Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΛΟΣ: ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Τις προηγούμενες μέρες η σελίδα μας είχε σταθεί με ανάρτηση της στην αύξηση της  πληθυσμιακής δύναμης του Δήμου Αριστοτέλη με ποσοστό 14,6% μέσα στην δεκαετία που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο απογραφές του 2011 και του 2021, ξεπερνώντας τους 20.000 κατοίκους (20.966 σε σχέση με τους 18.296 που απογράφησαν το 2011).

Μια αύξηση, η οποία κατά την γνώμη μας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπτυξιακή ώθηση που πρόσφερε η αναβίωση της σύγχρονης μεταλλευτικής δραστηριότητας μέσα από το κολοσσιαίο επενδυτικό εγχείρημα της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και σε συνδυασμό βέβαια με την παράλληλη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Επανερχόμαστε στο μείζον θέμα της αναπτυξιακής προοπτικής στην σκληρά δοκιμαζόμενη Ελληνική περιφέρεια ένεκα της δημογραφικής αιμορραγίας που υφίσταται εδώ και 3 δεκαετίες, καθώς σύμφωνα με νέα ευρήματα που προκύπτουν μέσα από την απογραφή του 2021, ακόμη μια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλη εξορυκτική παράδοση, όπως είναι η Μήλος αύξησε τον πληθυσμό της σε ποσοστό που αγγίζει το 4% (3,7% για την ακρίβεια) μέσα στην δεκαετία των πολύ σοβαρών κρίσεων που έζησε τόσο η χώρα μας όσο και η υφήλιος.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 στον Δήμο Μήλου οι απογραφείς της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καταμέτρησαν 5.169 κατοίκους, όταν στην αντίστοιχη απογραφή του 2011 είχαν απογραφεί 4.977 κάτοικοι.

Είναι δεδομένο πως το πανέμορφο Κυκλαδονήσι προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και με τα έσοδα από τον υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μαζικό τουρισμό του.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς και την συνεισφορά της 12μηνης εξορυκτικής δραστηριότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.  Το ορυχείο της Αγκεριάς είναι το μεγαλύτερο ορυχείο μπεντονίτη στον κόσμο με την ετήσια παραγωγή να ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο τόνους και 5 συνολικά εξορυκτικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στο νησί, απασχολώντας περίπου 400 εργαζόμενους.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «Συμβολή της Εξορυκτικής Βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και ανάπτυξη» του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ 2018) και του ετήσιου απολογισμού του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ο μεταλλευτικός κλάδος δημιουργεί:

  • 108.000 θέσεις απασχόλησης
  • 1,7 δις ευρώ νέες επενδύσεις
  • 6 δις ευρώ έσοδα ετησίως στα κρατικά ταμεία
  • 1,1 δις ευρώ έσοδα από εξαγωγές (άνω του 50% των συνολικών πωλήσεων)
  • μια οικονομική δυναμική ύψους 2,4 τρις ευρώ και
  • συμμετοχή 3,1 % στο ΑΕΠ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Η αναπτυξιακή δυναμική που έχει προσδώσει μέσα στην πολύ δύσκολη δεκαετία που πέρασε το επενδυτικό εγχείρημα της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική δεν σταματάει εδώ.

Η συμφωνία για σύναψη δανείου της εταιρείας με ελληνικές τράπεζες ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση των εργασιών του υπερσύγχρονου Μεταλλείου των Σκουριών και την έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας η οποία υπολογίζεται μέσα στο 2025. Όλο αυτό σε απλά μαθηματικά μεταφράζεται σε:

  • Δημιουργία 1.400 σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και επιπλέον 800 θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια του κατασκευαστικού έργου
  • Συνολική δημιουργία 5.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας σε βάθος 25 ετίας
  • φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και εισφορές και τζίρο άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.
  • Επένδυση 80 εκατ. δολάρια σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων που θα ωφελήσουν αποκλειστικά την τοπική οικονομία.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν για μια χώρα γερασμένη, που σταμάτησε εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού να παράγει πλούτο και να είναι ελκυστική για το παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού της, αλλά και σε ξένους επενδυτές λόγω των ατελέσφορών πολιτικών που επικράτησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει να παρέχει σφυγμούς ζωής στην περιφέρεια μιας χώρας που με βάση την απογραφή έχασε 1.000.000 του πληθυσμού της μέσα σε μια δεκαετία και θα συνεχίσει να δίνει με ακόμη υψηλότερη απόδοση.

Πρέπει όμως να δημιουργηθούν και εκείνες προϋποθέσεις που θα αντέχουν σε χρονικούς ορίζοντες πολύ μεγαλύτερους από την διάρκεια μιας κυβερνητικής, βουλευτικής και αυτοδιοικητικής θητείας.

Ας το έχουμε κατά νου, τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές.