ΓΑΛΛΙΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η Γαλλία θα επιτρέψει τη λειτουργία των εναπομεινάντων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα μέχρι το τέλος του 2024, προκειμένου να περάσει με ασφάλεια τον χειμώνα, σύμφωνα με διάταγμα που συνέταξαν πρόσφατα η πρωθυπουργός Elisabeth Borne και η υπουργός ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher.

Οι δύο εναπομείναντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Γαλλίας με καύση άνθρακα, ένας στο κεντροδυτικό (Cordemais) και ένας στο βορειοανατολικό (Saint-Avold) τμήμα της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν στο δίκτυο σε περίπτωση υψηλής ζήτησης μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με διάταγμα που συνέταξαν την Πέμπτη (24 Αυγούστου) η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, και η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher.

Παίρνοντας μαθήματα από τον περσινό χειμώνα, η Γαλλία προέβη σε παρόμοια μέτρα και για τον φετινό. Η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου το εργοστάσιο Saint-Avold τον Νοέμβριο του 2022 για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό καύσιμο και να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα που προκλήθηκε από τη μη πλήρη λειτουργία του πυρηνικού της στόλου.

Για τον ερχόμενο χειμώνα, «αναμένουμε χαμηλότερο επίπεδο έντασης», δήλωσε το Υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, «αλλά προληπτικά, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ως αποτέλεσμα, οι δύο σταθμοί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δεδομένου ότι ολόκληρος ο γαλλικός στόλος των τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα επρόκειτο αρχικά να κλείσει πριν από το 2022, όπως είχε υποσχεθεί το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.

Το εργοστάσιο της Χάβρης στη βορειοδυτική Γαλλία έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 2021, ενώ το εργοστάσιο Gardanne στη νοτιοανατολική Γαλλία μετατράπηκε σε σταθμό παραγωγής ενέργειας από βιομάζα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η μονάδα Cordemais πρόκειται να έχει την ίδια μοίρα από το 2026, ενώ η μονάδα Saint-Avold έκλεισε τον Μάρτιο του 2022, ενώ σύντομα επαναλειτούργησε. Το οριστικό κλείσιμο του τελευταίου έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τα τέλη του 2024.

Απαλλαγή από τον άνθρακα πριν από το 2030

Μιλώντας στο LCI το πρωί της Παρασκευής (25 Αυγούστου), η Pannier-Runacher επισήμανε ότι οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Saint-Avold και στο Cordemais αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,6% της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν μικρή επίδραση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως, αν και ο κίνδυνος μπλακ άουτ θεωρείται προς το παρόν χαμηλός, δεν τίθεται θέμα να αναλάβουμε το ρίσκο «να στερήσουμε από τους Γάλλους την ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα», εξήγησε.

Στη συνέντευξη, η υπουργός επανέλαβε επίσης την πρόθεση της Γαλλίας να εγκαταλείψει οριστικά τον άνθρακα το αργότερο έως το 2030 – πολύ νωρίτερα από τη Γερμανία, η οποία, θα εγκαταλείψει τον άνθρακα μόνο το 2030 σε μια «ιδανική» περίπτωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνασπισμού. Στη χειρότερη περίπτωση, το 2038.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Νοέμβριο του 2021, η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία και πάλι αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αντιπροσωπεύοντας πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Μάλιστα, μετά τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και το τέλος της πυρηνικής ενέργειας που αποφάσισε το Βερολίνο στις 15 Απριλίου, ο άνθρακας έχει γίνει η ενδιάμεση πηγή ενέργειας για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια «πικρή αλλά αναπόφευκτη» κατάσταση, δήλωσε η Greenpeace Γερμανίας τον περασμένο Αύγουστο. Από το 2000, η χώρα έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εξάρτησή της από τον άνθρακα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε το πρωτότυπο γαλλικό άρθρο εδώ

Πηγή: euractiv.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ