Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κάθε υπόγειο μεταλλείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, καθώς λειτουργεί όλο το 24ωρο, σχεδόν όλες τις ημέρες και νύχτες του χρόνου, ενώ και το μέγεθός του ακόμα, αυξομειώνεται με την πάροδο των ετών.

Η ζωή μέσα σ’ αυτό για να είναι ασφαλής απαιτεί σεβασμό στις διαδικασίες, κατάλληλο εξοπλισμό και  συστήματα και τέλος πρόληψη. 

Το εικόνισμα με το καντήλι της προστάτιδας των μεταλλωρύχων Αγίας Βαρβάρας πάντα θα είναι εκεί για να δίνει μέσω της πίστης την μεγάλη ώθηση και εμψύχωση στους εργαζόμενους που καθημερινά κατεβαίνουν στις υπόγειες στοές για να φέρουν στο φως κρίσιμα και χρήσιμα μέταλλα για την σύγχρονη καθημερινότητα.

Πλέον όμως και εν έτη 2023 οι μεταλλωρύχοι εκτός από την προστάτιδα Αγία έχουν στο πλευρό τους και την ασπίδα των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας που τους κάνει την ζωή και την εργασία εντός του μεταλλείου ακόμη πιο ασφαλή, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο «ανθρώπινου λάθους» μιας φράσης που τόσο βίαια και οδυνηρά κυριάρχησε στο δημόσιο λόγο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σε συνδυασμό πάντα με την ενεργή συμμετοχή της ατομικής ευθύνης, που σε έναν τόσο απαιτητικό χώρο εργασίας είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη της, ιδίως στο κομμάτι της πρόληψης ατυχημάτων. 

Πολύ απλά, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να αποσοβήσει κάθε τι μοιραίο, αν ένας εργαζόμενος είναι «χαλαρός» σε ότι αφορά την τήρηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ, όπως για παράδειγμα η χρήση του κράνους, της μάσκας, των γυαλιών, των υποδημάτων ασφαλείας κ.α.)

Από την άλλη, η σωστή χρήση τεχνολογιών αιχμής δίνουν στους εργαζόμενους την δυνατότητα να μπαίνουν στον μεταλλείο με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. 

Δεν είναι λίγο πράγμα να ξέρεις πως εκεί κάτω υπάρχουν δεκάδες μάτια (ηλεκτρονικά και ανθρώπινα) που με την κατάλληλη αξιοποίηση από μέρους σου, εγγυώνται την ασφαλή επιστροφή σου στο σπίτι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, με τη λήξη της βάρδιας.


«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΑΤΙΑ» 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΠΙ 7 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Από τον Ιούλιο του 2022 το μεταλλείο της Ολυμπιάδας φέρνει μια πολύ ξεχωριστώ πρωτιά για τη χώρα. Είναι το 1ο μεταλλείο στην Ελλάδα στο οποίο έχει εγκατασταθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (campus network) από την Ελληνικός Χρυσός, σε συνεργασία με την Cosmote.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, το οποίο εξελίχθηκε σε βάθος 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, για να καλύψει ψηφιακά στοές μήκους 10 χιλιομέτρων!

Με αυτόν τον τρόπο έχει αναβαθμιστεί στην πράξη η ασφάλεια στις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου και κατ’ επέκταση όσο και κατά βάση η ασφάλεια στις κινήσεις των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό.

Για παράδειγμα, μέσω χρήσης ταμπλετών (tablets) γίνεται πιο άμεση η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπόγεια και τους χειριστές των μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων, με τους συναδέλφους τους στην επιφάνεια και πιο συγκεκριμένα με το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου, που αναλαμβάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό όλων των εργασιών.

ΠΩΣ ΕΝΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί, πως μέσα από αυτό το προηγμένο τεχνολογικό σύστημα ασφάλειας, που στην πλήρη του ανάπτυξη περιγράφεται διεθνώς ως «Σύστημα Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου - UG Safety Monitoring System» και  εφαρμόζεται εδώ και 9 μήνες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δίνεται στο Κέντρο Ελέγχου που βρίσκεται στην επιφάνεια, μια αξιόπιστη αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο του αριθμού των εργαζομένων και των οχημάτων που βρίσκονται σε κάθε τομέα του μεταλλείου, μαζί με κρίσιμες πληροφορίες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;

Η απάντηση είναι απλή. «Ατομική Συσκευή Ασφάλειας» ή αγγλιστί Safety Beacon”.

Είναι μια συσκευή που θυμίζει σε όλους μας γνωστές φορητές συσκευές τηλε - ειδοποίησης και την οποία υποχρεούται να φέρει επάνω του κάθε εργαζόμενος και όχημα κατά την είσοδο του στις στοές του μεταλλείου στο πλαίσιο των υποχρεωτικών Μέσων Ατομικής Προστασίας και των Χρυσών Κανόνων Ασφάλειας της «Ελληνικός Χρυσός».

Με το safety beacon εργαζόμενοι και οχήματα δίνουν το στίγμα της ακριβής τοποθεσίας τους στο Κέντρο Ελέγχου το οποίο τους αναγνωρίζει μέσω του μοναδικού κωδικού που φέρει η κάθε συσκευή. Αυτό ως προς την χωροθεσία εντός του μεταλλείου μεταφράζεται σε τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων σύγκρουσης εντός των στοών.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Επιπλέον, η συσκευή αυτή παρέχει πληροφορίες που, σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών, μπορούν να συμβάλλουν σε μείωση έως και 70% του χρόνου συγκέντρωσης και καταμέτρησης κατά την εκκένωση των υπογείων, που απαιτούνταν μέχρι και ένα περίπου χρόνο πριν με χειροκίνητους τρόπους.

Παράλληλα, η «Ατομική Συσκευή Ασφάλειας» ελαχιστοποιεί τους χρόνους ανταπόκρισης σε πιθανά ατυχήματα και προάγει έναν συνολικά ασφαλέστερο χώρο εργασίας, καθώς επιτρέπει στις ομάδες διάσωσης να επιχειρήσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας ότι η απαραίτητη βοήθεια παρέχεται γρήγορα και ακριβώς στο σημείο ή στον τομέα που χρήζει έκτακτης βοήθειας.

Μετά την έξοδο των εργαζομένων και των οχημάτων από τις στοές του μεταλλείου, η εν λόγω συσκευή επιστρέφεται για να επαναφορτιστεί.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και ειδικότερα σε ότι αφορά την εγκατάσταση στα μηχανήματα των υπόγειων έργων των συστημάτων τηλεμετρίας εκτιμάται πως θα είναι απολύτως εφικτός ο μηδενισμός του κινδύνου σύγκρουσης μεταξύ των οχημάτων, όσο και η πρόκληση τραυματισμού εργαζόμενου. Με μια βασική προϋπόθεση. Να φέρει επάνω του την ατομική συσκευή ασφάλειας.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΩΝ

Αυτό το γνωρίζατε; Πλέον, στο Μεταλλείο της Ολυμπιάδας οι πυροδοτήσεις ανατινάξεων γίνονται από ασφαλή απόσταση, χάρη στην εγκατάσταση του ασύρματου αυτού δικτύου. 

Με το σύστημα απομακρυσμένης πυροδότησης δίνεται η δυνατότητα στους γομωτές να πραγματοποιούν ανατινάξεις σε πολλαπλά μέτωπα παραγωγής κεντρικά και σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. 

Μέχρι πρότινος ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των γομοτών ήταν ο κίνδυνος βραχοπτώσεων και η έκθεση  στα αέρια ανατίναξης. Όλα αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν, καθώς δεν απαιτείται να είναι κανείς εργαζόμενος στο μέτωπο κατά την διάρκεια της διαδικασίας πυροδότησης της ανατίναξης.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΕ ΖΩΕΣ

Είναι ξεκάθαρο πως η καλή χρήση όλων των νέων τεχνολογιών ανεβάζει το επίπεδο της καθημερινότητας όλων μας. Από την ζωή μας μέσα στο σπίτι, στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο ταξίδι αναψυχής μας στα πάντα.

Είναι εξίσου σαφές πως κάθε τι τεχνολογικά καινούριο δύναται να προκαλέσει φόβο και ανησυχία σε σχέση με την επίδραση που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα μας.

Όταν όμως η ίδια πραγματικότητα ανατρέπει αυτά τα αισθήματα, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μετατρέπεται ο φόβος και η δυσπιστία σε εμμονή και προκατάληψη, επειδή δεν θέλουμε να χαλάσουμε την μέχρι πρότινος τακτοποίηση μας.

Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να αποβούν όντως μοιραίες. Όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για πολλούς περισσότερους συνανθρώπους μας.