ΚΙΝΑ: ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΥΟ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ - ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές δύο πολύτιμων μετάλλων για την κατασκευή ημιαγωγών, από 1η Αυγούστου, προειδοποιώντας την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου που έχει ξεσπάσει στον εμπόριο των μικροτσίπ.

Όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας από τις αρχές του επόμενου μήνα επιβάλλονται νέοι κανονισμοί οι οποίοι θα υποχρεώνουν - για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως ανέφερε - τους εξαγωγείς να ζητούν άδεια για να αποστέλλουν τα πολύτιμα μέταλλα γάλλιο και γερμάνιο εκτός χώρας και μάλιστα να προσδιορίζουν ποιοι θα είναι οι αποδέκτες και τους τελικούς χρήστες που θα πρέπει να ορίζουν τον τρόπο χρήσης αυτών των μετάλλων.

Το γάλλιο είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σύνθετων πλακών ημιαγωγών για ηλεκτρονικά κυκλώματα, ημιαγωγούς και διόδους εκπομπής φωτός ((LED, light-emitting diode), ενώ το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή οπτικών ινών για τη μεταφορά δεδομένων και πληροφοριών. Είναι ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στις αμερικανικές υπηρεσίες cloud computing (υπολογιστικού νέφους), με την Wall Street Journal να σημειώνει πως αν περάσει ο σχετικός νόμος, θα απαιτήσει πιθανότατα από τους αμερικανικούς παρόχους υπηρεσιών cloud, όπως η Amazon και η Microsoft να ζητούν την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης πριν παρέχουν υπηρεσίες cloud-computing που χρησιμοποιούν προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε Κινέζους πελάτες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδεινωθεί η εντεινόμενη παγκόσμια μάχη για την τεχνολογική υπεροχή - με την Κίνα ως τη μεγαλύτερη πηγή και των δύο μετάλλων στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει σκοπό να υπενθυμίσει σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, ότι η Κίνα έχει επιλογές αντιποίνων και ως εκ τούτου να τις αποτρέψει από την επιβολή περαιτέρω περιορισμών στην πρόσβαση των Κινέζων σε μάρκες και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας», σημείωσαν αναλυτές του Eurasia Group.

«Οι οικονομίες κλίμακας στις εκτεταμένες και ολοένα πιο ολοκληρωμένες δραστηριότητες εξόρυξης και επεξεργασίας της Κίνας, μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις, της επέτρεψαν να εξάγει επεξεργασμένα ορυκτά με κόστος που οι φορείς εκμετάλλευσης αλλού δεν μπορούν να ανταποκριθούν, διαιωνίζοντας την κυριαρχία της χώρας στην αγορά για πολλά κρίσιμα εμπορεύματα», πρόσθεσαν επίσης.

Η απόφαση της Κίνας έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η ΕΕ παρουσίασε μια νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας, η οποία επιδιώκει την εποπτεία των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας και μπορεί να περιορίσει τις εξερχόμενες επενδύσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον Μάρτιο προτεινόμενο κανονισμό για τη διαφοροποίηση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών.

Η νομοθεσία αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης ενίσχυσης των εργαλείων ασφαλείας καθώς χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το εμπόριο και τον έλεγχο κρίσιμων γραμμών ανεφοδιασμού για να προωθήσουν πολιτικούς και ακόμη και στρατιωτικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Επιτροπής έθεσε τέσσερις στόχους για την αύξηση της συμβολής των ευρωπαϊκών πρώτων υλών:

  • τουλάχιστον το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ προέρχεται από την εξόρυξη της ΕΕ
  • Τουλάχιστον το 40% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ προέρχεται από μεταποίηση της ΕΕ
  • τουλάχιστον το 15% της ετήσιας κατανάλωσης της ΕΕ προέρχεται από εγχώρια ανακύκλωση
  • όχι περισσότερο από το 65% της ετήσιας κατανάλωσης της Ένωσης κάθε στρατηγικής πρώτης ύλης σε οποιοδήποτε σχετικό στάδιο επεξεργασίας που προέρχεται από μία τρίτη χώρα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η ΕΕ λαμβάνει το 71% του γάλλιο και το 45% του γερμάνιο από την Κίνα.

«Η δράση της Κίνας είναι μια έντονη υπενθύμιση του ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ερευνητής στο think-tank Bruegel στις Βρυξέλλες, Σιμόνε Ταλιαπέτρα, σημειώνοντας ότι «η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να αποβάλει τον κίνδυνο από τις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών της Κίνας, επομένως αυτό είναι πραγματικά μια ασύμμετρη εξάρτηση».

Η καταναλωτική αγορά της Κίνας αξίας 6,8 τρισ. δολαρίων είναι ένας κρίσιμος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και μηχανημάτων. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG και Bayerische Motoren Werke AG έχουν κατασκευάσει δεκάδες εργοστάσια στην Κίνα και οι τρεις κατασκευαστές πωλούν πλέον περισσότερα οχήματα στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη αγορά.

Η ΕΕ δρομολόγησε τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση και την αδειοδότηση νέων έργων εξόρυξης και διύλισης και να μειώσει την εξάρτηση του μπλοκ από τους Κινέζους προμηθευτές. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν επίσης να δημιουργήσουν μια «λέσχη αγοραστών» για να συνάψουν συμφωνίες προμήθειας και επενδυτικές συνεργασίες με χώρες παραγωγής.

Επίσης, και τα κράτη - μέλη έχουν λάβει ακόμη πιο ισχυρά μέτρα. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέτρα που θα εμποδίσουν την ASML Holding NV, μια εταιρεία με σχεδόν μονοπώλιο στις μηχανές που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών, από την πώληση μέρους του εξοπλισμού της στην Κίνα.

Πηγή: Bloomberg, CNBC, Wall Street Journal, Council of the European Union

Αναδημοσίευση από:liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ