ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΧΕΙ… ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ;

Πανοραμική φωτογραφία της Ουρανούπολης
και στο βάθος η Αμμουλιανή με τα Γαϊδουρονήσια της 

Στο 20,3%... σταμάτησε η αύξηση που καταμετρήθηκε φέτος στις αφίξεις που έγιναν στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Αυτή η μαθηματική απογείωση προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 2,1 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη 2η καλύτερη επίδοση μετά τις 6,3 εκατομμύρια αεροπορικές αφίξεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Θεωρείται βέβαιο πως ένα σημαντικό μέρος αυτών των αεροπορικών αφίξεων κατευθύνθηκαν προς την μαγευτική από κάθε άποψη χερσόνησο της Χαλκιδικής, με τις προσδοκίες των επαγγελματιών που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού να είναι ακόμη υψηλότερες ενόψει και της επόμενης σεζόν, καθώς στις αφίξεις συνολικά για το 2023 θα πρέπει να προστεθούν και εκείνες που καταφθάνουν οδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως από τα Βαλκάνια. 

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός αυτών των οδικών αφίξεων έφτασε τα 3,6 εκατομμύρια!

Αν μάλιστα παρακολουθήσει κάποιος το βίντεο της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη, που διεξήχθη στις 23 Νοεμβρίου, μπορεί να αφουγκραστεί απόλυτα την αισιοδοξία που επικρατεί στην τοπική κοινωνία για το τουριστικό μέλλον της.

Στην εν λόγω συνεδρίαση καταγράφηκε και ένα μίγμα αγωνίας και προβληματισμού από συμβούλους της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους κατοίκων της Ιερισσού για το αν και κατά πόσο τα υπό μελέτη έργα ανάπλασης που είναι να γίνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Δήμου Αριστοτέλη με στόχο την βελτίωση της αστικής κινητικότητας εντός αυτής θα συμβάλλουν στην αύξηση ή στην αναχαίτηση της προσέλκυσης τουριστών στην πανέμορφη παραλιακή ζώνη της.

Βέβαια σε όλα τα παραπάνω παρανομαστής είναι ένας και απαντάει στην λέξη: ανάπτυξη. Ουδείς αμφιβάλλει πλέον για τη δεδομένη τουριστική και οικιστική αναπτυξιακή προοπτική που διαγράφεται και για την Βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής.

Ένα ακόμη στοιχείο αυτού του ισχυρού ανέμου αισιοδοξίας και πίστης για τα καλύτερα που έρχονται, συνιστά και η κατακόρυφη αύξηση της εμπορική αξίας ακινήτων σε hot προορισμούς της περιοχής, όπως για παράδειγμα στην Αμμουλιανή. Είναι χαρακτηριστικό με βάση αυτά που ακούστηκαν δημόσια και από υπεύθυνα χείλη στη εν λόγω δημοτική συνεδρίαση είναι πως για ένα οικόπεδο μέσα στο κέντρο της Αμμουλιανής η εμπορική αξία του αγγίζει τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει. Θα δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής που απαιτούνται αφενός για την περαιτέρω καλυτέρευση της καθημερινότητας των ντόπιων κατοίκων αλλά και των συνθηκών διαμονής και διακίνησης των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, κατά την διάρκεια της σεζόν και αφετέρου για την μελλοντική αποτροπή ενός κορεσμού και εξάντλησης κρίσιμων πόρων του τόπου από το υπαρκτό φαινόμενο ενός ανεξέλεγκτου υπερτουρισμού;

Ένα φαινόμενο που φαίνεται να μαστίζει ήδη, όσες περιοχές εμφανίζουν παγκόσμιο τουριστικό brand name και είναι αλήθεια πως με την συντονισμένη προβολή που έγινε τα τελευταία χρόνια, η ΒΑ Χαλκιδική συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές παγκόσμιου βεληνεκούς ως πατρίδα του Αριστοτέλη, κατώφλι του Αγίου Όρους, ανερχόμενη κοιτίδα του εναλλακτικού τουρισμού και τόπος ισχυρού Καζαντζακικού αποτυπώματος χάρη στον ήρωα του τεράστιου Έλληνα συγγραφέα, το μεταλλωρύχο Γιώργο Ζορμπά.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, πρέπει να ειπωθεί. Η μεγάλη μεταλλευτική ιστορία και παράδοση της περιοχής χρονικής έκτασης 2.500 ετών συμβάλλει τα μέγιστα, κατά τη γνώμη μας, στην οικοδόμηση αυτού του “μύθου”, που εμπεδώνεται, πλέον, παγκοσμίως για την περιοχή μας.

Επιπλέον, η σύγχρονη όσο και υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναβίωσε και ασκείται την τελευταία 20ετία στα “Μεταλλεία Κασσάνδρας” συνιστούν, κατά τη γνώμη μας, πάντα, τον ισχυρότερο σύμμαχο στην γενικότερη ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής και του τουριστικού προϊόντος της ειδικότερα.

Είναι γνωστό άλλωστε πως ο “Ελληνικός Χρυσός” είναι ο κοινωνικός εταίρος που εδώ και 9 χρόνια αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την πληρωμή των εξόδων που απαιτούνται για την εναέρια πυροπροστασία ολόκληρης της Χαλκιδικής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη συνδρομή της “Νέας Αερολέσχης Θεσσαλονίκης”.

Επίσης, ο “Ελληνικός Χρυσός” προς το τέλος της άνοιξης αναλαμβάνει την πληρωμή εργολάβων και χειριστών μηχανημάτων για να συμβάλλουν με το έργο τους στην καθαριότητα ακτών και δασικών δρόμων του δήμου.

Με αυτό τον τρόπο πέραν της δασοπροστασίας, αναγνωρίζεται στην πράξη το υπέρτατο φυσικό κάλος, που υπάρχει στην περιοχή και ανεβάζει στα ύψη το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον που προκαλεί.

Και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί όπως διαβεβαιώνει η ίδια εταιρεία και τα υπόλοιπα χρόνια μέσα από την εφαρμογή του διαφανούς πλαισίου της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ένα ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Μακάρι, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ιλιγγιώδους ποσού να κατευθυνθεί σε έργα υποδομής που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Πάντα με συνεννόηση, πάντα με καλή πίστη.


Πανοραμική φωτογραφία Ιερισσού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ