Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

ΕΕ: ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2025

Την επέκταση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αποφάσισε το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, απέναντι σε μελλοντική πιθανή εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει το έκτακτο μέτρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του μπλοκ, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι πιο ευνοϊκή σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα. Οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλότερα, οι χώρες έχουν εξασφαλίσει διαφοροποίηση πηγών από το ρωσικό αέριο και οι αποθήκες είναι σχεδόν πλήρεις.

«Παρά την σχετικά καλή αρχή του χειμώνα, η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη. Και αυτά τα έκτακτα μέτρα μας βοηθούν να προφυλάξουμε τους καταναλωτές μας, απέναντι στις υπερβολικές τιμές ενέργειας», τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Έτσι, το ανώτατο όριο, που επρόκειτο να καταργηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, θα ισχύσει έως τον Ιανουάριο του 2025, ενώ εκκρεμεί μόνο η τυπική έγκριση της παράτασης.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Παράλληλα, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 αποφάσισαν να επεκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 ο κανονισμός 2022/2576 «για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, των αξιόπιστων σημείων αναφοράς τιμών και των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου» που περιλαμβάνει «προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης που αποσκοπούν να μειώσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας και βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο». 

Ωστόσο οι υπουργοί συμφώνησαν να διαγράψουν το άρθρο 10 σχετικά με την υποχρεωτική συμμετοχή στη συγκέντρωση της ζήτησης.

Έως τις τις 30 Ιουνίου 2025 παρατείνονται ορισμένες τροποποιημένες διατάξεις του κανονισμού 2022/2577 για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που στοχεύει «στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» καθώς και στο «να προωθήσει περαιτέρω τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Πηγή: energypress.gr