ΙΤΑΛΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε νέα μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία αναθεωρούν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το κυριότερο είναι ότι καταργείται το κοινωνικό εισόδημα, το οποίο είχε εγκριθεί το 2019 από την κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.
Η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την Ιταλία αποφάσισε να περιορίσει την καταβολή οικονομικών βοηθημάτων σε πολίτες που είναι άνεργοι ή έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Το νέο μέτρο στήριξης θα ονομάζεται «εισόδημα ένταξης». Από 8.400 ευρώ που ίσχυαν μέχρι τώρα, το ανώτατο ποσό περιορίζεται στις 6.000 ευρώ και θα μπορεί να καταβάλλεται σε οικογένειες, μέλη των οποίων είναι ανήλικα παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολίτες άνω των εξήντα ετών.
Δίνεται έμφαση στη μείωση των φόρων
Το προηγούμενο βοήθημα, το οποίο είχε εγκριθεί με πρωτοβουλία και πίεση των Πέντε Αστέρων, λειτουργούσε, ουσιαστικά, ως ευρύτερη στήριξη των Ιταλών που δεν εργάζονται, ή ζουν στις φτωχότερες περιοχές της χώρας κυρίως στον Νότο.
Η σημερινή κυβέρνηση όμως όπως και αρκετοί αναλυτές, θεωρούν ότι δεν έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες για να στελεχωθούν οι κρατικές υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας και ότι δεν υπήρξαν κίνητρα, ικανά να οδηγήσουν σε πραγματική μείωση της ανεργίας.
Το νέο εισόδημα ένταξης θα μπορεί να χορηγείται για δώδεκα μήνες και στην συνέχεια μετά από μια παύση να ανανεώνεται για άλλον ένα χρόνο. Στην περίπτωση όμως, στην οποία πολίτες που είναι σε θέση να δουλέψουν αρνούνται πρόταση εργασίας (συμβόλαιο αορίστου χρόνου και σε οποιαδήποτε περιοχή της Ιταλίας ή για πιο βραχύβιες συνεργασίες σε απόσταση 80 χλμ.) η καταβολή του νέου αυτού εισοδήματος θα σταματά αυτόματα.
Η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια επέλεξε, στην φάση αυτή, να δώσει έμφαση, στην μείωση των φόρων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι συνολικά με 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μένει να διαπιστωθεί αν η προσέγγιση της κυβέρνησης Μελόνι θα μπορέσει -πράγματι- να μειώσει την ανεργία ή αν πρόκειται μόνο για μια θεωρητική συνταγή, με σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της πραγματικής εφαρμογής.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Πηγή: dw.com
Σχόλια