ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΔΙΠΛΟ ΜΠΛΟΚΟ ΡΑΑΕΥ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ η τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας που αφορούν τον ενεργειακό τουρισμό. Πέντε μήνες, μετά την αρχική εξαγγελία των αλλαγών από το ΥΠΕΝ, οι αλλαγές μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία.
Τονίζεται ότι ο ενεργειακός τουρισμός πλήττει διπλά την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου: όχι μόνο διότι συσσωρεύονται απλήρωτες οφειλές αλλά και επιπλέον διότι δημιουργείται μια κακή κουλτούρα αποφυγής πληρωμών σε μερίδα του καταναλωτικού κοινού.
Το άρθρο 42
Πρόκειται για το άρθρο 42, το οποίο αναμένεται να επαναδιατυπωθεί με περιορισμούς στη δυνατότητα μετακίνησης ενός καταναλωτή από προμηθευτή σε προμηθευτή. Η ελευθερία μετακίνησης από προμηθευτή σε προμηθευτή που προβλέπει το άρθρο 42 θα περιορίζεται σε δύο περιπτώσεις για την περίπτωση των οικιακών καταναλωτών.
Ο πρώτος αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία ο Προμηθευτής έχει υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ εντολή απενεργοποίησης μετρητή πελάτη.
Ο δεύτερος περιορισμός μετακίνησης μπαίνει όταν κάποιος πελάτης έχει επισημανθεί ως υπερήμερος στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από δύο διαφορετικούς προμηθευτές και ακολουθεί και τρίτη εντολή επισήμανσης από το νέο μετρητή.
Το αγκάθι του ενεργειακού τουρισμού
Η αντιμετώπιση του προβλήματος του ενεργειακού τουρισμού εκκρεμεί από το 2020 όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που προέβλεπε ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά την μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή.
Το καλοκαίρι του 2021 η ΡΑΑΕΥ γνωμοδότησε ότι είναι δυνατόν να γίνεται αποκοπή της ηλεκτροδότησης και από τον προηγούμενο πάροχο εφόσον δεν εξυπηρετούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης το θέμα πήγε πίσω.
Το Φθινόπωρο του 2023 η γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ προέβλεπε τη δυνατότητα αποκοπής του καταναλωτή που έχει αφήσει οφειλές από τον πάροχο από τον οποίο έφυγε.
Ακολούθησαν τον Οκτώβριο οι σχετικές ανακοινώσεις από το κ. Σκυλακάκη ο οποίος δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας ώστε να θέσει φραγμούς στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπλοκάροντας την μετακίνηση του καταναλωτή αν έχει αφήσει ήδη απλήρωτες οφειλές σε δύο παρόχους και επιχειρεί να αφήσει και σε τρίτο.
Εκτιμάται, πως το 2023 οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί που άφησαν πίσω, στην προηγούμενη ή τις προηγούμενες εταιρίες προμήθειας, οι κακοπληρωτές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα αναφέρει:
Η αλλαγή Προμηθευτή επιτρέπεται σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τις ακόλουθες δύο:
Στην περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί από τον Προμηθευτή στον Αρμόδιο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 39 του παρόντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί και είναι ενεργή Εντολή Επισήμανσης του Πελάτη ως υπερήμερου στο σύστημα του αρμόδιου Διαχειριστή από δύο (2) διαφορετικούς Προμηθευτές και προστίθεται νέα Εντολή Επισήμανσης από τον τρέχοντα Προμηθευτή για την Βασική Κατηγορία των Οικιακών Πελατών.
Στην περίπτωση κατά την οποία έχει υποβληθεί και είναι ενεργή Εντολή Επισήμανσης του Πελάτη ως υπερήμερου στο σύστημα του αρμόδιου Διαχειριστή από δύο (2) διαφορετικούς Προμηθευτές για τη Βασική Κατηγορία των Μη Οικιακών Πελατών.»
Πηγή: imerisia.gr
Σχόλια