ΣΔΟΥΚΟΥ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ CO2
Τη δέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση της παραγωγής υδρογονανθράκων στον Πρίνο και την αποθήκευση CO2 εξέφρασε χθες από το βήμα της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου.
Με αφορμή τη συζήτηση για την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης του 1999, η ίδια τόνισε ότι οι υδρογονάνθρακες είναι μια πολύπλοκη επιχειρηματική δραστηριότητα, χρονοβόρος, δαπανηρή και εξειδικευμένη. Χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα ώστε να φτάσει σε σημείο ένας επενδυτής να προχωρήσει σε γεώτρηση.
Κατ' επέκταση, όταν υπάρχει μια σύμβαση του Δημοσίου με έναν ανάδοχο, έχει μια δυναμική. "Είναι λογικό να χρειάζονται τροποποιήσεις σε μια σύμβαση του 1999. Έχει προχωρήσει η επιστήμη και ο κλάδος από τότε", σχολίασε η υφυπουργός.
Απαντώντας σε θέσεις βουλευτών, η ίδια τόνισε ότι αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική ο αποκλειστικός εμπειρογνώμων για να την επίλυση τυχόν διαφορών.
Μιλώντας ευρύτερα για τις εν λόγω δραστηριότητες, ανέφερε ότι στο χάρτη βρίσκονται δύο περιοχές, του Πρίνου και της Ν. Καβάλας. Στην πρώτη υπάρχουν οι υποπεριοχές του Πρίνου, του Β. Πρίνου και του Έψιλον, ενώ από το 1981 παράγεται σταθερά πετρέλαιο και στις τρεις με ποσότητες γύρω στα 1.000 βαρέλια τα τελευταία χρόνια.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η πλήρης ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον με προοπτική αύξησης της παραγωγής και προς την κατεύθυνση αυτή βοηθήθηκε η Energean ώστε να λάβει με δάνειο με εγγύηση του Δημοσίου.
"Αν δεν κάναμε τίποτα σήμερα, τότε θα έληγαν οι άδειες παραχώρησης και ο ανάδοχος θα έπρεπε να παραδώσει το κλειδί και να αναλάβει το Δημόσιο όλο το κόστος αποκατάστασης των εγκαταστάσεων. Ειδικά για την εξέδρα Κ στη Ν. Καβάλα, θα έπρεπε να βρούμε ανεξάρτητο εργολάβο μέσω διαγωνισμού για την αποκατάσταση", υπογράμμισε.
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αυξηθεί ο χρόνος της σύμβασης στα 40 έτη ως το 2039 με σκοπό να συνεχιστεί η παραγωγή υδρογονανθράκων και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
"Καθώς μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση και νέες τεχνολογίες, θέλουμε να δώσουμε ένα όραμα στην περιοχή, να συνδέσουμε την εκμετάλλευση με άλλα έργα που έχουν ξεκινήσει από την ίδια εταιρεία, όπως η αποθήκευση CO2, που έχει περιβαλλοντική σημασία. Σήμερα έχουμε επιχειρήσεις που εκλύουν αρκετούς τόνους CO2. Θέλουμε να συνεχίσουν να πληρωνουν χρήματα για δικαιώματα ή θα βοηθήσουμε αυτούς τους μεγάλους παραγωγούς εκπομπών, να αποθηκεύουν το CO2 και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί;", ανέφερε η κα Σδούκου.
Έτσι, το ΥΠΕΝ ζήτησε από το Ταμείο Ανάκαμψης να δεσμευτούν ειδικοί πόροι για να δοκιμαστεί αυτή την τεχνολογία στη χώρα μας. Όπως ανέλυσε, η Ν. Καβάλα δεν επαρκεί για όλες τις ανάγκες, όμως είναι μια εντατική προσπάθεια και ένα έργο με αυστηρά ορόσημα: "Περάσαμε μέρος του ρυθμιστιοκύ πλαισίου, μελετάμε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κομισιόν για να γίνει τάχιστα και να βοηθηθεί η μετάβαση της περιοχής.
Τέλος, αναφερόμενη στα εργασιακά ζητήματα, η υφυπουργός σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε μια διαμάχη ανάμεσα στο σωματείο των εργαζομένων και τη διοίκηση της επιχείρησης σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πρίνου. Η αντιδικία έφτασε μέχρι την κατάληψη των εγκαταστάσεων που τελικώς έληξε στα τέλη του 2021.
"Στη συνέχεια η εταιρεία προχώρησε σε ορισμένες απολύσεις για όσους θεωρήθηκαν υπαίτιοι στα επεισόδια και σήμερα βρίσκεται το θέμα στα εργατικά δικαστήρια. Έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, έχουν εκδοθεί 5-6 πρωτόδικες αποφάσεις για συνολικά 180 πρώην εργαζόμενους που ζητούσαν ακύρωση των απολύσεων, οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες.
Παρόλα αυτά εργάζονται 150 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι Έλληνες εκτός από 10-15. Προφανώς γίνεται έλεγχος μέσω της ΕΔΕΥΕΠ και γνωρίζει αν ο ανάδοχος παραβιάζει ή όχι τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η συνέχιση της παραγωγής και έρευνας στον Πρίνο είναι προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ. Πρέπει να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας", κατέληξε η υφυπουργός.
Πηγή: energypress.gr
Σχόλια