Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΔΑΠΑΝΗΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί εγκαταλείπουν τα δαπανηρά κοιτάσματα και στρέφονται σε νέα που μπορούν να είναι κερδοφόρα ακόμη και αν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρήσουν σε περίπου 30 δολάρια ανά βαρέλι, ποντάροντας στην αυξανόμενη ζήτηση για να αναδιαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον του κλάδου.

Όπως σημειώνει το energygame.gr, οι επενδυτές δεν έχουν επιστρέψει στις πετρελαϊκές μετοχές παρά τα πρόσφατα υψηλά κέρδη. Ακόμη και ο παραγωγός πετρελαίου με το χαμηλότερο κόστος στον κόσμο, η Saudi Aramco, έχει σπεύσει να μειώσει τα έξοδα. 

Η στροφή σε πεδία με ευνοϊκά σημεία τομής ακολουθεί βαθύτερα και συχνότερα τους κύκλους άνθησης της τελευταίας δεκαετίας. Αντικατοπτρίζει επίσης την πεποίθηση των στελεχών ότι οι σημερινές υψηλές τιμές ενδέχεται να μην διαρκέσουν.

«Μετά από τρεις μεγάλες καταρρεύσεις των τιμών του πετρελαίου μέσα σε 15 χρόνια, υπάρχει ευρεία αποδοχή ότι είναι πιθανό να συμβεί και άλλη μία», δήλωσε ο Alex Beeker, διευθυντής εταιρικών ερευνών στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.

Αυτή η αβεβαιότητα και οι απαιτήσεις των εφευρετών για αποδόσεις στηρίζουν την εστίαση των στελεχών στην αγορά παραγωγής αργού με χαμηλότερο κόστος και στην ευελιξία προσαρμογής της παραγωγής σε ανταπόκριση στις διακυμάνσεις των τιμών. Η Exxon Mobil και η Chevron πέρυσι ξόδεψαν περισσότερα για πληρωμές μετόχων παρά για νέα πετρελαϊκά έργα, ένδειξη της επιθυμίας της βιομηχανίας να ανακτήσει την εύνοια των επενδυτών.

Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσώπευε μόλις το 4,4% της συνολικής στάθμισης του δείκτη S&P 500 κορυφαίων αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την S&PGlobal, από σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό πριν από μια δεκαετία.

Υψηλή τιμή για το χαμηλού κόστους πετρέλαιο

Η Exxon, η Chevron και η Occidental Petroleum πρόσφατα έκλεισαν συμφωνίες συνολικής αξίας 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά εταιρειών που θα τις βοηθήσουν να αντλήσουν πετρέλαιο με τιμές μεταξύ 25 και 30 δολαρίων ανά βαρέλι. 

Στην Ευρώπη, η Shell και η Equinor επιδιώκουν την υλοποίηση έργων με 25-30 δολάρια το βαρέλι, ενώ η γαλλική TotalEnergies στοχεύει να ρίξει το κόστος παραγωγής της κάτω από τα 25 δολάρια.

Αυτά τα χαμηλά κόστη είναι περίπου το μισό από το επίπεδο του «νεκρού» σημείου για τα πετρελαϊκά έργα πριν από μια δεκαετία, και είναι περίπου το 40% του σημερινού παγκόσμιου πετρελαίου αναφοράς Brent. Αλλά αποτελούν ένα στοίχημα ότι η βελτιωμένη παραγωγικότητα των πηγών θα συνεχιστεί.

«Σε κάθε κύκλο ύφεσης της δραστηριότητας έχετε κέρδη αποδοτικότητας», δήλωσε ο Peter McNally, παγκόσμιος επικεφαλής των κλαδικών αναλυτών της Third Bridge, μιας εταιρείας ενεργειακών ερευνών. «Ο αριθμός των εξεδρών θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη κατά δύο τρίτα προτού υπάρξει πραγματικός πληθωρισμός των πετρελαϊκών πεδίων».

Η επιταγή του κόστους οδήγησε τις εταιρείες να προβούν σε χονδρική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους και να συγκεντρώσουν τις δραστηριότητές τους σε λιγότερους τομείς. Έχουν επίσης καταργήσει θέσεις εργασίας και έχουν αναθέσει δραστηριότητες σε χώρες με χαμηλότερο κόστος.

Εξαφανίστηκαν ορισμένες μονάδες παραγωγής υψηλού κόστους στην Αφρική, στον Καναδά και σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Shell και η Exxon το περασμένο έτος πούλησαν την παραγωγή της Καλιφόρνια ηλικίας ενός αιώνα και, μαζί με την TotalEnergies, προσπαθούν να μειώσουν την παρουσία τους στη Νιγηρία. Η Chevron έχει φύγει από την Ινδονησία και η BP πούλησε περιουσιακά στοιχεία στον Καναδά, την Αλάσκα και τη Βόρεια Θάλασσα.

Η νέα παραγωγή τείνει να είναι ιδιαίτερα παραγωγικά κοιτάσματα βαθέων υδάτων, όπου οι πλατφόρμες μετατρέπονται σε μηχανές μετρητών μόλις αποπληρωθούν, ή σχιστόλιθος, όπου μια συλλογή από μικρά και εύκολα αξιοποιήσιμα πηγάδια επιτρέπει την προσαρμογή των όγκων ανάλογα με τις τιμές της ενέργειας.

«Είναι καλή επιχείρηση» που επιτρέπει υψηλότερο κέρδος και συνεπή διανομή στους μετόχους κατά τη διάρκεια των αναπόφευκτων βιομηχανικών υφέσεων της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της οικονομικής διεύθυνσης της Exxon Kathryn Mikells.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες χρειάζονται έργα υψηλής απόδοσης προκειμένου να καταβάλλουν στους επενδυτές υψηλές αποδόσεις στους μετόχους, οι οποίες ανήλθαν πέρυσι σε 111 δισ. δολάρια. Οι πληρωμές αυτές καταλάμβαναν περισσότερο από το ήμισυ των ταμειακών ροών των εταιρειών.

«Δεν έχουμε μειώσει τα μερίσματα από τη Μεγάλη Ύφεση», δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της Chevron Πιερ Μπρέμπερ, εξηγώντας γιατί έχει επικεντρωθεί στην εξισορρόπηση των αποδόσεων των μετόχων με επενδύσεις σε πετρέλαιο χαμηλού κόστους, βιοκαύσιμα και υδρογόνο.

Πηγή: powergame.gr