Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΚΟΜΒΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, αναμένεται να καταλήξουν οι συνομιλίες Αγκυρας και Μόσχας, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο και ελπίζω ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία θα ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον για να καταστεί η ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη» δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tass.

Απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία ενός τέτοιου κόμβου στην Τουρκία, στον οποίο θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν οι χαμένες ροές διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream. Η Τουρκία δήλωσε ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του έργου από πλευράς υποδομών, αλλά ότι απαιτούνται νομοθετικές τροποποιήσεις.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας έλαβε τις πρώτες αποφάσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του τουρκικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas και ορισμένων άλλων προμηθευτών στις αρχές Απριλίου.

Ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ- Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, μετά από χρόνια εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες με επίκεντρο πιθανή ενεργειακή συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διευρύνουν τους οικονομικούς δεσμούς.

Όπως γράφει το Bloomberg, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατς την Κυριακή στην οποία ανέλυσαν τις «ευκαιρίες για διμερή και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου»,

«Θα επισκεφθώ το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του υπουργού Κατς το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Μπαϊρακτάρ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας από ένα μεσογειακό κοίτασμα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.

Πηγή: ot.gr