ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Δραματικές αλλαγές προμηνύονται για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις ΑΠΕ μετά το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από ταραχώδεις διαπραγματεύσεις, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ενέκρινε ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 που προβλέπει κατάργηση των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ όταν οι τιμές χονδρικής πέφτουν κάτω από το μηδέν
Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης των κρατικών ταμείων, διαμορφώνοντας ωστόσο ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επενδυτές. Το ευρωπαϊκό πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι γνωστό: Επειδή οι ΑΠΕ, και ιδιαίτερα οι φωτοβολταϊκές μονάδες παράγουν ισχύ πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης, οι τιμές χονδρικής πέφτουν στο μηδέν ή και υπό του μηδενός, με συνέπεια οι παραγωγοί να μην έχουν κέρδη.
Η Γερμανία, όπως και αρκετά άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, στήριζαν τους επενδυτές καλύπτοντας τις ζημίες που προκαλούνταν εξαιτίας των μηδενικών τιμών. Εντούτοις, το πρόβλημα αυτό διαιωνίζεται, με τη Γερμανία να πληρώνει περί τα 20 δις στους παραγωγούς για το 2024, ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο των προηγούμενων προβλέψεων.
Η παύση των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ δεν είναι μία καινούργια πρόταση. Ωστόσο, τα μέχρι πρόσφατα σχέδια αφορούσαν σε σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων μέχρι το 2027. Σε άλλες πρόσφατες δηλώσεις, η γερμανική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως θα μεταρρυθμίσει το πλαίσιο των πληρωμών ώστε οι επιδοτήσεις να βασίζονται στο κόστος των επενδύσεων και όχι τις τιμές πώλησης. Αξίζει να αναφερθεί πως η Γερμανία επιθυμεί το 2030 να καταναλώνει τουλάχιστον 80% ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ.
Η απόφαση αυτή του Βερολίνου έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες εντός και εκτός Γερμανίας. Δεδομένου ότι το πρόβλημα των μηδενικών τιμών εντοπίζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι κρατικές επιδοτήσεις αποτελούν τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους επενδυτές ΑΠΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.
Η μείωση ή παύση των επιδοτήσεων ενδεχομένως να πυροδοτήσει ένα ντόμινο χρεωκοπιών και αποεπένδυσης στον τομέα των ΑΠΕ, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση.
Πηγή: energia.gr
Σχόλια