ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 5G TO ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας ακριβώς χρόνος πέρασε από την στιγμή, που στο μεταλλείο Ολυμπιάδας εγκαταστάθηκε το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από την Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με την Cosmote.

Μια ξεχωριστή πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, το οποίο εξελίχθηκε σε βάθος 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, για να καλύψει ψηφιακά στοές μήκους 10 χιλιομέτρων!

Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίστηκε στην πράξη η ασφάλεια στις καθημερινές λειτουργίες του μεταλλείου και κατ’ επέκταση όσο και κατά βάση η ασφάλεια στις κινήσεις των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό.

Βέβαια, κάθε τι καινοτόμο και πρωτοποριακό στην χώρα μας είναι σχεδόν αδύνατο να περπατήσει, αν δεν υποστεί την βάσανο της αμφισβήτησης και της καχυποψίας. Και σε αυτή την περίπτωση η πραγματικότητα διέλυσε κάθε αρνητική σκέψη, που φώλιασε έστω και παροδικά στο μυαλό των αποδεκτών αυτής της ύψιστης ωφέλειας που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους.

Υπάρχει όμως και άλλη μια σημαντική παράμετρος που ευνοείται εξαιρετικά από την εγκατάσταση του ιδιωτικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας μέσα στις στοές του μεταλλείου της Ολυμπιάδας. Αυτή της βιώσιμης οικονομικά λειτουργίας του μέσα στις άκρως ανταγωνιστικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς μετάλλων.

Σε απλά λόγια βελτιώνεται στο έπακρο ο συντονισμός όλων των εργασιών του μεταλλείου σε συνάρτηση με την αύξηση ωφέλιμου παραγωγικού χρόνου, καθώς οργανώνονται αποτελεσματικότερα οι βάρδιες, η παραγωγή και η διαχείριση του στόλου. 

Στα οφέλη του ιδιωτικού αυτού δικτύου κινητής συγκαταλέγεται και η αμεσότητα της μεταφοράς κρίσιμων δεδομένων (βάρος μεταλλεύματος κατά τη φόρτωση, είδος υλικού μεταφοράς, βλάβες μηχανημάτων κλπ.).

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται αμελητέα θα σας παραθέσουμε λέξη προς λέξη ένα τμήμα ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στον έγκυρο “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και αφορά το κυνήγι που εξελίσσεται παγκοσμίως για την εξεύρεση κοιτασμάτων του Καίσιου (Cs). 

Ένα σπάνιο μέταλλο που θεωρείται ως το βασικό καύσιμο για τη διάδοση της τεχνολογίας 5G και στον Καναδά πανηγυρίζουν για τα πλούσια κοιτάσματα του Case Lake Property που ανήκει στην εταρεία Power Metals.

Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν γράφτηκε το εξής: “Ο Πρόεδρος της Power Metals, Τζόναθαν Μορ, περιγράφει την περιοχή ως «όνειρο του γεωλόγου» και ισοδύναμο με «την πρώτη ακίνητη περιουσία στην Park Avenue» για διάφορους λόγους.

Πρώτον, είναι προσβάσιμο όλο το χρόνο από καλοδιατηρημένους δρόμους, με όλες τις υποδομές στη θέση τους. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται ως απαραίτητο δεδομένο σε επενδυτές που δεν είναι έχουν εμπειρία στον τομέα της εξόρυξης, αυτό συμβαίνει σπάνια. Σχεδόν όλες οι ανακαλύψεις στην αγορά κρίσιμων μετάλλων του Καναδά γίνονται σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές.

Αλλά στο Case Lake, όχι μόνο έχει ήδη δημιουργηθεί όλη η οδική και ηλεκτρική υποδομή, αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για το σήμα κινητής τηλεφωνίας. Αυτό το πρόσθετο όφελος είναι συχνά ανήκουστο σε χώρους εξόρυξης.

Για παράδειγμα η περιοχή James Bay του Κεμπέκ, όπου η Patriot Battery Metals και η Winsome Resources της Αυστραλίας έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις λιθίου τον περασμένο χρόνο είναι τόσο απομακρυσμένη, και απαιτεί συχνά τη χρήση ελικοπτέρων για πρόσβαση, πράγμα που σημαίνει ότι η γεώτρηση δεν είναι μόνο δύσκολη αλλά και ακριβή.”

Όταν στο υπέρ αναπτυγμένο, από κάθε άποψη, Καναδά καταγράφονται προβληματισμοί αναφορικά με την οικονομική βιωσιμότητα μεταλλείων κρίσιμων ορυκτών, επειδή στερούνται δικτύου κινητής τηλεφωνίας, πρέπει να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία της πρωτοβουλίας που έλαβε η Ελληνικός Χρυσός να επενδύσει στην ψηφιακή θωράκιση του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.

Εδώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν ακόμη δυο στοιχεία. Το πρώτο αφορά την πρόσφατη στρατηγικής σημασίας επενδυτική είσοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο επιχειρησιακό έργο της μητρικής Eldorado Gold στη Ελλάδα με ένα ποσό ύψους 81,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δεύτερο αφορά τη νέα διπλή κατάκτηση ανώτατων διακρίσεων στα Health and Safety Awards 2023 τόσο για το Ψηφιακό Σύστημα Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου που έχει εγκαταστήσει όσο και για το Σύστημα Μέτρησης, Καταγραφής και Παρακολούθησης Φυσικοχημικών Παραγόντων σε Υπόγειο Μεταλλευτικό Έργο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι προϊόν ευνοϊκής συγκυρίας και καλών δημοσίων σχέσεων. Κάθε άλλο. Είναι ο θετικός απότοκος των παγκόσμιων διαπιστευτηρίων που δίνει η μητρική και η θυγατρική μεταλλευτική εταιρεία στους τομείς της υπεύθυνης μεταλλείας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως η μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και ειδικότερα στη ΒΑ Χαλκιδική ανταγωνίζεται στα ίσια χώρες με μεγάλη παράδοση και εξορυκτική ισχύ.

Η διατήρηση αυτού του κεκτημένου απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Αξίζει και με το παραπάνω αυτός ο κόπος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ