ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ - ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ
Ενώ το φυσικό αέριο παραμένει στα ίδια επίπεδα και το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν εμφανίζει κάποια ουσιώδη διαφοροποίηση, εντούτοις οι τιμές της χονδρικής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να απειλούνται νέες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια για τους απλούς καταναλωτές.
Το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια αντίδρασης.
Εξετάζονται διάφορες παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων κυκλοφορούν σενάρια ακόμη και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολόγησης των "υπερκερδών” των ενεργειακών εταιρειών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως είχε συμβεί και για τα κέρδη της χρήσης του 2022.
Όμως η έκτακτη φορολόγηση για το επίμαχο διάστημα που έχουν αυξηθεί οι τιμές δεν είναι το μόνο μέτρο που εξετάζεται. Επιπλέον, ένα ακόμη όπλο που διαθέτει στα χέρια της η κυβέρνηση και μελετά να αξιοποιήσει είναι η επιστροφή του μηχανισμού πλαφόν στη χονδρική που επίσης είχε εφαρμοστεί στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Ένα τρίτο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιστροφή των επιδοτήσεων για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις υπέρογκες ανατιμήσεις που πιθανόν να επέλθουν τον Αύγουστο στα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου ενώ τονίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών το αρμόδιο υπουργείο θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη είχε χαρακτηρίσει το φαινόμενο των υψηλών τιμών στη χονδρική του ρεύματος ως συγκυριακό που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα αλλά αποδίδεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως οι αυξημένες τιμές και η ζήτηση σε αγορές όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αγοράς και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγει και η έρευνα του ρυθμιστή ΡΑΑΕΥ, που εξετάζει το θέμα των υψηλών τιμών της χονδρικής, των σημαντικών διακυμάνσεων και κατά πόσο αυτές είναι δικαιολογημένες.
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της ΡΑΑΕΥ δεν τεκμηριώνεται καταχρηστική συμπεριφορά των ελληνικών εταιρειών ηλεκτρισμού, οι οποίες εμφανίζονται να κάνουν θεμιτές προσφορές χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αθέμιτης κερδοσκοπίας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι υπήρχαν προσφορές για αγορά της ελληνικής παραγωγής ρεύματος από άλλες γειτονικές αγορές (Βουλγαρία) σε υψηλότερες τιμές.
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή υπήρχαν προσφορές για να εξαχθεί η ελληνική παραγωγή δηλώνει ότι η ελληνική αγορά ήταν πιο φθηνή σε σύγκριση με τις γειτονικές. Οι δε υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες αποδίδονται σε "μπινταρίσματα" που έγιναν στο ελληνικό ενεργειακό χρηματιστήριο από το εξωτερικό, δηλαδή από αγοραστές εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα να φουσκώσουν και οι ελληνικές τιμές.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αγορές της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, λόγω υπερφόρτωσης ή βλαβών στις διεθνείς διασυνδέσεις όπως συνέβη με τη γραμμή Ουγγαρίας Ρουμανίας, με αποτέλεσμα η Ρουμανική αγορά να αναζητεί ενέργεια από το νότο.
Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές ως συγκυριακό και ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης, της μη διαθεσιμότητας γραμμών μεταφοράς αλλά και της μη διαθεσιμότητας παραγωγής (τις προηγούμενες ημέρες είχε τεθεί εκτός ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας). Εκτιμάται δε ότι πιθανότατα μέχρι την επόμενη εβδομάδα μάλλον οι τιμές θα εξομαλυνθούν.
Μέχρι τότε, οι τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας έχουν πάρει εκ νέου φωτιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 191,13 ευρώ η μεγαβατώρα αυξημένη κατά 36%, ενώ σε υψηλά επίπεδα (176,33 ευρώ η μεγαβατώρα) διατηρείται και σήμερα.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τις βραδινές ώρες που εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και υπάρχει ακόμη υψηλή ζήτηση λόγω των κλιματιστικών, οι τιμές εκτινάσσονται ακόμη περισσότερο.
Χθες έφτασαν στα 600,01 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ σήμερα θα σπάσουν ρεκόρ έτους στα 650,01 ευρώ η μεγαβατώρα. Έστω και εάν πρόκειται για λίγες ώρες το βράδυ, γεγονός είναι ότι αυτές τις τιμές η ελληνική αγορά είχε να τις δει από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Και το χειρότερο είναι ότι οι τιμές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νέες αυξήσεις και για τα τιμολόγια λιανικής που αφορούν τους καταναλωτές. Η μέση τιμή χονδρικής του Ιουλίου αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 128,46 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Ιούνιο ο μέσος όρος ήταν στα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή έχουμε αύξηση που πλησιάζει το 30%.
Αυτή η αύξηση ενδέχεται να περάσει αυτούσια στα τιμολόγια του Αυγούστου εάν οι εταιρείες δεν αυξήσουν τα ποσοστά έκπτωσης που παρέχουν στους πελάτες τους, στα πράσινα τιμολόγια που είναι και τα πιο διαδεδομένα.
Έτσι με βάση την εικόνα της αγοράς, από τιμές της τάξης των 13,5 λεπτών η κιλοβατώρα που ισχύουν για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ενδέχεται να δούμε νέες αυξήσεις με τις τιμές να φτάνουν στα επίπεδα των 18,5 λεπτών η κιλοβατώρα.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή: capital.gr
Σχόλια