Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΙΝΔΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΑΣΜΩΝ ΣΕ 25 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ

Η Ινδία ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία δημοπράτησης για περίπου 100 “μπλοκ” κρίσιμων ορυκτών, ως μέρος του πλάνου για την εξασφάλιση των εγχώριων προμηθειών πρώτων υλών που απαιτούνται για την τροφοδοσία της ενεργειακής μετάβασης.

Τα μπλοκ κοιτασμάτων αφορούν κρίσιμα ορυκτά όπως νικέλιο, λίθιο, κοβάλτιο και πλατίνα, μαζί με σπάνιες γαίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Νέο Δελχί ο γραμματέας ορυχείων .

«Το νομικό πλαίσιο έχει καθοριστεί και τα μπλοκ έχουν εντοπιστεί», δήλωσε ο γραμματέας ορυχείων Vivek Bharadwaj . Οι διαγωνισμός για την αναζήτηση προσφορών αναμένονται εντός της επόμενης διετίας.

Το κράτος της Νότιας Ασίας προσπαθεί να κατοχυρώσει την επάρκεια των κρίσιμων ορυκτών για να διασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία του και να ενισχύσει τη φιλοδοξία του να κάνει τη χώρα βασικό κόμβο κατασκευής μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη ενός ενεργειακού καθαρού μηδενικού στόχου, σχολιάζει το Bloomberg. Η Ινδία επί του παρόντος δεν εξορύσσει κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο σε τοπικό επίπεδο.

Προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε παγκόσμιους και τοπικούς εξορυκτικούς ομίλους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποζημιώσει το μισό κόστος έρευνας, είπε ο Bharadwaj. Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να θέσουν σε λειτουργία τα ορυχεία, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, η Ινδία άλλαξε τους κανόνες του θεσμικού πλαισίου εξόρυξης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την έρευνα και εκμετάλλευση κρίσιμων ορυκτών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν κλειδί για τη δημοπρασία μπλοκ λιθίου που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Τζαμού, στο Κασμίρ και στην πολιτεία Καρνατάκα.

Ορισμένες κρατικές εταιρείες έψαχναν και εκτός συνόρων για τέτοια περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες Coal India Ltd. και NTPC Ltd. έχουν σχέδια εξόρυξης. Η Khanij Bidesh India Ltd., μια κοινοπραξία τριών κρατικών εταιρειών, δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον λόγο, ώστε να εισέλθει στην αγορά των κρίσιμων ορυκτών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, κυρίως στην Αυστραλία και τη Νότια Αμερική.

Επιπλέον μέτρο για την Ινδία είναι η κατάργηση των τελωνειακών δασμών σε 25 πρώτες ύλες, που σε μεγάλο βαθμό εισάγονται. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται, το λίθιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες, ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην ενέργεια και τις μεταφορές. Στόχος είναι η προώθηση της επεξεργασίας αυτών των πρώτων υλών και η διασφάλιση της διαθεσιμότητάς τους σε σημαντικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αεροδιαστημική. 

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Nirmala Sitharaman, στην παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής χάλυβα και χαλκού, θα καταργηθούν επίσης οι βασικοί δασμοί για τα πρωτογενή προϊόντα σιδηρονικελίου και χαλκού. Σχεδιάζονται μειώσεις στους δασμούς σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα, προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία στην εγχώρια παραγωγή κοσμημάτων.

Η κυβέρνηση της Ινδίας στοχεύει γενικότερα να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγή και την ανακύκλωση των ως άνω ορυκτών, αλλά και να αποκτήσει αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό. Η εξόρυξη ορυκτών από υποθαλάσσια εξόρυξη, είναι ένα άλλο μέρος της στρατηγικής πρώτων υλών της Ινδίας και τα πρώτα δικαιώματα εξόρυξης πρόκειται να δημοπρατηθούν τώρα αφού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι ερευνητικές εργασίες.

Πριν από ένα χρόνο, η Ινδία δημοσίευσε την πρώτη της λίστα με κρίσιμα ορυκτά που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ασφάλεια. Προς το παρόν, τα περισσότερα από αυτά τα υλικά εισάγονται, αλλά περισσότερη εγχώρια παραγωγή και επενδύσεις στο εξωτερικό αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης. Η εστίαση εδώ γίνεται για τη γειτονική χώρα της Κίνας. 

Η σχέση με την Ινδία χαρακτηρίζεται εν μέρει από εδαφικές συγκρούσεις και οικονομικό ανταγωνισμό. Στον φετινό προϋπολογισμό της Ινδίας τονίζονται επίσης οι κίνδυνοι εξάρτησης από την Κίνα και τονίζει το σχεδόν μονοπώλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας στην παραγωγή και επεξεργασία σπάνιων γαιών.

Πηγή: oryktosploutos.net