Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NET ZERO INDUSTRY ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την τελική έγκριση της πράξης για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών σήμερα, η οποία θέτει την ΕΕ σε καλό δρόμο για την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγικών ικανοτήτων της στον τομέα των βασικών καθαρών τεχνολογιών. 

Με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τον τομέα της μεταποίησης καθαρής τεχνολογίας, η NZIA θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της βιομηχανικής βάσης της ΕΕ και θα στηρίξει τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Με την πράξη για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, η ΕΕ διαθέτει πλέον ένα κανονιστικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε γρήγορα την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. 

Η πράξη δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για τους τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών έως το 2050. Η ζήτηση αυξάνεται στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και είμαστε πλέον εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε σε μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης με ευρωπαϊκή προσφορά.»

Με την τόνωση της εγχώριας παραγωγής τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών στην ΕΕ, η NZIA θα μειώσει τον κίνδυνο αντικατάστασης των εξαρτήσεων από ορυκτά καύσιμα από τεχνολογικές εξαρτήσεις από εξωτερικούς παράγοντες. 

Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει στο να καταστεί το ενεργειακό μας σύστημα καθαρότερο και ασφαλέστερο, με οικονομικά προσιτές και οικιακές καθαρές πηγές ενέργειας να αντικαθιστούν τις ασταθείς εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Κύρια μέτρα της πράξης

Για να καταστεί η ΕΕ πρωτοπόρος στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, η NZIA καθορίζει δείκτη αναφοράς για την παραγωγική ικανότητα στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 40 % των ετήσιων αναγκών ανάπτυξης της ΕΕ έως το 2030. Ο δείκτης αναφοράς παρέχει προβλεψιμότητα, βεβαιότητα και μακροπρόθεσμα μηνύματα στους κατασκευαστές και τους επενδυτές και επιτρέπει την παρακολούθηση της προόδου. 

Για τη στήριξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση της διαθεσιμότητας τόπων αποθήκευσης CO2 στην Ευρώπη, η NZIA θέτει επίσης ως στόχο 50 εκατ. τόνους ετήσιας ικανότητας έγχυσης σε τόπους αποθήκευσης CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς της ΕΕ έως το 2030.

Εκτός από τον καθορισμό στόχων, ο νέος κανονισμός βελτιώνει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις σε τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών μέσω της απλούστευσης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης, της μείωσης του διοικητικού φόρτου και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στις αγορές. 

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την κυβερνοασφάλεια και άλλα ποιοτικά κριτήρια στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για καθαρές τεχνολογίες και τις δημοπρασίες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να στηρίξουν ένα σύνολο τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας, οι πυρηνικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες υδρογόνου, οι μπαταρίες και οι τεχνολογίες δικτύου, θεσπίζοντας «στρατηγικά έργα» που θα επωφελούνται από καθεστώς προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, συντομότερα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης και εξορθολογισμένες διαδικασίες.

Ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, τα χημικά προϊόντα ή το τσιμέντο, που παράγουν κατασκευαστικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών και επενδύουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μπορούν επίσης να υποστηριχθούν μέσω των μέτρων της πράξης. Η δημιουργία κοιλάδων επιτάχυνσης μηδενικών καθαρών εκπομπών θα διευκολύνει περαιτέρω τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών βιομηχανικής δραστηριότητας μηδενικών καθαρών εκπομπών στην ΕΕ.

Η NZIA περιλαμβάνει μέτρα για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την καινοτομία με τη δημιουργία ακαδημιών της βιομηχανίας των μηδενικών καθαρών εκπομπών για την κατάρτιση 100,000 εργαζομένων εντός τριών ετών και τη στήριξη της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων. 

Θα δημιουργηθούν ρυθμιστικά δοκιμαστήρια για τη δοκιμή καινοτόμων τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών υπό ευέλικτους κανονιστικούς όρους. Τέλος, η πλατφόρμα Net-Zero Europe θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, όπου η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ μπορούν να συζητούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, καθώς και να συγκεντρώνουν απόψεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή: energypress.gr