Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

ΧΡΥΣΟΣ: ΕΣΠΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ

Στις αγορές των κεντρικών τραπεζών αποδίδεται κυρίως η άνοδος της περσινής ζήτησης για χρυσό στο υψηλό δεκαετίας. Οι περισσότερες τοποθετήσεις έλαβαν χώρα, κυρίως, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022, αντικατοπτρίζοντας μια τάση για τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών από το δολάριο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council, WGC), η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο θεωρείται ένα από τα διαχρονικότερα επενδυτικά καταφύγια, ενισχύθηκε πέρσι κατά 18% στους 4.741 τόνους, με τις κεντρικές τράπεζες να συσσωρεύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες της τελευταίας 55ετίας.

Όπως είχε τονίσει πρόσφατα το WGC, η Ρωσία με την Κίνα ανήκουν στις χώρες που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Αυτή η τάση θεωρείται πως απορρέει από την καχυποψία, αφού οι ΗΠΑ μαζί με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο πάγωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα στο νόμισμα τους που είχε συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο που κήρυξε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Από τις αγορές χρυσού που αναφέρθηκαν στις καταστάσεις που υποβάλουν οι χώρες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Τουρκία πρωτοστάτησε με αγορές που έφθασαν τους 400 τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Ακολουθεί η Κίνα, η οποία προχώρησε σε τοποθετήσεις 62 τόνων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και χώρες της Μέσης Ανατολής. Όμως μόνον το ένα τέταρτο των αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες έχει αναφερθεί στο ΔΝΤ, το οποίο αναλαμβάνει τη σύνταξη εκθέσεων για την οικονομική κατάσταση διαφόρων χωρών.

Όπως επισημαίνεται από το WGC, οι περσινές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες εντατικοποιήθηκαν στους 417 τόνους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2022, δηλαδή ήταν 12 φορές μεγαλύτερες όσων είχαν πραγματοποιηθεί έναν χρόνο πριν. Ο Κρίσαν Γκόπολ, αναλυτής του WGC, τόνισε πως «οι κεντρικές τράπεζες έχουν μετατραπεί σε καθαρούς αγοραστές χρυσού από το 2010 ύστερα από δυο δεκαετίες», όπου οι πωλήσεις υπερτερούσαν». «Παρατηρούμε, ωστόσο, πως οι πρόσφατες τοποθετήσεις έχουν επιταχυνθεί στο υψηλό ετών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες οντότητες, όπως τα επενδυτικά κρατικά κεφάλαια των χωρών της Μέσης Ανατολής, ισχυρή ήταν επίσης η ζήτηση από μικροεπενδυτές. Οι αγορές σε ράβδους και νομίσματα από χρυσό έφθασαν στο υψηλό των τελευταίων εννέα ετών. Διαμορφώθηκαν στους 1.200 τόνους χάρις σε μεγάλες αγορές από τη Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

Αβεβαιότητα για την πορεία του χρυσού το 2023

Στις αρχές του περσινού Μαρτίου, δηλαδή λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου επικράτησε μεγάλη ανασφάλεια για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια την ουγκιά. Εν συνεχεία, υποχώρησε περίπου μέχρι τα 1.628 δολάρια την ουγκιά τον Νοέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στα επιτόκια προκάλεσαν εκροές από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία με βάση τον χρυσό. Έπειτα, όμως, ξεπέρασε τα 1.900 δολάρια προς τα τέλη του έτους λόγω της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.

Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν ο χρυσός θα παραμείνει προσοδοφόρος ως επένδυση στις αγορές. Ο Νηλ Γουίλσον της markets.com διαπιστώνει πως «ο χρυσός ανέκαμψε παρά την αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022». Συμπλήρωσε πως οι φόβοι για ύφεση και στασιμότητα επιδρούν θετικά στον χρυσό, όπως και η σχετική αποδυνάμωση του δολαρίου. Πράγματι, ο δείκτης δολαρίου έχει υποχωρήσει περίπου από τις 114 μονάδες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στις 102,17 την Τρίτη.

Όμως, τα τελευταία στοιχεία για τις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ διαμορφώνουν μια λιγότερο ανησυχητική εικόνα σε σχέση με αρχικές προβλέψεις. Οπότε οι κεντρικές τράπεζες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια. Έτσι ο χρυσός μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικός σε σχέση με τις αποδόσεις ομολόγων με χαμηλό ρίσκο.

Πηγή: powergame.gr