Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: "ΠΡΑΣΙΝΟΙ" ΠΟΡΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΝΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ

Η σύγχρονη όσο και υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα που διεξάγεται στις μέρες μας έχει βάλει πάρα πολύ ψηλά τον περιβαλλοντικό πήχη με στόχο τόσο την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος της όσο και την απόλυτη μετάβαση της σε συνθήκες κλιματικής ουδετερότητας.

Σε  προηγούμενη ανάρτηση μας είδαμε το αποκαλυπτικό οδοιπορικό του Πίτερ Τομ Τζόοουνς, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αξιοποίησης Ορυκτών και Μετάλλων του Βελγικού Πανεπιστημίου του Λούβεν στο μεγαλύτερο ανοιχτό μεταλλείο χαλκού της Ευρώπης, στο Αϊτικ της Βόρειας Σουηδίας.

Στο σχετικό βίντεο και οι πλέον δύσπιστοι ή οι μη έχοντες γνώση με τις τρέχουσες μεταλλευτικές εξελίξεις είχαν και έχουν την δυνατότητα να δουν πως μετουσιώνεται στην πράξη η παραγωγή κατασκευαστικών υλικών από τα λεγόμενα μέχρι πρότινος «μεταλλευτικά απόβλητα».

Στο μεταλλείο χαλκού του Αίτικ του οποίου η κατασκευή χρονολογείται το 1958, η διαρκής μετάβαση στην χρήση βέλτιστων τεχνολογικών πρακτικών του χαρίζει την δυνατότητα να διαχειρίζεται πλέον τα «μεταλλευτικά απόβλητα» ως πηγές νέων υλικών πόρων, καθώς έπειτα από την επεξεργασία με την μέθοδο της βιοεκχύλισης ανακτώνται και μέταλλα αλλά και «πράσινο» τσιμέντο!

Πως συμβαίνει αυτό δείτε το στο βίντεο που ακολουθεί.

ΥΓ. Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία πως στις Σκουριές θα κατασκευαστεί ένα μεταλλείο το οποίο θα είναι κυριολεκτικά το πλέον πράσινο στην Ευρώπη, αναφορικά με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μέσα από τις τεχνικές του λειτουργίες. Η χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης και άλλες εφαρμογές στην κατεύθυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μας προϊδεάζουν για τα όσα θετικά θα δούμε στο πιο πράσινο μεταλλείο της Ευρώπης.