ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ 30 ΕΥΡΩ

Η καθοδική πορεία του φυσικού αερίου συνεχίζεται, με την τιμή TTF να υποχωρεί χθες κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 30 ευρώ/MWh, στα 28,795  ευρώ/MWh με πτώση 4,576% στην ενδοημερήσια αγορά του ολλανδικού hub. 

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ισχυρό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης μέχρι να σταθεροποιηθεί η τιμή σε ένα νέο επίπεδο, από το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει μία νέα ανοδική πορεία.

Παράγοντες όπως η ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου αερίου από την Κίνα, οι καιρικές συνθήκες, η πλήρης διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους αλλά και η χαλάρωση της εξοικονόμησης ενέργειας από τους  Ευρωπαίους  καταναλωτές λόγω των χαμηλότερων τιμών μπορούν να επαναφέρουν τις τιμές σε τροχιά ανόδου.

Πλέον οι τιμές TTF έχουν επιστρέψει στο επίπεδο Νοεμβρίου 2021, που είναι όμως σημαντικά υψηλότερο από το προ ενεργειακής κρίσης επίπεδο των 16  ευρώ/MWh. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά θα διαμορφωθεί σε περίπου 50 ευρώ/MWh στο τέλος του χειμώνα 2023 – 2024, πέντε φορές χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου 2022, πολλαπλάσιο όμως  σε σχέση με τις προ κρίσης τιμές.

Η μεγάλη υποχώρηση της τιμής TTF που ξεκίνησε σταδιακά από το φθινόπωρο του 2022 και κλιμακώθηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά, είχε άμεση σχέση με τον ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη και το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων. ‘Οταν έκλεισε η χειμερινή σαιζόν τα ευρωπαϊκά αποθέματα αερίου έφθαναν στο 65% του δυναμικού αποθήκευσης, έναντι 37% της αντίστοιχης περιόδου του 2022  και 43% του μέσου όρου της πενταετίας 2016 – 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρατείνει ως το τέλος Μαρτίου 2024 το στόχο της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με την πενταετία 2017 – 2021. Ωστόσο διατυπώνονται ανησυχίες ότι οι χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με ένα θερμό καλοκαίρι - ή αργότερα με ένα ψυχρό χειμώνα- μπορεί να ¨σπάσουν” την πειθαρχία των Ευρωπαίων στο στόχο της εξοικονόμησης, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων, αύξηση της ζήτησης φορτίων LNG και άνοδο τιμών.  

Εξάλλου μία διαταραχή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικές μονάδες ή/και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, θα οδηγούσε επίσης σε αύξηση της χρήσης αερίου για παραγωγή ηλεκτρισμού, με τις αλυσιδωτές συνέπειες για τις τιμές.

Όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, η μέση τιμή στην στην Αγορά Επόμενης Ημέρας  του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται σήμερα  στα 101,13 ευρώ/MWh (+!,7%), με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα να φθάνει στο 43,38%, το φυσικό αέριο στο 26,56% και τις εισαγωγές στο 21,59%. 

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν το 4,41%, ενώ σχεδόν μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη, στο 0,16%. Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι η τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά την πολωνική (124,62 ευρώ/MWh) και την ιταλική (108,77 ευρώ/MWh).  Στη Βουλγαρία η τιμή διαμορφώθηκε στα 94,29 ευρώ/MWh. Στη Γερμανία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 72,79.ευρώ/MWh στη Γαλλία στα 73,07 ευρώ/MWh και στην Ισπανία στα 83,78  ευρώ/MWh

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ