ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΜΕΣΑ ΣΤΑ 10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑ ΧΑΛΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Η τεράστια σημασία του έργου του μεταλλείου των Σκουριών αναφορικά με την παρουσία χαλκού στο κοίτασμα του και την πολλά υποσχόμενη συμβολή του στην ενεργειακή μετάβαση ξεπέρασε τα Ελληνικά σύνορα. Η έγκριτη και διεθνούς εμβέλειας ιστοσελίδα mining. com σε δημοσίευση της στις 10 Μαΐου συμπεριλαμβάνει το μεταλλείο της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα στα 10 σημαντικότερα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού παγκοσμίως.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του μεταλλείου που είναι τα 20 χρόνια, η λίστα του mining.com απονέμει στις Σκουριές την 5η θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην 1η θέση βρίσκεται το υπό κατασκευή μεταλλείο χαλκού στο Ουντοκάν της Ρωσίας με διάρκεια ζωής τα 70 χρόνια (!!!).
Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που πηγάζει μέσα από την παγκόσμια λίστα του mining. com είναι πως πλην του μεταλλείου των Σκουριών δεν υπάρχει άλλης τέτοιας σπουδαιότητας μεταλλείο χαλκού μέσα στην ΕΕ. Εδώ πρέπει να σταθούμε σε δυο πολύ σπουδαίες παραμέτρους που κάνουν αυτή την 5η θέση να φαντάζει ακόμη σπουδαιότερη.
1. Την στροφή 180 μοιρών που έχει πάρει η ΕΕ με πρόσφατες αποφάσεις της σχετικά με τον παραγωγικό της προσανατολισμό σε ζητήματα παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών (όπως χαλκός, νικέλιο, λίθιο κλπ), καθώς θέλει να απαλλαγεί από τις ελεγχόμενες εισαγωγές που της παρείχαν μέχρι πρότινος τρίτες χώρες με αντίθετους προς εκείνη γεωπολιτικούς προσανατολισμούς.
Ένας παραγωγικός προσανατολισμός που συνδέεται ευθέως και με την αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής ασφάλειας της ΕΕ. Κάτι που επισήμανε κατά την παρέμβαση του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα κ. Χρήστος Μπαλάσκας.
2. Την ανησυχία που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά για πιθανή έλλειψη αποθεμάτων σε χαλκό λόγω γεωπολιτικών αρρυθμιών και δεδομένης της τεράστιας αύξησής στην ζήτηση του κατά 26% και 38,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2035. Ο λόγος είναι προφανής, Ο χαλκός έχει χαρακτηριστεί ως το βασικό μέταλλο για την μετάβαση σε συνθήκες κλιματικής ουδετερότητας.
Το πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, στα βεβαιωμένα αποθέματα όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο χαλκός πλησιάζει τους 740.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,52% και 0,87γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. ουγγιές.
Η επένδυση της Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της την “Ελληνικός Χρυσός”, με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχει τη απόλυτη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα ως μια από τις σπουδαιότερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη και παράλληλα να την φέρει με βεβαιότητα μέσα στις 3 πρώτες χώρες παραγωγής χρυσού της ευρωπαϊκής ηπείρου, χάρη στους 100 τόνους χρυσού που διαθέτει το κοίτασμα των Σκουριών.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Οι αριθμοί τα λένε όλα:
1.400 σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας
800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου
Στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, θα γίνει επένδυση 80 εκατ. δολαρίων σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον, προβλέπεται και η σύσταση Πρότυπου Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για την συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Τέλος, η διάρκεια κατασκευής του έργου προβλέπεται στα 3 έτη.
Σε ότι αφορά τα οφέλη για την Εθνική Οικονομία αυτά υπολογίζονται σε:
φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Δημόσιο
και εισφορές άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.
Αξίζει και εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για το οικονομικό έτος 2022 δόθηκαν στην τοπική κοινωνία 1,45 εκατομμύρια ευρώ σε έργα και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί το πόσο σπουδαίο είναι το έργο στις Σκουριές. Είναι καιρός να το αντιληφθεί και εκείνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας που αδυνατεί να αποδεχθεί την σημασία του εξαιτίας αντιλήψεων που τις έχει αφήσει πίσω της η ίδια η πραγματικότητα.
Σχόλια