BRICS: ΜΕ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΛΑΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Με την καθοδήγηση Κίνας και Ρωσίας συγκροτείται σταδιακά αλλά σταθερά ένα ευρύτερο αντιαμερικανικό μέτωπο με στόχο να αμφισβητεί την πολιτική και οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ στον κόσμο. Το όχημα για αυτό το εγχείρημα είναι η ομάδα των BRICS, η ονομασία της οποίας προέρχεται από το αρκτώνυμο των πέντε χωρών που μετέχουν σε αυτή - με την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική να είναι οι τρεις άλλες πέραν της Κίνας και της Ρωσίας.
Οι BRICS δεν είχαν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή παρά το γεγονός ότι είχαν συσταθεί πριν από 22 χρόνια – ως BRIC αρχικά με τη Νότια Αφρική να εντάσσεται το 2010 – και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 18% του διεθνούς εμπορίου.
Η επιρροή του κλαμπ των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών παρέμεινε σχετικά περιορισμένη και μετά την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας του το 2015 με έδρα τη Σαγκάη, η οποία χρηματοδοτεί επενδύσεις στα μέλη του αλλά και σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.
H στρατηγική συμμαχία Κίνας - Ρωσίας
Τον τελευταίο χρόνο, όμως, η στόχευσή του έχει γίνει πιο ξεκάθαρη. Οι δραστικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας σε αντίδραση στην εισβολή της στην Ουκρανία συνέπεσαν με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για την παγκόσμια κυριαρχία και οδήγησαν στη στρατηγική συμμαχία Κίνας – Ρωσίας.
Ετσι, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός των BRICS για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών του και την ένταξη και άλλων χωρών σε αυτόν.
Η προοπτική της διεύρυνσης
Η προοπτική για μία μεγάλη διεύρυνση της ομάδας τέθηκε για πρώτη φορά στην περσινή σύνοδο κορυφής στην Κίνα, με 13 χώρες να έχουν ζητήσει επίσημα τη συμμετοχή τους σε αυτή και άλλες τουλάχιστον επτά να έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.
Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και χώρες που ήταν παραδοσιακά σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια βήματα απαγκίστρωσής τους από την αμερικανική σφαίρα επιρροής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπουργική σύνοδο των BRICS που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στις 1/2 Ιουνίου συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της Αιγύπτου και του Καζακστάν. Μεταξύ των χωρών που φέρεται να ενδιαφέρονται για ένταξη στην ομάδα είναι και η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και η Αλγερία.
Το θέμα της διεύρυνσης συζητήθηκε στην υπουργική σύνοδο και η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι ευελπιστεί πως έως τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει τον Αύγουστο θα έχει ετοιμασθεί σχετική έκθεση. Από την πλευρά του, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι ευτυχής για την προοπτική διεύρυνσης καθώς θα αυξηθεί η επιρροή του μπλοκ και θα έχει μεγαλύτερη δύναμη για να εκφράζει τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η έκδοση κοινού νομίσματος
Στη σύνοδο συζητήθηκε και η προετοιμασία για την έκδοση ενός κοινού νομίσματος που θα γίνεται δεκτό στις διεθνείς συναλλαγές, με στόχο να παρακάμψει το δολάριο, το οποίο οι BRICS θεωρούν ότι εργαλιοποιείται από τις ΗΠΑ για να επιβάλλουν την πολιτική ηγεμονία τους στον κόσμο.
Οι χώρες της BRICS ζήτησαν από την τράπεζα του μπλοκ να υποβάλει προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα καθώς και πώς θα μπορούσε να προστατεύει άλλες χώρες – μέλη από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε ένα μέλος, όπως συνέβη με την περίπτωση της Ρωσίας.
Οι κινήσεις για αποδολαριοποίηση
Μέχρι να υπάρξει το νέο νόμισμα, η Κίνα και άλλες χώρες κάνουν πάντως συνεχή βήματα για να περιορίσουν τον ρόλο του δολαρίου στο μεταξύ τους εμπόριο. Πρόσφατα, η Βραζιλία και η Κίνα συμφώνησαν να διακανονίζουν το μεταξύ τους εμπόριο στα νομίσματά τους, ενώ η Ινδία και η Μαλαισία θα χρησιμοποιούν το ινδικό νόμισμα (ρουπία) για τις διασυνοριακές συναλλαγές τους. Το Πακιστάν εξετάζει την πώληση Ακόμη και η Γαλλία έχει αρχίσει να κάνει κάποιες συναλλαγές της στο κινεζικό νόμισμα.
Μπορεί τα βήματα αυτά να μην απειλούν άμεσα την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου, η οποία σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές είναι δύσκολο να αναπληρωθεί από κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά σταδιακά θα την περιορίζουν.
Πηγή: imerisia.gr
Σχόλια