Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ

Πηγή φωτογραφίας: www.aa.com.

Σε αναμμένα κάρβουνα, στην κυριολεξία, κάθεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Γερμανία, που απαρτίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, όπως προέκυψε από την προγραμματική συμφωνία της 6ης Δεκεμβρίου 2021, που συνυπέγραψαν.

Αιτία; Η κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα και επέκταση του λιγνιτωρυχείου του Λούτσερατ που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βεστφαλίας – Ρηνανίας κοντά στην  πόλη του Ντίσελντορφ και τα πολύ άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας και χιλιάδες οικολόγους ακτιβιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν τον χώρο του λιγνιτωρυχείου.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της γερμανικής αστυνομίας τραυματίστηκαν περισσότεροι από 70 αστυνομικοί κατά την διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης του Λούτσερατ. Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για κρεσέντο αστυνομικής βίας με δεκάδες τραυματισμούς από τις αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και δαγκωματιές από αστυνομικούς σκύλους ενώ τουλάχιστον 150 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη των συγκρούσεων που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.   

Σε κεντρικό «πρόσωπο» της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών Πρασίνων και οικολόγων ακτιβιστών έχει αναδειχθεί ο επικεφαλής της αστυνομίας του Άαχεν Ντιρκ Βάινσπαχ, ο οποίος, αν και μέλος των Πρασίνων, ξεκαθάρισε στους διαδηλωτές ότι, εφ' όσον διαταχθεί η εκκένωση του χωριού, δεν θα έχει άλλη επιλογή. 

«Οι Πράσινοι υπέκυψαν στην RWE, οι ακτιβιστές όχι», δήλωσε από το Λούτσερατ η γνωστή Γερμανίδα ακτιβίστρια Λουίζα Νοϊμπάουερ, ενώ στην περιοχή πήγε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου και η παγκοσμίου εμβέλειας οικολόγος - ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ για να ενώσει τη φωνή της με τους διαδηλωτές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΟΔΥΝΗΡΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΟΓΩ ΠΟΥΤΙΝ»

Τον Οκτώβριο του 2022 ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Μόνα Νοϊμπάουερ, αμφότεροι από το κόμμα των Πρασίνων, κατέληξαν σε συμβιβασμό με την εταιρία ενέργειας RWE για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της περιοχής από το 2038 στο 2030, με τον ενεργειακό κολοσσό να δέχεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του να περιοριστεί στο Λούτσερατ και να διασωθούν πέντε εγκαταλειμμένα χωριά, τα οποία επρόκειτο να ισοπεδωθούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο κυβέρνησης και RWE, η επέκταση των εξορύξεων θα συνεισφέρει επιπλέον 280 τόνους λιγνίτη. «Ο πόλεμος του Πούτιν μας αναγκάζει προσωρινά να κάνουμε μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη, προκειμένου να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Χάμπεκ, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή αλλά αναγκαία απόφαση», ενώ επέμεινε ότι η πολιτική ενέργειας «συνεχίζει ως έχει». Πρόκειται για απόλυτη «κόκκινη γραμμή», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Έπειτα από αρκετές ημέρες σιωπής, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε κι αυτός από την πλευρά τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Λούτσερατ.

«Κι εγώ συνήθιζα να διαδηλώνω και μάλιστα πολύ συχνά, αλλά για μένα υπάρχει ένα όριο, το οποίο μπαίνει ακριβώς εκεί όπου η διαδήλωση γίνεται βίαιη», δήλωσε στην Wochentaz ο Σολτς, απορρίπτοντας τις κατηγορίες των οικολόγων – ακτιβιστών πως η εξόρυξη των κοιτασμάτων λιγνίτη στο Λούτσερατ θα θέσει σε κίνδυνο τους κλιματικούς στόχους.

Η εταιρεία RWE σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όποιος πετάει πέτρες και εκρηκτικές ύλες προς τους αστυνομικούς, δεν επικρίνει την ενεργειακή πολιτική, αλλά επιτίθεται στα κοινωνικά θεμέλια του κράτους δικαίου μας»

ΕΝΟΣ (ΑΚΡΑΙΟΥ) ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ

Όποιος δει στα βίντεο που κυκλοφορούν την αγριότητα που επικράτησε στις μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με επικεφαλής αστυνομίας μάλιστα μέλος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας θα αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να εκτυλίσσονται τέτοιες εικόνες σε μια κοινωνία προοδευτική, ανεκτική και οργανωμένη, όπως είναι η γερμανική;

Κατά την άποψη μας, και στην Γερμανία, θερίζουν τους καρπούς της δαιμονοποίησης, της στοχοποίησης και του ακραίου λαϊκισμού που επικράτησε κατά κόρον τις περασμένες δεκαετίες σε βάρος κάθε λογής εξορύξεων.

Όταν τουλάχιστον 5 γενιές στην Γερμανία έχουν εκπαιδευτεί σε ένα πλαίσιο που θεωρεί τις εξορύξεις εκ προοιμίου βλαβερές και μη αναστρέψιμες τις επιβαρύνσεις τους προς το περιβάλλον και την υγεία και στέκεσαι μόνο σ’ αυτά χωρίς να έχεις εξηγήσει ποτέ την τεράστια ωφέλεια και τις κατακτήσεις που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα οι εκμεταλλεύσεις των ορυκτών πόρων είναι φυσικό και επόμενο όλο αυτό να φουσκώνει σε βάρος σου και κάποια στιγμή να σε πλακώνει.

Πώς να πείσει τώρα η κυβέρνηση της Γερμανίας 20χρονους νεολαίους, πως η καταφυγή στην βία και τον ακραίο ριζοσπαστικό ακτιβισμό δεν είναι αυτό που θα δώσει λύσεις στο μείζον ενεργειακό πρόβλημα της χώρας αλλά και της Ευρώπης, όταν μέλη αυτής της κυβέρνησης έχουν στο βιογραφικό ανάλογες… περγαμηνές στον δικό τους νεανικό βίο, για τις οποίες περηφανεύονταν μέχρι να εκλεγούν;

Όσο βαριά είναι καλογερική, άλλο τόσο βαριά, επίπονη και δύσκολη είναι η υπεύθυνη πολιτική στάση και δράση. Όποιος μάλιστα είτε πολιτικός, είτε ψηφοφόρος επιθυμεί να ισορροπεί πατώντας και με τα δύο πόδια στην γη οφείλει να πάρει διαζύγιο με τον λαϊκισμό και με το παράλληλο σύμπαν που προσφέρεται ως λύση διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα.

Πηγή φωτογραφίας dw.com