ΤΟΜΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Ο ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η πτώση της ανεργίας σε ποσοστό 10% το Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με το 16,9% που ήταν το Σεπτέμβριο το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό με την λήψη επενδυτικής βαθμίδας από δύο, εκ των αναγνωρισμένων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκων, την μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη “Scope Group μαρτυρούν”, αν μη τι άλλο, την εργώδη προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Υπάρχουν όμως πολύ σημαντικοί παράμετροι που υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με μεγαλύτερη ακόμη ένταση και αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την EUROSTAT παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά οι δείκτες αναφορικά με την απασχόληση στην εγχώρια αγορά εργασίας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και την επαγγελματική απορρόφηση γυναικών σε αυτές τις θέσεις.
Το ζήτημα έχει μεν πανευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς το 2022 περίπου 9,8 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ΕΕ, που αντιστοιχούν στο 4,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ένωση, με την Ελλάδα δε να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Συγκεκριμένα, σε πέντε περιφέρειες λιγότερα από 3.000 άτομα απασχολούνταν σε τομείς υψηλής τεχνολογίας: η νοτιοϊταλική περιφέρεια Molise και τέσσερις ελληνικές περιφέρειες - Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησος, Ηπειρος και Στερεά Ελλάδα.
Θεσσαλία: Η περιοχή με το χαμηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό απασχόλησης γυναικών σε θέσεις υψηλής τεχνολογίας
Οι γυναίκες αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τρίτο (32,8%) του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στους τομείς υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ το 2022, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται σε ελληνική περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο των γυναικών κυμαίνεται από 50,2% στην ουγγρική περιφέρεια Nyugat-Dunántúl έως 8,3% στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Οι παραπάνω αριθμοί καταδεικνύουν αφενός την απόσταση που χωρίζει ακόμη την εγχώρια αγορά εργασίας προς τους τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι είναι αυτοί που αποτελούν παγκοσμίως τους πλέον ενδεδειγμένους μοχλούς ανάπτυξης με ταυτόχρονη παρουσία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και αφετέρου την ύπαρξη μιας διαρκούσας προβληματικής κατάστασης σε σχέση με την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στον παραγωγικό στίβο υψηλών επαγγελματικών απαιτήσεων.
Αυτό το σκηνικό πρέπει να αλλάξει και για να αλλάξει απαιτούνται πολιτικές που θα ρυθμίζουν χωρίς περιστροφές και άλλες αναβολές την ισότιμη παρουσία του γυναικείου φύλου στην αγορά εργασίας.
Επιπροσθέτως, παραμένει ζωντανή η ανάγκη για την τοποθέτηση ακόμη περισσότερων εγχώριων και ξένων κεφαλαίων σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που είναι συνδεδεμένοι με την τεχνολογία αιχμής και την καινοτομία.
Σε αυτά τα “πρέπει” θα πρέπει να προστεθεί και η έμπρακτη βούληση των εταιρειών ή των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους βάζοντας στο πρόγραμμα τους επιπλέον ώρες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.
Εξορυκτικός Κλάδος: Διαρκής επένδυση στην καινοτομία και στην επιμόρφωση των εργαζομένων
Ο εξορυκτικός κλάδος από την φύση του είναι ένας κλάδος, του οποίου η βιώσιμη λειτουργικότητα σε ένα περιβάλλον αγοράς, άκρως ανταγωνιστικό, είναι ευθέως εξαρτώμενη από την εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων που φέρνει η τεχνολογία.
Εφαρμογές που συντελούν τόσο στην βελτίωση του επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, όσο και στην βελτίωση της παραγωγικότητας.
Δηλωτικό στοιχείο αυτου του αταλάντευτου προσανατολισμού, που διατηρεί ο κλάδος μπορεί να αλιεύσει κανείς από την “Απολογιστική Έκθεση του 2022”, που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, όπου στη σελίδα 7 που αφορά τους “Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης”, τα μέλη του κλάδου αύξησαν σε ποσοστό 7% σε σχέση με τις ώρες που αφιέρωσαν για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους σε καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων αλλά και εφαρμογών που αφορούν την καλυτέρευση του επιπέδου της υγιεινής και της ασφάλειας εντός των χώρων εργασίας.
Εξίσου, δηλωτικό της σημασίας που δίνει ο κλάδος στην τεράστια σημασία της επιμόρφωσης και της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους του είναι και το στοιχείο που απορρέει μέσα από την επίσημη δημοσίευση της “Έκθεσης Κοινωνικών Επιδόσεων Γ΄Τριμήνου του 2023” της “Ελληνικός Χρυσός”.
Πιο συγκεκριμένα στη σελίδα 7 αναφέρεται πως από 01/01 ως 30/09 του τρέχοντος έτους, η εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρείας, διήρκησε συνολικά 16.667 ώρες (!!!) για την αναβάθμιση του επιπέδου των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.
Μεταλλεία Κασσάνδρας: Ο ορισμός της επαγγελματικής ενασχόλησης χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς
Σ΄ένα κλάδο ανδροκρατούμενο, όπως είναι αυτός των εξορύξεων, η “Ελληνικός Χρυσός” δίνει την μέγιστη σημασία για την ύπαρξη ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας, μέσα στο οποίο ενισχύεται διαρκώς η ισότιμη παρουσία γυναικών σε θέσεις διοίκησης και υψηλού επιπέδου επιστημονικών γνώσεων.
Από το Μάρτιο του 2022, η εταιρεία ανήκει μέσα στις πρώτες 18 ελληνικές εταιρείες στις οποίες το Υπουργείο Εργασίας απένειμε το σήμα ισότητας “SHARE”, ως επιστέγασμα της εταιρικής πολιτικής της και νοοτροπίας, που προωθεί για την ίση μεταχείριση των δύο φύλων, την ισότητα στη λήψη των αποφάσεων και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής ανεξαρτήτως φύλου και άλλου είδους διάκρισης μεταξύ των εργαζομένων.
Αυτός ο “τίτλος τιμής” μετουσιώνεται στην πράξη και σε αριθμούς, καθώς σύμφωνα πάλι με την ‘Έκθεση Κοινωνικών Επιδόσεων Γ’ Τριμήνου 2023” της “Ελληνικός Χρυσός”, το ποσοστό γυναικών που απασχολούνται το τρέχον έτος στην εταιρεία ανήλθε στο 12,9% σε σχέση με το 11,4% που ήταν το 2022.
Από την πλευρά της, η μητρική “Eldorado Gold” στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της παρουσίας των γυναικών στο κλάδο των εξορύξεων και μάλιστα σε θέσεις ευθύνης και υψηλού επιπέδου τεχνολογικής επάρξειας, μέσα από την Ετήσια Έκθεση των πεπραγμένων της εταιρείας για το 2022, ανακοίνωσε πως το 30% των θέσεων ανώτατης διοίκησης της εταιρείας στελεχώνεται από γυναίκες.
Πριν κλείσουμε, σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο ακόμη χρόνο και να εντρυφήσετε στην επαγγελματική καθημερινότητα της Ειρήνης Ψυχάρη και Έφης Κουτσοθεοδώρου, μεταλλειολόγου μηχανικού και μηχανικού ορυκτών πόρων, αντίστοιχα, κάνοντας κλικ επάνω στα ονόματα τους.
Αμφότερες, είναι εργαζόμενες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και αυτό που θα διαβάσετε είναι η κανονικότητα που πρέπει να ζει κάθε γυναίκα στον χώρο όπου εργάζεται.
Σχόλια