Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021: Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Τα επίσημα ευρήματα της Απογραφής του 2021 ανακοινώθηκαν λίγο πριν την δύση του 2022 και προσεχώς θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα στοιχεία ο Δήμος Αριστοτέλη εμφανίζεται ενισχυμένος πληθυσμιακά σε σχέση με την απογραφή του 2011. Ο πληθυσμός του Δήμου έφτασε τις 20.966 κατοίκους παρουσιάζοντας μια αύξηση 2.672 κατοίκων, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε 14,6% σε σχέση με τους 18.296 κατοίκους που καταμετρήθηκαν το 2011.

Η πιο ωφελημένη πληθυσμιακά δημοτική ενότητα του Δήμου με βάση την απογραφή είναι η δημοτική ενότητα της Αρναίας στης οποίας το δυναμικό προστέθηκαν 1.200 κάτοικοι μέσα σε μια δεκαετία, κάτι που ποσοστιαία μεταφράζεται σε 19,8%!!! Το 2011 ο αριθμός των δημοτών ήταν 6.063 και το 2021 καταμετρήθηκαν 7.263 κάτοικοι.

Δεύτερη σε σειρά ποσοστιαίας πληθυσμιακής αύξησης είναι η δημοτική ενότητα Μεγάλης Παναγίας με 467 νέους κατοίκους και ποσοστό αύξησης 13,2%. Το 2011 ήταν 3.526 και το 2021 με βάση την απογραφή έφτασαν τους 3.993.

Με βάση την απογραφή του 2021 στην δημοτική ενότητα Ιερισσού είχαμε την καταμέτρηση 1.002 νέων κατοίκων με αποτέλεσμα από τους 8.705 που απογράφησαν το 2011, να γίνουν αισίως 9.710 και το ποσοστό αύξησης να φτάσει 11,5%.

Μέσα από αυτά τα στοιχεία γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ άλλοτε πως ο Δήμος Αριστοτέλη επωφελήθηκε πληθυσμιακά μέσα στην πολύ δύσκολη δεκαετία που πέρασε, καθώς όλες οι Δημοτικές Ενότητες σημείωσαν σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, στο οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και η ύπαρξη θέσεων εργασίας, που φέρνει το επενδυτικό έργο της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή. 

Πραγματικά είναι απορίας άξιο, τι θα γινόταν στον τόπο αν σταματούσε η μεταλλευτική δραστηριότητα, όπως κάποιοι πάσχιζαν στο όνομα μιας εναλλακτικής ανάπτυξης, σε μια χώρα, μάλιστα, που συνολικά είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 1 εκατομμύριο σε 10 χρόνια. Τουναντίον ο Δήμος Αριστοτέλη συνεχίζει να σφύζει από ζωή!                                                          

Βέβαια, οι θεωρίες περί "μιας άλλης ανάπτυξης", χωρίς την ύπαρξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής είναι απολύτως θεμιτές και ευπρόσδεκτες.

Έχουν όμως μια μεγάλη αδυναμία όλες αυτές οι θεωρίες. Δεν είναι σε θέση να παρέχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει για παράδειγμα η στήριξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής, μέσα σε μια περίοδο σκληρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με την επένδυση χαλκού χρυσού υπό διωγμό, συν τοις άλλοις.

Κι όμως η μεταλλευτική και άντεξε και συνέβαλε τα μέγιστα, έτσι ώστε να εδραιωθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο στο Δήμο Αριστοτέλη



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι παραπανίσιοι που βγηκαν από την μετρηση είναι από γεννήσεις ή μεταδημοτεύσεις?Έχει μεγάλη σημασία.

Ξέρετε?

Ανώνυμος είπε...

Από γεννήσεις έχουμε ανάγκη και όχι από μεταδημοτευσεις. Όχι μόνο ο Αριστοτέλης αλλά ολόκληρη η Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η αύξηση του αριθμού δημοτών να μην συνδέεται με την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη του δήμου μας. Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ένας υπέροχος τόπος να ζεις και να εργάζεσαι. Δεν κατάλαβα. Μην τα παίρνετε όλα μονόπλευρα.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στο σχόλιο @19 Ιανουαρίου 2023 στις 9:01 π.μ.

Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί σας πως ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ένας απίστευτα όμορφος τόπος για να ζεις και να έχεις αυτό που αποτελεί το μείζον ζητούμενο στις μέρες μας: ποιότητα ζωής.

Επίσης, θα ήταν κυριολεκτικά ευτύχημα η αύξηση πληθυσμού που κατέγραψε η απογραφή του 2021 να οφείλεται και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός για παράδειγμα.

Η λογική όμως λέει πως δεν αλλάζεις τόπο διαμονής για μια εποχική εργασία. Τόπο διαμονής αλλάζεις για μια μόνιμη, σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, όπως προσφέρει για παράδειγμα ο μεταλλευτικός κλάδος.

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο σας.

Πολίτες Αριστοτέλη