Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΧΑΛΚΟΣ: ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Όσοι χαρακτήρισαν το χαλκό, ως το νέο πετρέλαιο, δηλαδή το κρίσιμο υλικό που πρέπει να υπάρχει για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση αλλά και απεξάρτηση από την Ρωσική ενεργειακή ηγεμονία φαίνεται πως δικαιώνονται από τις εξελίξεις.

Οι μέχρι πρότινος εισαγωγείς χαλκού πασχίζουν να γίνουν αυριανοί παραγωγοί χαλκού και άλλων κρίσιμων ορυκτών. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είτε λόγω απουσίας σημαντικών αποθεμάτων αυτών των κρίσιμων ορυκτών, όπως ο χαλκός, το νικέλιο, το λίθιο, στο υπέδαφος τους, είτε λόγω χρονοβόρων διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για να δοθεί το πράσινο φως σε αδειοδοτημένες και μη αδειοδοτημένες εξορύξεις.

Εν προκειμένω, η ΕΕ μέχρι να καταφέρει να διορθώσει τις εσωτερικές παθογένειες ετών που επηρεάζουν αρνητικά την εφοδιαστική της επάρκεια επιχειρεί μέσω εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα με τη Χιλή, να καλύψει τις ανάγκες τις και στο χαλκό μέχρι να βρεί εξ ιδίων παραγωγικές λύσεις.

Μαγικές λύσεις όμως δεν υπάρχουν. Πέρα από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μέσα από την ίδια την πραγματικότητα. Ποια προβλήματα; Για παράδειγμα μια φυσική καταστροφή σε μεταλλεία χαλκού τις Χιλής είναι ζητήματα που μπορεί να αλλάξουν από το ύψος των τιμών του μετάλλου μέχρι και την ομαλή μεταφορά του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η γεωπολιτική αρρυθμία που επικρατεί λόγω του ρωσο - ουκρανικού πολέμου προκαλεί μια παγκόσμια ανησυχία για το αν και κατά πόσο θα φτάσουν τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού, ως βασικότατου μετάλλου, για να λάβει σάρκα και οστά η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας δεδομένης της τεράστιας αύξησής στην ζήτηση του κατά 26% και 38,5 εκατομμύρια τόνους έως το 2035.

Μάλιστα οι παγκόσμιοι βιομηχανικοί χρησμοί σύμφωνα με τον “Economist”προβλέπουν, μέχρι το 2030, κενά προσφοράς χαλκού ύψους 2-4 εκατ. τόνων ή 6%-12% της δυνητικής ζήτησης την στιγμή που ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για τα πάντα, από τα καλώδια μέχρι τα αυτοκίνητα.


ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ 740 ΧΙΛ. ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΛΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2025 ΚΑΙ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ

Η έγκριτη και διεθνούς εμβέλειας ιστοσελίδα mining.com σε δημοσίευση της στις 10 Μαΐου συμπεριέλαβε το μεταλλείο της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα στα 10 σημαντικότερα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού παγκοσμίως.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τη λίστα του mining com., το υπό κατασκευή μεταλλείο των Σκουριών βρίσκεται στην 5η θέση σημαντικότητας με βάση την διάρκεια ζωής του, η οποία αγγίζει αλλά μπορεί και να ξεπεράσει τα 20 χρόνια, ενώ δεν υπάρχει άλλο τέτοιο έργο είτε μέσα στην Ελληνική, είτε στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Το πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, στα βεβαιωμένα αποθέματα όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο χαλκός πλησιάζει τους 740.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,52% και 0,87γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. ουγγιές.

Η επένδυση της Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της την “Ελληνικός Χρυσός”, με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχει τη απόλυτη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα ως μια από τις σπουδαιότερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη και παράλληλα να την φέρει μέσα στις 3 πρώτες χώρες παραγωγής χρυσού της ευρωπαϊκής ηπείρου, χάρη στους 100 τόνους χρυσού που διαθέτει το κοίτασμα των Σκουριών.

Όλα τα παραπάνω, εκτός από σπουδαία στήριξη στην συλλογική προσπάθεια, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να επανακτήσει την εφοδιαστική του ανεξαρτησία σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αναμένεται να συμβάλλουν και στην περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην εδραίωση της ευημερίας και της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδικής.

Για να συμβούν όμως σε πραγματικό χρόνο και όχι γραπτό ή εικονικό χρόνο απαιτείται συνολικά – συλλογικά η επίδειξη σοβαρότητας, και συναντίληψης της εξαιρετικής κρισιμότητας των περιόδων που ζούμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Όλοι οι άλλοι τρόποι και εξαντλήθηκαν και μας εξάντλησαν!