ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: "ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ"

Η ενεργειακή μετάβαση είναι κυρίως θέμα επενδύσεων, όμως η κλιματική κρίση ασκεί πίεση πλέον στη χρηματοδότηση γιατί πρέπει να χρηματοδοτηθούν και η προσαρμογή και οι πράσινες τεχνολογίες. Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, σε συζήτηση που είχε στα πλαίσια του 8ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ με τον Κ. Ανδριοσόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΗΑΕΕ, καθηγητή του Audencia Business School και CEO της Akuo Energy Greece.

"Πρέπει να είμαστε πιο αποδοτικοί στο πως δαπανούμε τα χρήματα και να λάβουμε αποφάσεις μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ως προς τις τεχνολογίες που είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Επίσης, πρέπει να δούμε πως λειτουργούν οι διεθνείς αγορές ενέργειας γιατί μια κρίση μπορεί να διαταράξει τις προσπάθειές μας, όπως είδαμε πέρυσι. Η απάντησή μας είναι να πάμε γρηγορότερα διότι η μετάβαση έχει νόημα οικονομικά", υπογράμμισε ο υπουργός.

Μιλώντας για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού που συζητείται σήμερα στην Ε.Ε., ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν πήγε καλά στην κρίση, όμως είναι πολύ δύσκολο να αλλαχθεί ευρωπαϊκά.

"Έχουμε διαφορετικά συστήματα μέσα στην Ευρώπη με άλλες δομές ανά περιοχή. Κατ' επέκταση είναι δύσκολο να φτάσουν οι χώρες σε ομοφωνία για το μοντέλο. Δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές και θα πρέπει να προσαρμοστούμε".

Ο υπουργός σχολίασε ότι η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει αν δει κανείς τις τιμές. Η διπλάσια τιμή αερίου σήμερα δεν είναι φυσιολογική, ούτε η τετραπλάσια τιμή του CO2 που αλλάζει την εξίσωση για αρκετές τεχνολογίες, όπως ο λιγνίτης.

"Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις επόμενες δεκαετίες και καλούμαστε να καταρτίσουμε μια ενεργειακή πολιτική. Παλαιότερες προβλέψεις διεθνών οργανισμών έπεσαν έξω. Τουλάχιστον οφείλουμε να είμαστε γρήγοροι στις αποφάσεις μας και να επιταχύνουμε τη μετάβαση γιατί ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι ΑΠΕ είναι φθηνότερες και έχουν ακόμα μια καμπύλη κόστους που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα", ανέφερε.

Πολλά από τα θέματα που απασχολούν την πορεία της μετάβασης και των ΑΠΕ είναι γραφειοκρατικά, ενώ 10 χρόνια είναι πολλά για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας. "Να καταλάβουμε στην Ευρώπη ότι δεν γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και να μην πληρώνουμε τίποτα. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν", σημείωσε.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η κατεύθυνση του υπουργείου πλέον είναι να γίνει πιο αποδοτική η προσπάθεια, να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες μέσα στη χώρα ιδίως στη θέρμανση. Τα προγράμματα Εξοικονομώ θα αλλάξουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα είναι και πιο ουδέτερα τεχνολογικά.

Στο θέμα των διασυνδέσεων, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική βασίζεται στην κοινή αγορά και δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη ροή του ηλεκτρισμού. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να λύσει το εν λόγω θέμα στην περιοχή μας. "Η καλή λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η βάση της Ε.Ε. Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια υπάρχει προοπτική στην Ελλάδα ιδίως στις ΑΠΕ και τα υπεράκτια αιολικά που μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη. Ο ηλεκτρισμός είναι προτεραιότητα διότι το αέριο είναι μεταβατικό, ενώ τα δίκτυα ηλεκτρισμού είναι μόνιμα".

Τέλος, το ΥΠΕΝ σκοπεύει να προχωρήσει σε μια μεγάλη αναμόρφωση στη διαχείριση της βιομάζας από τα δάση με πρόσθετο στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών. Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 4,4 εκατ. εκτάρια στην Ελλάδα σε δάση και τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση. "Θα επιδοτήσουμε την απομάκρυνση βιομάζας, κάτι που θα αλλάξει τη δασική οικονομία. Θα εισάγουμε carbon credits στα πλαίσια ενός εντελώς νέου τρόπου διαχείρισης δασών. Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για αγορές όπως της βιομάζας".

Πηγή: energypress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ