Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ: “Ο ΧΑΛΚΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ “ΧΡΥΣΗ” ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην καταλυτική αξία και σημασία των μεταλλικών ορυκτών του Ελλαδικού χώρου και ειδικότερα του χαλκού της ΒΑ Χαλκιδικής στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης αλλά και της ευρωπαϊκής αυτονομίας στάθηκε ο Πρόεδρος της "Ελληνικός Χρυσός" Χρήστος Μπαλάσκας, κατά τη διάρκεια διαδοχικών τοποθετήσεων του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφορικά με την συμβολή της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην πράσινη μετάβαση, αλλά και τις προκλήσεις του εξορυκτικού κλάδου σε σχέση πάντα με την προώθηση των Στρατηγικών Πρώτων Υλών μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη παγκόσμια συγκυρία που βιώνουμε.

Ο κ. Μπαλάσκας τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει, το 10% των αναγκών της ΕΕ σε πρώτες ύλες, χάρη στον ήδη διαπιστωμένο σε αξία ορυκτό πλούτο της αξίας 72 δις ευρώ. Επιπλέον, ο κ. Μπαλάσκας επισήμανε πως αυτή η ώθηση για ανάπτυξη και ευημερία που μπορεί να προσφέρει ο ελληνικός ορυκτός πλούτος για να γίνει πράξη απαιτείται ένα μοντέρνο όσο και απλοϊκό αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο εκτός από τις αναγκαίες ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα μπερδεύει και δεν θα καθυστερεί εξορυκτικές εταιρείες και επενδυτές. 

“Δεν γίνεται ένα μεταλλείο για να λειτουργήσει να πρέπει να περάσουν 16 χρόνια. Πως να πιάσει έτσι μια εταιρεία περιβαλλοντικούς στόχους;” υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η ελληνική πολιτεία έχει αντιληφθεί την αναπτυξιακή διάσταση της αξιοποίησης των στερεών ορυκτών πόρων είπε ότι «θα έλεγα πως καθυστέρησε αλλά ναι, τόσο η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη συνολικά έχουν κατανοήσει τη σημασία των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών και γι’ αυτό γίνονται κινήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, που αποσκοπούν στη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τρίτες χώρες»

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι “η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να κινητοποιήσει επενδύσεις άνω του μισού δισ. με μακροπρόθεσμο στόχο την αύξηση της συμβολής της στο ΑΕΠ της χώρας από 3% που είναι σήμερα, παρά τις γεωστρατηγικές και ενεργειακές προκλήσεις. Λόγω των κρίσιμων τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα, η ζήτηση για κρίσιμες πρώτες ύλες προβλέπεται να αυξηθεί δραστικά.”

Αθανάσιος Κεφάλας Πρόεδρος Immerys Greece: “Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση”

Ο Πρόεδρος της “Imerys Grrece” και  πρώην πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Αθανάσιος Κεφάλας κατά τη διάρκεια δικής του τοποθέτησης στο πάνελ στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη επανεμφάνισης και των βασικών μετάλλων στο τραπέζι των συζητήσεων που αφορούν τα επίμαχα ζητήματα της εφοδιαστικής επάρκειας σε ορυκτά που οδηγούν στην επίτευξη της πράσινης συμφωνίας επισημαίνοντας πως "χωρίς τσιμέντο και αδρανή υλικά δεν θεμελιώνονται οι ανεμογεννήτριες".

 Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι "τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων υιοθέτησαν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ήδη από το 2006. Η κυκλική οικονομία είναι ήδη παρούσα στο κλάδο μας όχι επειδή “είναι μόδα” αλλά γιατί “αυτό χρειαζόμαστε” και, μεταξύ άλλων, εφαρμόζουν:

-“Όχι μία τρύπα στο έδαφος, όχι μια τρύπα στην κοινωνία”, όταν με την ολοκλήρωση της εξόρυξης η έκταση επιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό στη προηγούμενη χρήση ή και σε μετα-μεταλλευτικές χρήσεις με υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

-Αξιοποίηση «δευτερογενών κοιτασμάτων», δηλαδή κοιτασμάτων που δεν δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές διεργασίες αλλά είναι παραπροϊόντα παλιότερων διεργασιών. Παράδειγμα τέτοιας αξιοποίησης είναι η σχεδιαζόμενη ανάκτηση των σπανίων γαιών σκάνδιο και γερμάνιο από τα παραπροϊόντα της Ελληνικής μεταλλουργίας αλουμίνας-αλουμινίου.

Πέραν από τις μεγάλες ποσότητες μετάλλων που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η μετάβαση στην Εποχή της Πράσινης Ενέργειας, μία σειρά από άλλα ορυκτά είναι κρίσιμα σε αυτή τη μετάβαση παρ’ όλο που αυτό δεν είναι τόσο γνωστό.

Παράδειγμα τέτοιων ορυκτών είναι ο χαλαζίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών στοιχείων και των chips και ο γραφίτης που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτροκίνησης.»

Αναφερόμενος στις ενεργειακές ανάγκες του εξορυκτικού κλάδου ο κ. Κεφάλας επεσήμανε ότι "τα λατομεία και τα μεταλλεία και ειδικά τα υπόγεια είναι σημαντικοί καταναλωτές ενέργειας, κυρίως ηλεκτρικής, για φωτισμό, αερισμό και ως ένα βαθμό για κίνηση. Η αντικατάσταση των ντηζελοκινητήρων θα οδηγήσει σε ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε ηλεκτροκίνητο εξοπλισμό αλλά και αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας" και έκλεισε λέγοντας με έμφαση τα εξής: “Ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε. Ζητάμε ισότιμη μεταχείριση”.

Δημήτρης Λιανός Plant Manager Heidelberg Materials Hellas

Αναφερόμενος στον κλάδο των αδρανών ο κ Δημήτρης Λιανός Plant Manager στην Heidelberg Materials Hellas S.A. επεσήμανε ότι «τα αδρανή υλικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κλάδο των δομικών υλικών, του τσιμέντου και σκυροδέματος και των κατασκευών, οπότε, τον κλάδο των αδρανών υλικών πρέπει να τον βλέπουμε μέσα από το πρίσμα όσον αφορά τις επιπτώσεις του στην Ελληνική οικονομία.

Χωρίς τα αδρανή υλικά δεν θα υπήρχαν υποδομές, όπως αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, κτήρια, σιδηρόδρομος κλπ. Ανάπτυξη και Πράσινη μετάβαση χωρίς τον κλάδο των δομικών υλικών και κατασκευών δεν νοείται. Αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας και συμβάλλουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι «η χρήση των υλικών κατεδαφίσεων-κατασκευών συμβάλλει στη μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας και στην εξοικονόμηση ορυκτών πόρων, στο μέτρο βέβαια που αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αποτελούν βασικό πυλώνα της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης των λατομείων αδρανών υλικών. Στην Ελλάδα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση υλικών κατεδαφίσεων-κατασκευών, όμως τα επίπεδα ανακύκλωσής τους είναι ακόμα χαμηλά.

Διονύσης Γκούτης Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ: “Δεν έχουμε αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρει ο ορυκτός πλούτος μας”

Ο Διονύσης Γκούτης, Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του επισήμανε το τεράστιο έργο που έχουν επιτελέσει οι Έλληνες επιστήμονες γεωλόγοι στην καταγραφή του Ελληνικού Ορυκτού Πλούτου, επισημαίνοντας όμως τη μη αξιοποίηση αυτού του έργου και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει το ελληνικό υπέδαφος.

Επιπλέον ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες σε βωξίτη και χαλκό, απαιτείται όμως η λήψη αποφάσεων σε θεσμικό, αδειοδοτικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για να εισπράξει η Ελλάδα τα οφέλη των πλούσιων κοιτασμάτων της.

Στο πάνελ έδωσε το παρόν και ο Ραλφ Κιούμπι, Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, γνωστότερο ως Euromines”, ο οποίος χάρισε στους παρευρισκόμενους ένα παράδειγμα εξαιρετικά χαρακτηριστικό αναφερόμενος στην άνιση μεταχείριση που έχουν οι Ευρωπαϊκές εξορυκτικές εταιρείες σε σχάση με άλλες από τρίτες χώρες

"Η Ινδονησία διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα νικελίου παγκοσμίως . Τη στιγμή που εμείς φορολογούμαστε ακόμη και για τις ελάχιστες εκπομπές αερίων, οι βιομηχανίες της Ινδονησία εκπέμπουν 18 φορές υψηλότερα ποσότητες διοξειδίων του άνθρακα και πωλούν το νικέλιο σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα."

Ακολουθούν τα 2 βίντεο με ολόκληρες τις συζητήσεις που υπήρξαν στο '9ο DELPHI FORUM" για τη συνεισφορά της εξορυκτικής βιομηχανίας στην πράσινη μετάβαση. και τις ευρύτερες προκλήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Πηγή:  ΣΜΕ και Ελληνικός Χρυσό