Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΥΠΕΝ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΜΟΝΟ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΥΣΙΜΗΣ ΥΛΗΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Να απορροφήσει τους κραδασμούς που δημιουργούν τα μέτρα πυροπροστασίας επιχειρεί κυβέρνηση εν μέσω θέρους, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να διαμηνύει χθες στους πολίτες μια πιο light έκδοση των απαιτήσεων του νόμου.

Οι ενέργειες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που ανάγονται σε μείζονα προτεραιότητα για το φετινό καλοκαίρι όπως είπε είναι ενδεικτικές και αυτό που προέχει είναι το καθάρισμα της καύσιμης ύλης και τα κλαδέματα. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μην ακουμπάει το κλαδί του πεύκου στα παντζούρια ή πάνω από τη σκεπή ενός σπιτιού» είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σκυλακάκης.

Μάλιστα τη ρύθμιση για τους κανόνες πυροπροστασίας που φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη όπως είπε ο υπουργός «την βρήκε» στο υπουργείο καθώς θεσπίστηκε πέρσι με πέντε μήνες διαβούλευση (!) και τροποποίησε πριν ένα μήνα ώστε τα μέτρα πυροπροστασίας να είναι ενδεικτικά. 

«Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα απαιτηθεί», είπε ο κ. Σκυλακάκης μεταθέτοντας σε μεταγενέστερο χρόνο τα πιο απαιτητικά και περισσότερο κοστοβόρα μέτρα που για κάποιους ιδιοκτήτες μπορεί να ισοδυναμούν με δαπάνη ανάλογη του να ξαναχτίσουν την κατοικία τους από την αρχή!

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 21 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κτίσμα που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων θα πρέπει να προσλάβουν ειδικό (μηχανικό ή δασολόγο) για να εκπονήσει την Τεχνική Έκθεση και το Έντυπο Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας, με μία επιβάρυνση που υπολογίζεται περί τα 500 ευρώ. Δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για σπίτια που βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Στη συνέχεια πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την τήρησή τους. Αντίστοιχη δήλωση έχουν υποχρέωση να κάνουν οι πολίτες έως τα τέλη του μήνα δίχως να χρειάζεται η πρόσληψη ειδικού για τον καθαρισμό οικοπέδων (χωρίς κτίσμα). 

Η δήλωση αυτή γίνεται στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας και αφορά αστικά ακίνητα με την διαδικασία καθαρισμού να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα, αραίωση της θαμνώδους βλάστησης, μεταφορά υπολειμμάτων καθαρισμού κλπ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί μετριάσει τον θόρυβο που έχει προκληθεί με τα μέτρα πυροπροστασίας και να ξεδιαλύνει το τοπίο από το κύμα άστοχων στην παρούσα φάση και πολυδάπανων επεμβάσεων σε σπίτια που βρίσκονται πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι ευθύνες τους για να συμμορφωθούν με το πλαίσιο του νόμου. 

Το μπέρδεμα μεγαλώνει καθώς άλλο καθεστώς ισχύει για τα οικόπεδα με κτίριο σε απόσταση 300 μέτρων από δασικές περιοχές και δάση που είναι στην ευθύνη του ΥΠΕΝ και άλλο για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που χειρίζεται ξεχωριστά (άγνωστο γιατί) το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Μπροστά στο μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά στην οποία οι επαγγελματίες καλούνται με το αζημίωτο να επιλύσουν το γόρδιο δεσμό με την κατάρτιση των τεχνικών εκθέσεων, ο κ. Σκυλακάκης επιχείρησε χθες να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να ξεκαθαρίσει το νέο πλαίσιο.

Μόνο κλάδεμα

Όπως τόνισε για τις αντιπυρικές εκθέσεις για τα ακίνητα οι μηχανικοί δεν έχουν την υποχρέωση να κάνουν όλες τις παρεμβάσεις αλλά ενδεικτικές και σε συνεργασία με τους πολίτες ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό για την προστασία του δάσους. 

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα στο δάσος οφείλουν όσοι έχουν κτίσματα να πάρουν μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν μια πιθανή πυρκαγιά» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Αν χρειάζεται όπως είπε ο υπουργός να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση αυτό θα γίνει, αρκεί ο κόσμος να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και να κλαδέψει τα δέντρα που κινδυνεύουν να γίνουν εύφλεκτη ύλη. «Πολλοί έχουν έξω από το σπίτι ξύλα για να ζεσταίνουν το τζάκι τους ή φιάλες φυσικού αερίου. Όλα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου έρχονται την ίδια μέρα που ο Συνήγορος του Πολίτη σε παρέμβασή του κάνει λόγο για μέτρα που δημιουργούν ένα υπέρμετρο οικονομικό κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ στον κόσμο (π.χ κατασκευή μάντρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας ακόμη και αντικατάσταση στέγης κ.α». 

Σε άλλο μάλιστα σημείο, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό να μετακυλύει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες προστασίας από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες και μάλιστα με επαχθείς οικονομικούς όρους. 

Μάλιστα όπως τονίζει, ο κανονισμός πυροπροστασίας θίγει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας καθώς όσοι δεν ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του νόμου κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα.

Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε χθες ότι δεν συμμερίζεται τις ενστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι καθένας ασκεί την αρμοδιότητά του όπως νομίζει. «Την λήψη μέτρων απαιτεί ο θερμότερος χειμώνας και η θερμότερη Άνοιξη όλων των εποχών εξέλιξη η οποία μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», παρατήρησε ο υπουργός απαντώντας και στα «καρφιά» που δέχεται το υπουργείο για την ρύθμιση σε σχέση με τις ευθύνες της πολιτείας. «Μέσα στο δάσος που υπάρχει ένα ακίνητο ο μόνος που μπορεί να επέμβει είναι ο ιδιοκτήτης του. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα».

Πρόκειται, όπως είπε για μια γρήγορη αποκεντρωμένη διαδικασία που πρέπει να γίνει λόγω κλιματικών συνθηκών γιατί όπως υπογράμμισε είναι σημαντικό να αποτραπεί να πάρει φωτιά ένα σπίτι μέσα σε δάσος. «Αν πάρει φωτιά, η πυροσβεστική θα σταματήσει εκεί και θα δώσει τη μάχη της για να το σώσει». Τα σπίτια σβήνονται με χερσαίες δυνάμεις είπε και ανάφερε ότι ένα σπίτι που καίγεται αυξάνει την πιθανότητα να καούν κι άλλα σπίτια γιατί απορροφά πρόσθετους πόρους για να προστατευτεί.

Συνεργασία με τους μηχανικούς

Κατά τον ΥΠΕΝ ο μηχανικός πρέπει να λειτουργήσει και με μια ευελιξία. «Για παράδειγμα δεν μπορεί να έχει χτιστεί ένα εκκλησάκι μέσα σε ένα βουνό και να λέμε ότι πρέπει να επωμιστεί τεράστια έξοδα η κοντινή μητρόπολη για να λάβει τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται». Θα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και σε συνεργασία με την τεχνική έκθεση που θα εκπονηθεί από τον μηχανικό να προσαρμοστούν οι σχετικές παρεμβάσεις. 

Θα χρειαστεί να δούμε τις προδιαγραφές και ανάλογα με την εμπειρία να αποφασίσουμε τις κατευθύνσεις είπε ο υπουργός περιβάλλοντος και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή απαιτεί κουλτούρα συνεννόησης.

Πηγή: newmoney.gr