ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΡΟΛΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Σηκώνουν πολύ μεγάλη συζήτηση τα ευρήματα της έρευνας που έκανε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Women On Top” πραγματοποιώντας μια σειρά από εργαστήρια στο Στρατώνι και στο Παλαιοχώρι, τους περασμένους μήνες, καλώντας τις γυναίκες από όλο τον δήμο Αριστοτέλη να καταθέσουν τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ως γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, που ζουν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα.
Η μεγαλύτερη αλήθεια όλων που προέκυψε από την έρευνα έχει να κάνει αφενός με την τεράστια ασφάλεια και σιγουριά που επιφέρει η επαγγελματική ενασχόληση των ανδρών στα μεταλλεία και αφετέρου η έλλειψη κινήτρου που προκαλεί στις γυναίκες αυτή η ασφάλεια και αποτρέπει πολλές νέες γυναίκες, είτε να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, είτε να επιζητήσουν την ενεργή εμπλοκή τους με τον κόσμο της γνώσης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η μεταλλευτική και ο εφησυχασμός που προκαλεί την άκρως περιορισμένη συμμετοχή τω γυναικών της περιοχής στο νέο επαγγελματικό γίγνεσθαι που φέρνει για παράδειγμα η ψηφιακή μετάβαση.
Είναι και μια σειρά από παθογένειες και στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας, που ζουν και τρέφονται στην περιοχή από παρωχημένες συνήθειες και συμπεριφορές (πχ. συζύγων, συγχωριανών) που σίγουρα δεν αρμόζουν με τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις και συν τοις άλλοις επιδεινώνουν το καθημερινό άγχος και το στρες αυτών των γυναικών μεγαλώνοντας την διάθεση τους για απραξία.
Αν σ΄όλα αυτά προστεθεί ο παράγοντας των μακρινών αποστάσεων και η έλλειψη υποδομών υγείας και παιδείας, όπως αναφέρθηκε κατά κόρον στην έρευνα προκύπτει ένα άθροισμα ικανών λόγων, που οξύνουν τα εσωτερικά αδιέξοδα και ταυτόχρονα κατεβάζουν στο ναδίρ τον πήχη αναζήτησης νέων προκλήσεων.
Και όμως υπάρχουν και λύσεις και θέληση
Μέσα από την συζήτηση που αναπτύχθηκε οι ίδιες οι συμμετέχουσες πρότειναν λύσεις που μπορούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε μια επαγγελματική και οικονομική ενδυνάμωση.
Ένα πολύ ισχυρό αίτημα, όπως αυτό καταγράφηκε, είναι η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών, που θα συμβάλλουν στην παροχή ευκαιριών επιμόρφωσης και απόκτησης περαιτέρω γνώσεων ακόμη και σε πεδία ψυχαγωγικής φύσης, με στόχο τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων, που σε πολλές περιπτώσεις χωλαίνουν μεταξύ συνδημοτών για ασήμαντες αφορμές και δυστυχώς μεγεθύνονται στις μικρές κοινωνίες και αποτελούν τροχοπέδη για οποιαδήποτε μορφή κοινής ανάπτυξης, προκοπής και συνδημιουργίας.
Υπάρχει και ένας μεγάλος φόβος. Ο φόβος της ερημοποίησης των κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, ένας φόβος που θεωρείται υπαρκτός, αν συνεχιστεί ο περιορισμός λήψης επαγγελματικών ευκαιριών και προοπτικών, σε συνδυασμό με τη διαρκή γήρανση του πληθυσμού, μια μάστιγα που αντιμετωπίζει πλέον ολόκληρη η Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ενεργοποίηση των γυναικών της περιοχής θεωρείται μονόδρομος και σε αυτό το πλαίσιο είναι απολύτως θεμιτός ο συντονισμός δημόσιων και ιδιωτικών φορέων με ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν σε επιμόρφωση, υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης του κοινωνικού κεφαλαίου.
Η έρευνα έγινε με την υποστήριξη της “Ελληνικός Χρυσός” και τα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα μπορείτε να τα διαβάσετε στην 22σελιδη έκθεση της οργάνωσης “Women On Top” και όπως αυτή δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, κάνοντας κλικ εδώ.
Σχόλια