Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ: CHALLENGE ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

Πριν 1 χρόνο ακριβώς και σύμφωνα με τη λίστα που έφερε στη δημοσιότητα το παγκοσμίου βεληνεκούς ιστολόγιο mining.com, το μεταλλείο των Σκουριών βρισκόταν μέσα στη λίστα με τα 10 υπό κατασκευή μεταλλεία παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 5η θέση!

Σε μια πρώτη ανάγνωση της πολύ σπουδαίας είδησης για την Ελλάδα και την Ε.Ε διαπιστώσαμε πως το μεταλλείο των Σκουριών ήταν (και παραμένει) το μοναδικό υπο κατασκευή μεταλλείο στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές συγκυρίες σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν τις Σκουριές εξαιρετικά πολύτιμες για την ενδυνάμωση της εφοδιαστικής ασφάλειας της Ε.Ε, ιδίως σε ότι αφορά το χαλκό. Και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Ο χαλκός είναι πλέον περιζήτητη πρώτη ύλη για την πράσινη ανάπτυξη. Εδώ έρχεται η δεύτερη ανάγνωση της λίστας του mining.com. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό και την εξόρυξη νέων κοιτασμάτων χαλκού με βάση και την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση του, η οποία αναμένεται να φτάσει στην απόλυτη κορύφωση το 2040 με 40 εκατομμύρια τόνους. Δεν υπάρχουν όμως στον άμεσο χρονικό ορίζοντα νέα επενδυτικά σχέδια για μεταλλεία χαλκού.

Το ασύμφορο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τα προβλήματα αντίληψης και κατανόησης που εμφανίζουν οι κατά τόπους πολιτικές διοικήσεις στην αναπτυγμένη δύση, αφενός για την σπουδαιότητα των μετάλλων και των ορυκτών στην καθημερινότητα μας και αφετέρου στην ανάγκη διακοπής της εφοδιαστικής εξάρτησης από τρίτες χώρες έχουν προκαλέσει ένα γενικευμένο κλίμα υποεπένδυσης.

Γι’ αυτό και οι μόνες ειδήσεις που φιγουράρουν το τελευταίο διάστημα στο παγκόσμιο εξορυκτικό στερέωμα είναι εκείνες οι ειδήσεις που αφορούν τα ποσοστά και τα μερίδια εξαγοράς εξορυκτικών εταιρειών από ομόλογες τους. 

Αυτή η πρακτική κρίνεται οικονομικά πιο συμφέρουσα από τα να δοθούν κεφάλαια για γεωλογικές έρευνες και κατόπιν να δοθούν και άλλα ποσά για την κατάθεση μελετών οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και με αυτό τον τρόπο να έχει περάσει κοντά μια 20ετία για να ανοίξει ένα μεταλλείο

Λόγω αυτών των παραμέτρων η τιμή του χαλκού έχει ξεπεράσει τις 10.000 δολάρια τον τόνο με το ράλι της τιμής του να μην δείχνει σταθερότητα ως προς την ανοδικότητα.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι Σκουριές προσεχώς αναμένεται να αποτελέσουν έναν παραγωγικό κόμβο που συνδέεται ευθέως και με την αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής ασφάλειας της ΕΕ.

Η Ευρώπη το πόσο έχει ανάγκη από την συμβολή της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα το έδειξε ξεκάθαρα με την στρατηγική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης στην επένδυση των Σκουριών με ποσό 81,5 εκατ. Δολαρίων Καναδά, αλλά και με το νέο κανονιστικό πλαίσιο του κανονισμού 2024/1252, στο οποίο Ελλάδα και τα λοιπά μέλη της ΕΕ καλούνται να γίνουν πολύ πιο ενεργές στην εξόρυξη και την παραγωγή πρώτων υλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτός ο κανονισμός ζητάει από τα κράτη – μέλη η διαδικασία αδειοδότησης για έργα στρατηγικής σημασίας να μην υπερβαίνει τους 27 μήνες και τους 15 μήνες για έργα στρατηγικής σημασίας που περιλαμβάνουν μόνο επεξεργασία ή ανακύκλωση.


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, στα βεβαιωμένα αποθέματα όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ο χαλκός πλησιάζει τους 740.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,52% και 0,87γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,6 εκατ. ουγγιές.

Η επένδυση της Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της την “Ελληνικός Χρυσός”, με βάση τα παραπάνω στοιχεία έχει τη απόλυτη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα ως μια από τις σπουδαιότερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη και παράλληλα να την φέρει με βεβαιότητα μέσα στις 3 πρώτες χώρες παραγωγής χρυσού της ευρωπαϊκής ηπείρου, χάρη στους 100 τόνους χρυσού που διαθέτει το κοίτασμα των Σκουριών.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

  • 1.400 σταθερές και πολύ καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

  • 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια του κατασκευαστικού έργου

Στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, θα γίνει επένδυση 80 εκατ. δολαρίων σε προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων προς όφελος τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, προβλέπεται και η σύσταση Πρότυπου Τεχνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για την συνεχή επιμόρφωση και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά τα οφέλη για την Εθνική Οικονομία αυτά υπολογίζονται σε:

  • φορολογικά έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων για το Δημόσιο

  • και εισφορές άνω των 4 δισ. δολαρίων σε εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.

Αξίζει και εδώ να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για το οικονομικό έτος 2022 δόθηκαν στην τοπική κοινωνία 1,45 εκατομμύρια ευρώ σε έργα και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με τον δήμο Αριστοτέλη να αναδεικνύεται σε πανελλήνιο πρωταθλητής εσόδων στα μεταλλευτικά τέλη, που εισέπραξε το 2022 με ποσοστό 95,7% (!!!) 95,7% (!!!) σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Ένα συντριπτικό ποσοστό που μεταφράστηκε λογιστικά στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.