ΣΚΟΥΡΙΕΣ: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Σκουριές 2033. Σε 10 χρόνια από σήμερα o μεταλλευτικός κόσμος της Χαλκιδικής οραματίζεται την λειτουργία ενός υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε κάθε είδους τεχνολογική πρόκληση και εφαρμογή με βασική στόχευση τη δραστική μείωση κάθε περιβαλλοντικού και κλιματικού του αποτυπώματος.
Ένα μεταλλείο που θα βρίσκεται σε πλήρη παραγωγική διάσταση και χάρη στο οποίο η Ελλάδα θα φιγουράρει μέσα στις 3 πρώτες θέσεις των χρυσοπαραγωγών χωρών της Ευρώπης με ότι αυτό συνεπάγεται σε όρους ευημερίας και προόδου για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Κατά την άποψη μας, η πρόοδος για την τοπική κοινωνία δεν θα είναι μόνο ένα ζήτημα υλικό (πολύ σημαντικό) αλλά και μορφωτικό (κυρίως). Για τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής που θα εφαρμόζονται στο μεταλλείο θα πρέπει η χρήση τους να γίνεται από ένα προσωπικό που θα διαθέτει και το ανάλογο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων.
Το ευτύχημα είναι πως η μεταλλευτική εταιρεία είναι θα παραμείνει παντοτινός συνοδοιπόρος και υποστηρικτής κάθε προσπάθειας αναβάθμισης επιμορφωτική βαθμίδας του προσωπικού έτσι ώστε εκτός της αύξησης των αποδοχών να αυξάνεται και ο καθημερινός δείκτης ασφάλειας και προστασίας του εντός των χώρων εργασίας του.
Υπό αυτές τις συνθήκες ίσως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η κοινωνική ενσυναίσθηση για να πλασιωθεί με τον δέοντα σεβασμό αυτή η τεράστια προσπάθεια που συντελείται εδώ και 2 δεκαετίες για την ολοκληρωμένη αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.
Ευχής έργον θα είναι αυτός ο σεβασμός να υφίσταται τόσο εντός όσο και εκτός της πολυπληθούς μεταλλευτικής οικογένειας της ΒΑ Χαλκιδικής.
Με την παρωχημένη νοοτροπία «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» δεν καταφέραμε τίποτα μέχρι σήμερα. Το αντίθετο. Πληγώσαμε και πληγωθήκαμε πάρα πολύ.
Ευημερία είτε προσωπική, είτε συλλογική δεν υφίσταται αν αυτή δεν τροφοδοτείται από υγιείς κοινωνικές σχέσεις και επαφές, όπως μάλιστα επισημαίνει στα συμπεράσματα της πολυετής έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Αυτές οι υγιείς σχέσεις αποτελούν και το “κλειδί” για την κοινωνική γαλήνη, που είναι απολύτως αναγκαία.
Αν όντως το εννοούμε και το θέλουμε να δούμε τον τόπο μας και την πατρίδα μας να κάνει βήματα προς τα εμπρός, πρέπει να ενεργοποιηθούμε σε μια κατεύθυνση εντελώς διαφορετική από αυτή που κινούμαστε μέχρι σήμερα.
Το αύριο μας για να γίνει καλύτερο έχει ανάγκη από δράσεις και έργα και όχι από μια προληπτική όσο και στείρα κριτική και κατ’ επέκταση αντιπαράθεση.
Στην Δανία έχουν αρχίσει να… κτίζουν από το 2019 στην Βόρεια Θάλασσα ένα νησί (;;;!!!) με ακτή 60 χλμ, το οποίο φιλοδοξούν το 2030 να ολοκληρωθεί και να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα με τις 600 ανεμογεννήτριες του.
Πάνω σε τέτοια λαμπρά παραδείγματα εμείς γιατί να μην μπορούμε να βαδίσουμε;
Χάσαμε τουλάχιστον 10 χρόνια μέσα σε κλίμα τεχνητής πόλωσης και κοινωνικού διχασμού. Ανεπίτρεπτο για μια χώρα που βρίσκεται εντός του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε.
Ας επιδείξουμε λοιπόν την οφειλόμενη ωριμότητα και συναντίληψη, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία η χαραμάδα αυτή που αρχίζει να αχνοφαίνεται μέσα από αυτό το πολύ σκοτεινό τούνελ που βρεθήκαμε να γίνει ένα ολοκληρωμένο παράθυρο με προοπτική θέας.
Σχόλια