Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΔΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΛΛΩΝ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα έχει ξεκινήσει η χρονιά στην αγορά μετάλλων φέτος - μια αγορά που γίνεται όλο και πιο νευρική όσο πυκνώνουν οι οιωνοί στασιμότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αναζητώντας στίγμα για τις τάσεις των επόμενων μηνών, οι αναλυτές στέκονται σε δύο δεδομένα: στο γεγονός ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη καταναλώτρια μετάλλων παγκοσμίως, επέστρεψε πέρσι σε θέση καθαρού εισαγωγέα ψευδαργύρου, καθώς και στο ότι οι εξαγωγές μολύβδου από τη χώρα αυξήθηκαν.

Το 2022 ο συνδυασμός της διακοπής λειτουργίας πολλών μεταλλουργείων της Δύσης και της εφοδιαστικής κρίσης οδήγησε σε υψηλά ασφάλιστρα, με συνέπεια οι κινεζικές εξαγωγές ψευδαργύρου να λειτουργήσουν ως παράγων εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς.

Τα προβλήματα της δυτικής μεταλλουργίας δεν λύθηκαν ούτε το 2023, όμως η ζήτηση για ψευδάργυρο στη Δύση ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, κυρίως από τον κρίσιμο κατασκευαστικό τομέα, και έτσι οι εμπορικές ροές επέστρεψαν στο προγενέστερο status, με την Κίνα να απορροφά και πάλι το δυτικό πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά τον μόλυβδο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν περαιτέρω το 2023 και, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στο Reuters, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η τάση αυτή πρόκειται να αναστραφεί σύντομα.

Ο ψευδάργυρος

Οι εξαγωγές επεξεργασμένου ψευδαργύρου της Κίνας αυξήθηκαν από 5.000 μετρικούς τόνους το 2021 σε 81.000 το 2022, για να κάνουν βουτιά μόλις στους 9.000 τόνους το 2023 καθώς οι δυτικές αγορές χαλάρωσαν.

Οι εισαγωγές ψευδαργύρου της Κίνας άρχισαν να επιταχύνονται γύρω στα μέσα του περασμένου έτους και τελικά διαμορφώθηκαν στους 380.000 τόνους - ήτοι, σε επίπεδο πέντε φορές υψηλότερο από εκείνο του προηγούμενου έτους.

Το τελικό ισοζύγιο εμφανίζει την Κίνα ως καθαρό εισαγωγέα ψευδάργυρου το 2023, με 371.000 τόνους .

Οι αναλυτές θεωρούν ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν λόγοι που να δείχνουν αλλαγή αυτού του εμπορικού προτύπου στο άμεσο μέλλον, καθώς στη Δύση εξακολουθεί να καταγράφεται υπερπροσφορά.

Τα αποθέματα LME εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 20.000 τόνους τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters τον Ιανουάριο όλοι οι αναλυτές προεξόφλησαν πλεόνασμα προσφοράς και φέτος στην αγορά του ψευδαργύρου.

Η Κίνα φαίνεται έτοιμη να απορροφήσει σημαντικό μέρος αυτού του πλεονάσματος όπως ακριβώς γινόταν έως το 2021, όταν οι ετήσιες εισαγωγές εξευγενισμένου ψευδαργύρου κυμαίνονταν από 400.000 έως 700.000 τόνους.

Αυξανόμενη κυριαρχία στον μόλυβδο

Η Κίνα ήταν σταθερός καθαρός εισαγωγέας επεξεργασμένου μολύβδου κατά την περίοδο 2017-2020, αλλά μετατράπηκε σε καθαρό εξαγωγέα το 2021.

Έκτοτε, οι εξερχόμενες ροές αυξάνονται σταθερά: από 95.000 τόνους το 2021 ανέβηκαν σε 116.000 το 2022 και σε 188.000 το 2023. Ο απολογισμός του περασμένου έτους ήταν το υψηλότερο ετήσιο σύνολο από το 2007.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι υψηλότερες εξαγωγές επεξεργασμένου μολύβδου της Κίνας συνοδεύτηκαν από αυξανόμενες εξαγωγές μπαταριών μολύβδου, και κυρίως μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Ο όγκος των εξαγωγών των συγκεκριμένων μπαταριών αυξήθηκε κατά 25% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Η Κίνα είναι η πιο ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Όμως, όσο η εγχώρια ζήτηση για μπαταρίες μολύβδου οδεύει σε όρια κορεσμού, η Κίνα πιθανότατα θα εξάγει το πλεόνασμα τόσο των μπαταριών όσο και του μολύβδου που προορίζεται για την παραγωγή τους.

Αυτό σημαίνει ότι η δυτική αγορά δεν ανησυχεί πια μόνο για την κυριαρχία της Κίνας στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και για την αυξανόμενη κυριαρχία της στη βασική πρώτη ύλη παραγωγής τους, τον μόλυβδο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Αναδημοσίευση από energia.gr