ΟΙΚΙΑΚΟ ΡΕΥΜΑ: ΟΡΙΟ 2 ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σοβαρές όμως τεχνικές δυσκαμψίες αλλά και νομική φύσεως ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή της, κατέληξαν χθες προμηθευτές και ΡΑΑΕΥ .
Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή για τους καταναλωτές, το οποίο όμως καταστρατηγείται συστηματικά και με ένταση μετά την δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών ανά μήνα, από την κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 42 ξεκινάει στη βάση της γνωμάτευσης που είχε κάνει η ΡΑΑΕΥ το 2021 και λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε θεμιτό τον περιορισμό δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή, υπό την προϋπόθεση της αρχής της αναλογικότητας. Προκειμένου η νέα απόφαση να μην βρεθεί εκ νέου στο ΣτΕ, ΡΑΕΕΥ και προμηθευτές συμφώνησαν στην ελεύθερη μετακίνηση και των καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές.
Αυτό που απασχόλησε την χθεσινή άνω των τεσσάρων ωρών συζήτηση είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις εντολής αποκοπής του καταναλωτή που έχει αλλάξει πάροχο από τον προηγούμενο πάροχο στην περίπτωση που του έχει αφήσει ανεξόφλητες οφειλές και ο τρόπος που αυτό μπορεί να γίνει τεχνικά.
Αναβάθμιση της πλατφόρμας Θαλής
Η γνωμάτευση του 21 δίνει τη δυνατότητα στον προηγούμενο πάροχο να δώσει εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ σε περίπτωση που ο πελάτης του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από δύο τουλάχιστον λογαριασμούς, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών η οποία ξεκινάει από την επισήμανση του πελάτη ως υπερήμερου στην πλατφόρμα Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ.
Η χθεσινή συζήτησε επικεντρώθηκε στο πως πρακτικά θα γίνεται η επισήμανση των υπερήμερων πελατών από τον προηγούμενο πάροχο στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία σήμερα οι προμηθευτές μπορούν να ανεβάζουν στοιχεία και να δίνουν εντολές αποκοπής μόνο για τους υφιστάμενους πελάτες τους.
Το ζήτημα είχε απασχολήσει μια ημέρα πριν τηλεδιάσκεψη της ΡΑΑΕΥ με τον ΔΕΔΔΗΕ ενώ χθες συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη μία ακόμη συνάντηση με τη συμμετοχή και προμηθευτών και ΔΕΔΔΗΕ για το θέμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα της πλατφόρμας Θαλής για να δίνει τη δυνατότητα εντολών αποκοπών και επισήμανσης των κακοπληρωτών από τον προηγούμενο πάροχο.
Διαφωνίες από τον ΔΕΔΔΗΕ
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνει στη ΡΑΑΕΥ σειρά ενστάσεων. Θεωρεί εφικτή τη δυνατότητα σήμανσης μέσω της πλατφόρμας, επισημαίνει ωστόσο ότι η υλοποίησή και η λειτουργία της είναι πολύπλοκη αναλόγως του αριθμού των σημάνσεων.
Διαπιστώνει επίσης πρόβλημα σχετικά με τον έλεγχο της ορθότητας των εντολών και δυνατότητες κατάχρησης από πλευράς των προμηθευτών. Κρίνει δε ότι δεν προσφέρεται κάποια επιπλέον αξία σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση και ότι η διαδικασία δεν θα γίνει κατανοητή από τους καταναλωτές. Η πλευρά της ΡΑΑΕΥ εξετάζει και νομικά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν από την εφαρμογή της σήμανσης.
Σημείο τριβής μεταξύ των προμηθευτών αποτέλεσε η πρόταση του ΕΣΠΕΝ για αυτόματο και τυποποιημένο διακανονισμό για τις ανεξόφλητες οφειλές προς τον προηγούμενο πάροχο, με τις πληροφορίες να φέρουν την πρόταση να πέφτει στο κενό λόγω της κάθετης αντίδρασης της ΔΕΗ.
Οι προτάσεις των προμηθευτών
Οι προμηθευτές κλήθηκαν από τη ΡΑΕΕΥ να υποβάλλουν προτάσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο μιας άτυπης διαβούλευσης για να ακολουθήσει στη συνέχεια στις αρχές Οκτωβρίου η επίσημη ολιγοήμερη διαβούλευση καθώς πρέπει να προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει το υπουργείο για οριστική γνωμάτευση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει εντολές για κατεπείγουσα τροποποίηση του άρθρο 42 καθώς είναι αποφασισμένος να βάλει τέρμα στο φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού που έχει φορτώσει την αγορά με επισφάλειες άνω των 500 εκατ. ευρώ, ποσά που καταλήγουν στους συνεπείς καταναλωτές και ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος.
Το θέμα της συγκράτησης των τιμών αποτελεί προτεραιότητα για τον υπουργό και στο πλαίσιο αυτό χθες είχε μία ακόμη σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση εν όψει και των αναρτήσεων αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας των τιμολογίων του Οκτωβρίου αλλά και της επιστροφής τους στο προ κρίσης καθεστώς από τις αρχές του 2024, αφού στο τέλος του έτους καταργούνται τα έκτακτα μέτρα και μαζί οι οριζόντιες επιδοτήσεις.
Πηγή: worldenergynews.gr
Σχόλια