"ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ”
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων Ναυπηγείου Σύρου Αντώνης Χατζαντώνης |
Η παραπάνω πολύ σπουδαία σε νόημα φράση ειπώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια δημόσια εκδήλωση. Δεν ανήκει σε κάποιον περιφερειάρχη, βουλευτή ή δήμαρχο. Ανήκει σε έναν εργάτη του μετάλλου. Έναν ναυπηγοεργάτη. Τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Τον Αντώνη Χατζαντώνη.
Ο συνδικαλιστής ναυτεργάτης, βγαλμένος μέσα από τη νοοτροπία, που εδώ και χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να επισημαίνουμε, ως blog, πως πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, αν θέλουμε να αλλάξει (επιτέλους) και το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, εξέπεμψε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα παρουσία της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άλλων αξιωματούχων της απερχόμενης κυβέρνησης και παραγόντων της αγοράς, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας τους.
Όσο ευτυχές και κρίσιμο είναι το μήνυμα του κ. Χατζαντώνη, άλλο τόσο στενάχωρο είναι το γεγονός ότι τέτοιες κουβέντες είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να βγουν από τα στόματα πολιτικών και πολιτευμένων (ιδίως της Αριστεράς) παρ’ ότι βρισκόμαστε σε αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Στα 4 λεπτά της ομιλίας του (δείτε εδώ το βίντεο στο 4:35"), ο κος Χατζαντώνης, εξήγησε πως εξελίχθηκε η διαδρομή “κόλαση – παράδεισος”. Δηλαδή από το λουκέτο του 2017 στην οριστική επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της Σύρου τον Δεκέμβριο του 2019.
Μάλιστα, αναφέρθηκε με έμφαση και σε κάποια προσωπικά του συμπεράσματα, που κατά σύμπτωση και σε εμάς μας θύμισαν τις “Σκουριές” εκείνης της πολύ δύσκολης χρονικής περιόδου για την ΒΑ Χαλκιδική.
Το πιο σημαντικό:
Η εξυγίανση του ναυπηγείου και η οριστική επαναλειτουργία του, όπως τόνισε ο κ. Χατζηαντώνης, καθυστερούσε από την πάγια, δαιδαλώδη και υποκινούμενη (;;;….) γραφειοκρατία.
Με το που λύθηκαν οριστικά τα γραφειοκρατικά ζητήματα τον Δεκέμβριο του 2019, το ναυπηγείο από τους 190 εργαζόμενους έφτασε τους 700 εργαζόμενους, επισήμανε ο Πρόεδρος των ναυτεργατών του ναυπηγείου της Σύρου και πρόσθεσε: “Το νησί μας πια έχει βρει τον βηματισμό του, ενώ μέσα σε 4 χρόνια επισκευάστηκαν πάνω από 400 πλοία που ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε Έλληνες πλοιοκτήτες”.
Η “Αρχόντισσα” των Κυκλάδων, η πανέμορφη Σύρος, της οποίας η πρωτεύουσα η Ερμούπολη είναι και διοικητική πρωτεύουσα των Κυκλάδων “βρήκε τον βηματισμό” της κατά τα δημόσια λεγόμενα του προέδρου των εργαζομένων του ναυπηγείου του Νεωρίου μετά την οριστική επανεκκίνηση των εργασιών της ιστορικής ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο νησί.
Και μην πει κανείς ότι η Σύρος δεν έχει τουρισμό… Σίγουρα δεν είναι Μύκονος, Πάρος, ή Μήλος, ωστόσο δεν είναι και άγονη γραμμή. Το αντίθετο. Έχει τουρισμό που διαρκεί 6 γεμάτους μήνες.
ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ: … ΧΘΕΣ…
Το μήνυμα που έστειλε ο ναυτεργάτης από την Σύρο δεν επιδέχεται άλλες ερμηνείες.
Το σκάφος που λέγεται Ελλάδα οφείλει να πλεύσει με πιο γοργούς ρυθμούς στην πορεία που έχει χαραχτεί σε επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Μια πορεία που πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και χωρίς καμία παρέκκλιση ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ή κόμματα θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση.
Εξίσου ξεκάθαρος ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην Απολογιστική Έκθεση του 2022. Χρειαζόμαστε και άλλες επενδύσεις. Τις πολλαπλάσιες από αυτές που είχαμε μέσα στην 4ετία που πέρασε και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουν επενδύσεις σαν αυτές που επανεκκίνησαν τα ναυπηγεία.
Επενδύσεις δηλαδή που θα έχουν σαν στόχο την δημιουργία άμεσων παραγωγικών επιχειρήσεων ή και εγκαταστάσεων για να μετατραπεί η ελληνική οικονομία σε μια οικονομία πρωτογενούς παραγωγής, προστιθέμενης αξίας και ισχυρής ανταγωνιστικότητας με καινοτομία και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό.
Αυτή η οικονομία “μαγνήτης” είτε για τους νέους μας, είτε για εκείνους που έφυγαν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον, δεν μπορεί να πάρει μπρος δίχως βιομηχανίες και δίχως μάλιστα την αξιοποίηση των ανεξάντλητων ορυκτών πόρων της χώρας μας, του επονομαζόμενου και θαμμένου θησαυρού.
Οι Σκουριές της Χαλκιδικής μόνο μπορούν να μας φέρουν στις πρώτες θέσεις χαλκοπαραγωγών και χρυσοπαραγωγών χωρών της Ευρώπης. Που και να μπει σε παραγωγική διαδικασία και η ΛΑΡΚΟ με τα σημαντικότατα κοιτάσματα της σε νικέλιο.
Στην κυριολεξία από κομπάρσοι και ουραγοί μπορούμε να γίνουμε χώρα - πρωταγωνιστής σε μια παγκόσμια σκακιέρα, που τα πάντα μπαίνουν σε μια τελείως διαφορετική τροχιά σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε και νομίζαμε μέχρι πρότινος.
Για να αντιληφθούμε λίγο το μέγεθος της τύχης που μας συνοδεύει (άγνωστο για πόσο ακόμη). Στην Ευρώπη συζητούν εκτός όλων των άλλων και για το πια μορφή ενέργειας θα αποτελέσει την κλειδί για την είσοδο μας σε κλιματική και ενεργειακή μετάβαση.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ψάχνουμε απεγνωσμένα τους περίπου 80.000 εργαζόμενους που χρειάζεται ο τουρισμός μας για φέτος…
Αν αυτό το γεγονός δεν αποτελεί από μόνο του την πιο τρανταχτή απόδειξη για το πόσο στραβά αρμενίζουμε επί δεκαετίες και αφορμή για να αλλάξουμε “χθες”, τότε δεν μένει τίποτα άλλο εκτός από σιωπή και προσευχή ως τα μόνα “όπλα” απέναντι σε ότι έρχεται.
Γρήγορα… Πολύ γρήγορα..
Σχόλια