ΕΚΘΕΣΗ ΣΜΕ 2022: Ο ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2021 ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αντοχή του εξορυκτικού τομέα σε πάσης φύσεως κρίσεις, η ιερή προσήλωση των εταιρειών του κλάδου σε πρακτικές που αναβαθμίζουν τις συνθήκες ασφάλειας των εργαζομένων, αλλά και η έμπρακτη στήριξη κοινά αποδεκτών όρων και προϋποθέσεων εντός κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος με γνώμονα την προστασία και την ευημερία είναι οι κυρίαρχες “ειδήσεις” που απορρέουν από την δημοσίευση της έκθεσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για το 2022.

Η αυξημένη ζήτηση εξορυκτικών και μεταλλουργικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών για το 2022 σε ποσοστό 12,5%. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 3% η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων σε όλες τις κατηγορίες του κλάδου, με τις εξαγωγές να σκαρφαλώνουν σε ποσοστό αύξησης 20%.

Το 2022, αν και δεν σημειώθηκε κανένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις 15 εταιρειών – μέλη του Συνδέσμου, το βαραίνει η σκιά της απώλειας 2 ανθρωπίνων ζωών. Σύμφωνα με την έκθεση και με τα στοιχεία που παρατίθενται στη σελίδα 10, το περασμένο έτος σημειώθηκαν 53 ατυχήματα χαμηλής η μέτριας σοβαρότητας. Το 2021 δεν σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο δυστύχημα, ενώ τα ατυχήματα χαμηλής ή μέτριας σοβαρότητας ήταν 55.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως το 2022 αυξήθηκαν οι ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων για την υγιεινή και την ασφάλεια τους εντός μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε 43.152 ώρες σε σχέση με τις 38.886 ώρες που αφιερώθηκαν το 2021, ενώ παραμένει το ποσοστό του 85% (όπως και το 2021) για τους άμεσα απασχολούμενους που παρακολουθούνται περιοδικά με ιατρικές εξετάσεις. Να σημειώσουμε εδώ πως το ποσοστό αυτό το 2020 ήταν στο 70%.

Οι μεταλλευτικές εταιρείες το 2022 ανέβασαν τον πήχη στον τομέα της απονομής κοινωνικών πόρων κατά 12,06%. Ένα ποσό που μεταφράστηκε σε 4.634.051 ευρώ αντί για 4.135 457 ευρώ που είχαν καταβάλει στις τοπικές κοινωνίες για δράσεις κοινωνικής ευθύνης το 2021.

Ακόμη υψηλότερα ανέβασαν τα μέλη του ΣΜΕ τον πήχη, σε ότι αφορά δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης με τους πόρους που δόθηκαν την περασμένη χρονιά να είναι αυξημένοι κατά 27,31% και να ξεπερνούν τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Στις σελίδες 8, 9, 10, 11 και 12 της ηλεκτρονικής έκδοσης της εκθέσεως του ΣΜΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η ετήσια έκθεση του ΣΜΕ εκτός των στοιχείων που φέρνει στην δημοσιότητα αποτελεί για τα μέλη του συνδέσμου και έναν αυστηρό ετήσιο έλεγχο προόδου αναφορικά με τις επιδόσεις τους σε θέματα βιώσιμης λειτουργίας και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης με γνώμονα την συμβολή τους στην πρόοδο της κοινωνίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Με βάση τα στοιχεία αυτά η “Ελληνικός Χρυσός” ανέβασε το 2022 το ποσό των χρημάτων που δίνει για κοινωνικές δράσεις σε 1.450.000 ευρώ που μεταφράζεται σε αύξηση 11,5% σε σχέση με το 2021 όπου το ποσό αυτό ήταν 1.300.000 ευρώ.

Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί, πως η “Ελληνικός Χρυσός” παραμένει η “πρωταθλήτρια” εταιρεία σε κοινωνικές δράσεις εντός του ΣΜΕ, καθώς από τα 4.635.000 ευρώ, που δόθηκαν συνολικά και από τα 30 μέλη του ΣΜΕ μέσα στο 2022, κατέβαλε μόνη της το 31, 3% του ετήσιου ποσού. Και όλα αυτά ενώ μεγάλο τμήμα του έργου της βρίσκεται ακόμη σε επενδυτική και όχι παραγωγική φάση.

Θα κλείσουμε με την πιο σημαντική “είδηση” αυτής της έκθεσης, που αφορά την παντελή απουσία κάθε μορφής ατυχήματος εντός των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας και για το 2022, κάτι που φέρνει την Ελληνικός Χρυσός, ανάμεσα στις 15 εταιρείες μέλη του ΣΜΕ, που κράτησαν το επίπεδο της υγιεινής και της ασφάλειας των ανθρώπων τους στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Βέβαια, όλα αυτά είναι πολύ ευχάριστα όμως η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι τόσο απαιτητική και οι πτυχές που την συνθέτουν τόσο κρίσιμες, που θέλει διοίκηση και εργαζόμενους καθημερινά να περνούν από καθημερινά από εξετάσεις από την ίδια την παγκόσμια αγορά.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελληνικός Χρυσός, αλλά για όλες τις εγχώριες εξορυκτικές εταιρείες, που εκτός όλων των άλλων φέρουν και την ευθύνη του εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια ετεροχρονισμένη δικαίωση που απονέμεται σ' έναν εξαιρετικά σπουδαίο, αλλά παραμελημένο, κλάδο της οικονομίας μας από την ίδια την πολιτεία. Ένας κλάδος που πάντοτε έβαζε και συνεχίζει να βάζει πλάτη για να ξεπερνιούνται κάθε είδους δυσκολίες σε κοινωνία και οικονομία. Ακόμη και εκείνες που φαντάζουν ανυπέρβλητες. Ένας σεβασμός, αν μη τι άλλο, του αξίζει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ