ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΜΟΣΧΑ: ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ
Τον Σεπτέμβριο του 2004, στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσσετίας η ρωσική κοινή γνώμη συγκλονίζεται μετά την εισβολή Τσετσένων ισλαμιστών σε σχολείο, όπου ακολούθησε τριήμερη ομηρία 1.100 ανθρώπων, με τη γνωστή κατάληξη του τραγικού θανάτου 333 (186 ήταν παιδιά) εξ αυτών, όταν εισέβαλαν στο κτήριο οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις. Μέχρι σήμερα αποτελεί την επονομαζόμενη σφαγή του Μπεσλάν.
Δύο χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2002, περίπου 50 ένοπλοι Τσετσένοι ισλαμιστές εισβάλουν με βαρύ οπλισμό στο θέατρο Ντουμπρόβκα, κρατώντας ομήρους 850 ανθρώπους. Το αιματοκύλισμα δεν αποφεύχθηκε και εκεί, αφού με την εισβολή των ρωσικών ειδικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους περίπου 130 όμηροι και όλοι οι τρομοκράτες.
Οι δύο αυτές μαύρες σελίδες της σύγχρονης ρωσικής ιστορίας αποτέλεσαν ένα σκληρό μάθημα για τον νέο τότε Ρώσο πρόεδρο και πεπειραμένο λόγω της θητείας του στην KGB, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αλλάξει πολλά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για μια 20ετία η Ρωσία δεν αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών, εκτός της επίθεσης στο μετρό της Μόσχας το 2010, στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρυ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι.
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο κύκλος του αίματος επανήλθε στην ταλανιζόμενη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ρωσία, λίγες μέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε, εντελώς τυπικά, την πέμπτη του θητεία στο τιμόνι του Κρεμλίνου.
Η επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus της Μόσχας που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους έθεσε εκ νέου μια βαριά ατζέντα που η αλήθεια είναι πως άρχισε να σκονίζεται μετά τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους και την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Τα καλάσνικοφ όμως που δονούσαν τον αχανή συναυλιακό χώρο υπενθύμισαν με τον χειρότερο τρόπο ότι ο ισλαμικός εξτρεμισμός είναι εδώ και είναι έτοιμος για κλιμάκωση, σε μια χρονιά που το Παρίσι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, διοργάνωση που αποτελεί παραδοσιακά στόχο των ισλαμοτρομοκρατών.
Το Ισλαμικό κράτος, οι πυρήνες και… η Αφρική
Για τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ, Μιλιτάδη Σαρηγιαννίδη, προχθές η μπίλια απλά έκατσε στη Μόσχα, αφού ο στόχος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε.
«Στόχος μπορεί να είναι οτιδήποτε πρεσβεύει έναν δυτικό τρόπο ζωής, όπως ένα κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που έχει συμβεί και παλιότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ζητούμενο η κλιμάκωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Ρωσία, αφού αυτό που συνέβη την Παρασκευή δεν είναι μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως την περίοδο του πολέμου στην Τσετσενία.
«Αυτό που συνέβη στη Μόσχα δείχνει πρώτον ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την ισλαμική τρομοκρατία, δεύτερον ότι ανά πάσα στιγμή ο δυτικός τρόπος ζωής αποτελεί στόχο των ισλαμοκτρομοκρατών και τρίτον είναι σίγουρο πως μέχρι να φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί αυτές οι επιθέσεις θα ενταθούν στην Ευρώπη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άλλωστε είναι κάτι το οποίο θεωρείται δυτικόφερτο και ντε φάκτο είναι στόχος των ισλαμοτρομοκρατών», σημειώνει ο καθηγητής.
Όπως και να ‘χει η προχθεσινή επίθεση δεν είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε έχει να κάνει με τον τρόπο που χειρίζεται η Ρωσία παγωμένες κρίσεις όπως αυτή της Οσσετίας ή της Ινγκουσετίας, κάτι που έχει κλείσει ούτως ή άλλως με το που τα βρήκαν Πούτιν και Καντίροφ.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η νέα ταχύτατη επέκταση του Ισλαμικού Κράτους μέσω πυρήνων του, που δραστηριοποιείται επί της αρχής στην «περιοχή του Λεβάντε», τη Συρία και το Ιράκ, όμως ξεφεύγει πια από εκεί, έχοντας πυρήνες παντού και κυρίως στην Αφρική.
«Το λίκνο της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι η Αφρική, εκεί καλλιεργείται ο εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση και από εκεί θα έρθουν οι επόμενες απειλές για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα», τονίζει ο κ. Σαρηγιαννίδης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτός ο φόβος σχετίζεται ξεκάθαρα με τις αθρόες μεταναστευτικές ροές της υποσαχάριας Αφρικής.
Η Daesh, η Συρία και ο Πούτιν
Η σκληρή μισθοφορική συμπεριφορά των τρομοκρατών στον συναυλιακό χώρο Crocus που δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ και να σκοτώσουν παιδιά παραπέμπει σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες στην οργάνωση Daesh, που συνηθίζει να εμφανίζεται σε πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο λέκτορας Οικονομικών και Ακαδημαϊκής Αραβικής Γλώσσας και γεωπολιτικός αναλυτής Βαγγέλης Μπασάρ Μούσα, «ως ορολογία η οργάνωση Daesh όταν στήθηκε, έγινε αρχικά με το γράμμα “Da”. Το “esh” συμπληρώθηκε με γνώμονα την εισβολή στον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Ωστόσο όταν είχε ξεκινήσει από το Ιράκ το 2013, αποφασίστηκε να εισβάλει στη Συρία, με στόχο τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους».
Το 2013, περίοδο που ο Πούτιν και ο Καντίροφ δεν είχαν έρθει σε συμφωνία, υπήρχε αντίδραση των Τσετσένων για την πολιτική του Ρώσου προέδρου στην πατρίδα τους, αναζητώντας αντίποινα για τον Χριστιανό Ορθόδοξο ηγέτη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ρώσοι μπήκαν στη Συρία γνωρίζοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες Τσετσένοι εκεί, όπως και οι Κινέζοι γνώριζαν ότι υπήρχαν εκεί χιλιάδες Ουιγούροι, δημιουργώντας ένα δυνατό μείγμα ισλαμικού εξτρεμισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Μούσα, «το ρωσικό-κινέζικο βέτο για την άμεση παύση του πυρός στην Γάζα, φέρνει νέες εξελίξεις με την Daesh να επανακάμπτει και να είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί εναντίον οποιουδήποτε κράτους της δύσης.
«Δεν θεωρείται απίθανο και ένα χτύπημα στην Κίνα το επόμενο διάστημα. Εδώ τα πράγματα είναι κρίσιμα. Η Daesh που λέμε ότι εξοντώθηκε, βλέπουμε να φουντώνει και πάλι», σημειώνει ο κ. Μούσα.
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Πηγή: voria.gr
Σχόλια