… προς τις χώρες των Βαλκανίων αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Ίδια διαδρομή θα ακολουθούν ποσότητες αερίου μέσω του ΕΣΦΑ από φορτία LNG που θα φτάνουν στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Οι τρεις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους τόσο με διασυνδετήριους αγωγούς όσο και με τον TransBalkan Pipeline τον αγωγό που έφερνε μέχρι πρώτινος αέριο από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας στα κράτη της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Το μνημόνιο συνεργασίας αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι διαχειριστές των τεσσάρων κρατών δεσμεύονται ώστε να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις προκειμένου τα συστήματα μεταφοράς αερίου να αποκτήσουν αμφίδρομη ροή (ουσιαστικά και από νότο προς βορρά), ενώ και οι κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε τυχόν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Οι προαναφερόμενες βαλκανικές χώρες αλλά και η Ουγγαρία  είναι σε υψηλό βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο. Ο «Κάθετος Διάδρομος» σε συνδυασμό με την προσθήκη στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια άλλων τεσσάρων FSRUs στην Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Πηγή: ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ