Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΟΧΟ

Ο στόχος της ΕΕ να παράγει 35 bcm βιομεθανίου ετησίως έως το 2030, δεν είναι ούτε ρεαλιστικός ούτε βιώσιμος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «πράσινων» οργανώσεων.

Όπως προκύπτει από έκθεση της Feedback EU, ο παραπάνω στόχος είναι στην καλύτερη περίπτωση μη εφικτός, ενώ στη χειρότερη θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, οι αυξημένοι όγκοι γεωργικών πρώτων υλών που θα χρειάζονταν για την επίτευξή του, όπως απόβλητα τροφίμων και κοπριά, έχουν αρνητικά αποτελέσματα, όσο και απρόβλεπτες συνέπειες, μεταξύ αυτών την ενθάρρυνση αύξησης της κτηνοτροφικής παραγωγής και την προώθηση ανταγωνισμού μεταξύ παραγωγής τροφίμων και καυσίμων, προειδοποιούν οι ακτιβιστές.

Παράλληλα, εγείρονται ανησυχίες και για την οικονομική βιωσιμότητα της στρατηγικής της ΕΕ.

«Δεν είναι ρεαλιστικό, επειδή το βιομεθάνιο είναι πολύ ακριβό», δήλωσε στο Euractiv από την πλευρά του, ο Thierry Bros, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sciences Po και συνεργάτης του Natural Gas World.

«Δεν είμαι κατά των υπερβολικά φιλόδοξων στόχων, αν στο τέλος πετύχουμε τουλάχιστον το 50% του στόχου. Είμαι κατά των στόχων που δεν επιτυγχάνουμε ποτέ ή μόνο κατά 10%, όπως το υδρογόνο», πρόσθεσε.

Πιέσεις από τη βιομηχανία φυσικού αερίου για δεσμευτικό στόχο

Το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, περιγράφει βασικούς τομείς δράσης για την επίτευξη του στόχου που έθεσε η ΕΕ τον Μάιο του 2022, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων κανόνων αδειοδότησης και χρηματοδότησης, για την αύξηση του όγκου παραγωγής.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον στόχο τον Φεβρουάριο, προτείνοντας να καταστεί δεσμευτικός για τα κράτη μέλη, κάτι συναντά αντιδράσεις από τις επιμέρους χώρες.

«Νομίζω ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να καταστεί δεσμευτικός (ο στόχος), καθώς το Συμβούλιο δεν τον υποστηρίζει πλήρως», δήλωσε ο James Watson, γενικός γραμματέας της Eurogas. Εντούτοις, η ένωση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να κάνει δεσμευτικό το στόχο για όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς λόγω της μη υποχρεωτικότητας, δεν είχε συντάξει λεπτομερή ανάλυση κόστους – οφέλους, με την κατάθεση της πρότασής της πέρυσι.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κίνδυνοι

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των ποσοτήτων βιομεθανίου, αναφέροντας στο σχέδιο δράσης της για το 2022, ότι η παραγωγή «θα πρέπει να βασίζεται στα απόβλητα, αποφεύγοντας τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που θα οδηγούσαν σε προβλήματα αλλαγής της χρήσης γης».

Οι αναλυτές της Feedback EU, από την πλευρά τους, τάσσονται υπέρ ενός «πιο συντηρητικού στόχου», ο οποίος θα καθορίζεται σύμφωνα με ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές, αρχής γενομένης από την ομάδα των επικεφαλής επιστημονικών συμβούλων της ίδιας της Επιτροπής.

Επιπλέον, προειδοποιούν για τον κίνδυνο διαρροής αερίου από τις υποδομές, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά υψηλότερες εκπομπές μεθανίου ανά μονάδα αερίου, από ό,τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο.

Πηγή: energypress.gr