Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

ΜΑΛΤΑ: ΕΧΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΟΣΚΑΡ!

Η Μάλτα είναι το μικρότερο κράτος της ΕΕ με πληθυσμό 542.000 κατοίκους με συνολική έκταση 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της γεωγραφικά είναι λίγο μικρότερη από τη Λευκάδα που εκτείνεται σε 324 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ όσοι Έλληνες την έχουν επισκεφτεί έχουν γοητευτεί από την ομορφιά της, καθώς σε πολλά σημεία το νησί θυμίζει την Ρόδο. Εξήγηση υπάρχει, πέρα από τις παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες.

Και τα δυο νησιά έχουν σαν βασικό υλικό κατασκευής κτιριακών υποδομών τους τον ασβεστόλιθο, ένα πέτρωμα, που διαθέτουν σε αφθονία και ως φαίνεται έχει σφραγίσει ανά τους αιώνες την αρχιτεκτονική τους, προσδίδοντας ταυτόχρονα και μια ανεπανάληπτη αίγλη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι αρκετά σημεία της Μάλτας και της Ρόδου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά όσο και εμβληματικά τοπόσημα και τελούν υπό την προστασία της Unesco.

Τη Μάλτα επισκέφτηκε πρόσφατα και ο κ. Γιώργος Μαργώνης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Παπαστράτος”. Την κυριότερη εντύπωση του την εξιστόρησε στο πάνελ του 1ου “REAL INVESTMENT SUMMIT” και ειδικότερα στη θεματική ενότητα: “Η δυναμική των ελληνικών προϊόντων – Προκλήσεις, νέες τεχνολογίες & επενδυτικό ενδιαφέρον” μιλώντας για την τεράστια έκπληξη, που ένιωσε, όταν πληροφορήθηκε πως η εγχώρια βιομηχανία συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της Μάλτας.

Ένα νούμερο, όχι μόνο θεαματικό, αλλά και με ουσία καθώς η Μάλτα έχει κατορθώσει από το 2008 όταν και ενοποιήθηκε νομισματικά με την ΕΕ να κερδίζει συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές, χάρη στη βιομηχανία ηλεκτρικών και φαρμακευτικών προϊόντων της. Για την ιστορική σύγκριση και μόνο να αναφέρουμε πως η συμβολή του τουρισμού της Μάλτας στο ΑΕΠ είναι στο 15%.

Τη σχετική τοποθέτηση του κ. Μαργωμένου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί στο 4:24:18.

Την έκπληξη που αισθάνθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Παπαστράτος” είναι βέβαιο πως την ένιωσε και η πλειονότητα των παρευρισκόμενων στο REAL INVEST SUMMIT”. 

Και πως να μην συμβεί αυτό, όταν για παράδειγμα σε σχέση με τη Μαλτέζικη βιομηχανία, η συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας στην παραγωγή εγχώριου πλούτου, κατά το κοινώς λεγόμενο, ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9,1% το 2022 από 7,8% το 2019 και 7,6% το 2009, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασαν από κοινού η Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ.

Παρεμπιπτόντως, σε όλα τα πάνελ συζητήσεων του Ιnvest Summit ήταν ένας ο κοινός παρανομαστής. Η ανάγκη επαναβιομηχάνισης της Ελλάδας με άμεσες επενδύσεις, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού προφίλ της Ελληνικής Οικονομίας

Το τι ακριβώς σημαίνει άμεση επένδυση, βιομηχανία με υψηλή ανταγωνιστικότητα και αμιγώς εξαγωγικό προσανατολισμό την περιέγραψε στην ίδια εκδήλωση ο Κύριος Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στην Ελλάδα και Πρόεδρος της “Ελληνικός Χρυσός” με στοιχεία και αριθμούς

“...στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επενδυθεί 1,3 δισ. δολ. και πρόκειται να επενδυθούν ακόμη 1,9 δισ., ενώ η αξία των εξαγωγών 1 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. στο μέλλον με την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας με ετήσια αξία εξαγωγών στα 200 εκατ. ευρώ, η οποία θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ με τις εξαγωγές του μεταλλεύματος των Σκουριών, αποτελώντας τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του λιμένα Θεσσαλονίκης’

Την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Eldorado Gold στην Ελλάδα και Προέδρου της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί πηγαίνοντας με τον κέρσορα σας στο 4:13:17

Στην πατρίδα μας έχουμε απόλυτη ανάγκη από πάρα πολλές ακόμη επενδύσεις σαν της "Ελληνικός Χρυσός" και έχουμε αργήσει πάρα πολύ να το συνειδητοποιήσουμε. Μακάρι, η καλή εικόνα που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αναφορικά με το “εύκρατο κλίμα επενδύσεων” να εδραιωθεί και στο εσωτερικό με την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου για τη βιομηχανία.